Sinds januari 2023 is nieuwe wetgeving van kracht voor de maximale hoeveelheid aan PFAS in bepaalde voedingsmiddelen. Om aan te tonen dat je voldoet aan deze wetgeving moet je PFAS onderzoek laten uitvoeren. Maar ook analyse van grond en water is essentieel. Als eerste commerciële laboratorium in Nederland analyseren wij onder accreditatie PFAS in voedingsmiddelen, diervoeder, grond en water.
De nieuwe en aankomende PFAS wet- en regelgeving roept veel vragen op in de agro sector en de voedingsmiddelenindustrie. Onze specialisten helpen je met alle vraagstukken omtrent PFAS. Denk hierbij aan:
Neem contact op met onze Product Manager Levensmiddelen Michel Witmer
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen, een groep chemische stoffen die al tientallen jaren worden gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten vanwege hun water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen.
PFAS zijn zeer persistent, wat betekent dat ze niet afbreken in het milieu en zich ophopen in het lichaam van mens en dier. Sommige PFAS-stoffen worden geassocieerd met gezondheidsrisico’s, zoals verhoogde cholesterolgehaltes, afname van de afweer tegen ziekten en mogelijk kanker. Vanwege hun persistentie en potentiële gezondheidsrisico’s zijn PFAS de afgelopen jaren onderwerp van zorg en aandacht geworden bij regelgevende instanties en het grote publiek.
PFAS kunnen in de bodem terechtkomen door bijvoorbeeld vervuild grondwater, vervuilde mest, compost en afvalwater. Ook kunnen ze zich verspreiden via lucht- en waterstromen en zo in de bodem terechtkomen. Hierdoor kan PFAS ook aanwezig zijn in de volgende voedingsmiddelen:
Voor diverse productgroepen, waaronder in vis, schaaldieren, vlees en eieren is sinds januari 2023 wetgeving van kracht.
Daarnaast wordt PFAS soms gebruikt in verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen. Bijvoorbeeld in bakpapier, pizzadozen, popcornzakken en verpakkingen voor fastfood.
PFAS kunnen via verschillende wegen ook in diervoeder (feed) terechtkomen, zoals via de bodem, het water en de lucht. Bijvoorbeeld door de toepassing van verontreinigde compost of meststoffen op akkers waar gewassen voor diervoeder worden geteeld of door de aanwezigheid van PFAS in het grondwater dat wordt gebruikt om het gewas te irrigeren. De PFAS in samengestelde voeders kunnen afkomstig zijn van de grondstoffen die voor de diervoeders worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is vismeel.
Er zijn verschillende studies uitgevoerd naar de aanwezigheid van PFAS in diervoeder en daarbij zijn in sommige gevallen hoge concentraties gevonden. Dit kan leiden tot een hoge blootstelling aan PFAS bij het vee dat dit diervoeder consumeert.
PFAS kan op verschillende manieren in de grond en het water terechtkomen. Dit kan niet alleen leiden tot schade aan milieu en natuur. Het kan ook risico’s met zich meebrengen voor de volksgezondheid. Grond en water zijn immers essentieel voor onze voedselproductie.
Vanwege de schadelijke effecten van PFAS worden internationale normen en richtlijnen ontwikkeld om de blootstelling aan PFAS in de bodem en drinkwater te beperken. Daarnaast worden maatregelen genomen om bijvoorbeeld de verspreiding van PFAS in de bodem te voorkomen of te verminderen, zoals het verminderen van het gebruik van PFAS-houdende producten en het uitvoeren van saneringsmaatregelen op verontreinigde locaties.
In verschillende landen worden daarnaast maatregelen genomen om de PFAS-blootstelling via voedsel te verminderen. In Nederland worden in bepaalde regio’s vanwege bodemvervuiling minder gewassen geteeld.
Wil je weten of je PFAS onderzoek moet laten uitvoeren voor jouw bedrijf? Onze specialisten adviseren en ondersteunen je graag op gebied van PFAS. Zo weet je precies aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen, waar je op moet letten en welke onderzoeken nodig zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op.
PFAS zijn veel in het milieu en in producten aanwezig. Het is belangrijk de monstername van monsters voor de analyse van PFAS nauwkeurig uit te voeren om te voorkomen dat het monster wordt gecontamineerd. Een goede monstername en juist gebruik van emballage is van grote invloed op de analyse uitslagen. Het is belangrijk om een PFAS vrije verpakking te gebruiken om het monster in te verzamelen.
Bekijk de werkwijzeDe kwaliteit van water krijgt steeds meer aandacht in de productieprocessen binnen de agrosector. Water is belangrijk vo...
Grondonderzoek en grondmonsters voor jouw akkerbouw- en tuinbouwpercelen, siertuinen, gazon, stedelijk groen en sportvel...
Wil je jouw medewerkers opleiden voor het controleren en keuren van aardappelen, groenten- en fruitproducten? Dat kan me...
Bodemgezondheid is belangrijker dan ooit. Zeker nu er steeds minder gebruik mag worden gemaakt van (kunst)mest en chemis...
Het is belangrijk om goed opgeleide keurmeesters in dienst te hebben die in staat zijn aardappelen, groente en fruit op ...
Consumenten kiezen gemiddeld binnen 90 seconden een product in de supermarkt. De verpakking is het eerste wat een consum...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!