Herhaling van voedingswaarden
Herhaling van voedingswaarden in het hoofdgezichtsveld, meestal op de voorkant van de verpakking, en in een andere vorm is toegestaan. Alleen gelden hiervoor wel een aantal voorwaarden. Zo mag er geen willekeur zijn van de nutriënten die worden herhaald. Je moet een keuze maken tussen alleen energie óf de combinatie energie, vetten, verzadigde vetzuren, suikers en zout. De herhaling mag zowel per 100 g/ 100 ml als per portie zijn. Als het per portie is, moet de energetische waarde ook per 100 g/100 ml worden uitgedrukt.
Hoe wordt de voedingswaarde bepaald?
De voedingswaarde kan op een aantal manieren worden bepaald:
- Analyse van het levensmiddel door een laboratorium.
- Berekening op basis van bekende of effectief gemiddelde waarden van de verwerkte ingrediënten.
- Berekening aan de hand van algemeen vaststaande en aanvaarde gegevens, bijvoorbeeld de NEVO-tabel.
Bij berekening van de hoeveelheid zout wordt uitgegaan van de formule: zout= natrium x 2,5. Hierbij is natrium de hoeveelheid natrium die van nature aanwezig is plus de natrium die aanwezig is uit ingrediënten. De energetische waarde wordt berekend met de omrekeningsfactoren vermeld in bijlage XIV van Verordening (EU) nr. 1169/2011.
Wil je voedingswaarden van recepten en eindproducten snel en eenvoudig laten berekenen? Dit realiseer je automatisch in onze module Specificaties. Voer je gegevens in en de software doet de rest. Als producent ben je verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie op de verpakking. Dus bij twijfel over een berekende waarde: toetsen middels een analyse.
Afwijkingen
Als gevolg van natuurlijke schommelingen zal het product nooit exact het voedingsstofgehalte bevatten zoals vermeld. De vermelde gehaltes mogen alleen niet zoveel afwijken dat de consument zou kunnen worden misleid. Voor de bevoegde autoriteiten is er daarom een leidraad opgesteld met betrekking tot het vaststellen van toleranties voor voedingswaarden die op een etiket worden vermeld. Het betreft hier de ‘Leidraad voor de bevoegde autoriteiten ten behoeve van de controle op de naleving van de EU-wetgeving inzake Verordening (EU) nr. 1169/2011 met betrekking tot het vaststellen van toleranties voor voedingswaarden die op een etiket worden vermeld’. Dit betekent in de praktijk dat er toleranties naar boven en beneden zijn toegestaan. Echter, indien er een claim wordt gemaakt, zal aan de eis van die claim moeten worden voldaan. In het geval van vitaminen en mineralen zal minimaal de significante hoeveelheid aanwezig moeten zijn. In tabel 4 van de leidraad zijn ook richtsnoeren gegeven voor de afronding van voedingswaarden.
Hulp nodig?
Heb je vragen over het vaststellen van een voedingswaardetabel of heb je hulp nodig? Onze etiketteringsspecialisten helpen je graag. Neem contact met ons.