banner sinaasappels

Wat is kruisbesmetting en hoe voorkom je het?

18-03-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
177 personen hebben dit bericht gelezen

Elk bedrijf dat voedingsmiddelen produceert heeft de term kruisbesmetting vast gehoord. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden. Maar wat houdt kruisbesmetting eigenlijk in en hoe kan je het voorkomen?

Wat is kruisbesmetting?

Kruisbesmetting is het besmetten van voedingsmiddelen met micro-organismen, allergenen, chemische stoffen of fysische delen die hier niet in horen te zitten. Bij allergenen, chemische stoffen en fysische delen noemen we dit ook wel contaminatie.Kruisbesmetting treedt bijvoorbeeld op als rauwe producten en gegaarde producten niet (goed) gescheiden worden. Hierbij kunnen micro-organismen die aanwezig zijn op het rauwe product worden overgedragen op de gegaarde producten. Indien er pathogene micro-organismen aanwezig zijn, kunnen deze micro-organismen in het gegaarde product uitgroeien en bederf en/of ziekte veroorzaken.Bij allergenen ontstaat er bijvoorbeeld kruisbesmetting als productresten van een ei-product een product zonder ei besmet. Consumenten met een ei-allergie ervaren allergische reacties bij het eten van het besmette product. Zulke allergische reactie moet je natuurlijk voorkomen.

Hoe voorkom je kruisbesmetting?

Door het volgen van de wettelijke HACCP normen, hygiënecodes en/of kwaliteitssystemen (waarbij HACCP de basis is), kan je een systeem opzetten van procedures, werkinstructies en controles om zo kruisbesmetting te voorkomen. Enkele algemene maatregelen die je kunt nemen:

  • Maak de productielijn schoon.
  • Zorg voor een juiste productieplanning waarbij producten zonder allergenen eerst worden geproduceerd gevolgd door producten met de meeste allergenen.
  • Sluit de productielijn af zodat geen fysische delen in bijvoorbeeld een ketel kunnen vallen.
  • Zorg dat medewerkers hygiëneregels toepassen zoals het niet dragen van sieraden. Bewaar ook geen privé spullen in zakken van werkkleding.
  • Houd rauwe en gegaarde producten gescheiden in ruimte, tijd en medewerkers.
  • Sla producten in een gesloten verpakking op.

Implementatie in de praktijk

Welke beheersmaatregelen er voor jouw bedrijf gelden, is afhankelijk van het soort bedrijf en het proces. De bovengenoemde maatregelen zijn op de meeste voedingsmiddelenbedrijven van toepassing. Het goed uitleggen van opgestelde procedures en werkinstructies aan medewerkers zorgt voor kennis en begrip. Zorg dat je regelmatig de uitvoering van de maatregelen controleert.

Meer informatie?

Wil je meer weten over kruisbesmetting tegengaan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina

normec vis
angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

hamburgers zwart wit

Uitvoeringsverordening vermelding land van oorsprong en plaats van herkomst

Vanaf 1 april 2020 gaat het uitvoeringsverordening vermelding land van oorsprong en plaats van herkomst in werking. Dit heeft ook effect op het etiket van het levensmiddel. Benieuwd wat dit betekent? ...
01 November 2019
laptop

Keuzestress: welke certificeringsstandaard moet ik kiezen?

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vraag krijgen: welke stand...
20 Februari 2018
zwanenberg

Zwanenberg stroomlijnt trainingen voor medewerkers

Voor voedingsmiddelenbedrijven is het veel werk om bij te houden of alle medewerkers de juiste trainingen hebben gevolgd voor de verschillende werkzaamheden die zij uitvoeren. Pieter Pickhardt, QESH-m...
12 Mei 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu