• Nederlands
    • Engels
    • Duits

Wat is kruisbesmetting en hoe voorkom je het?

Elk bedrijf dat voedingsmiddelen produceert heeft de term kruisbesmetting vast gehoord. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden. Maar wat houdt kruisbesmetting eigenlijk in en hoe kan je het voorkomen?

Wat is kruisbesmetting?

Kruisbesmetting is het besmetten van voedingsmiddelen met micro-organismen, allergenen, chemische stoffen of fysische delen die hier niet in horen te zitten. Bij allergenen, chemische stoffen en fysische delen noemen we dit ook wel contaminatie.

Kruisbesmetting treedt bijvoorbeeld op als rauwe producten en gegaarde producten niet (goed) gescheiden worden. Hierbij kunnen micro-organismen die aanwezig zijn op het rauwe product worden overgedragen op de gegaarde producten. Indien er pathogene micro-organismen aanwezig zijn, kunnen deze micro-organismen in het gegaarde product uitgroeien en bederf en/of ziekte veroorzaken.

Bij allergenen ontstaat er bijvoorbeeld kruisbesmetting als productresten van een ei-product een product zonder ei besmet. Consumenten met een ei-allergie ervaren allergische reacties bij het eten van het besmette product. Zulke allergische reactie moet je natuurlijk voorkomen.

Hoe voorkom je kruisbesmetting?

Door het volgen van de wettelijke HACCP normen, hygiënecodes en/of kwaliteitssystemen (waarbij HACCP de basis is), kan je een systeem opzetten van procedures, werkinstructies en controles om zo kruisbesmetting te voorkomen. Enkele algemene maatregelen die je kunt nemen:

  • Maak de productielijn schoon.
  • Zorg voor een juiste productieplanning waarbij producten zonder allergenen eerst worden geproduceerd gevolgd door producten met de meeste allergenen.
  • Sluit de productielijn af zodat geen fysische delen in bijvoorbeeld een ketel kunnen vallen.
  • Zorg dat medewerkers hygiëneregels toepassen zoals het niet dragen van sieraden. Bewaar ook geen privé spullen in zakken van werkkleding.
  • Houd rauwe en gegaarde producten gescheiden in ruimte, tijd en medewerkers.
  • Sla producten in een gesloten verpakking op.

Implementatie in de praktijk

Welke beheersmaatregelen er voor jouw bedrijf gelden, is afhankelijk van het soort bedrijf en het proces. De bovengenoemde maatregelen zijn op de meeste voedingsmiddelenbedrijven van toepassing. Het goed uitleggen van opgestelde procedures en werkinstructies aan medewerkers zorgt voor kennis en begrip. Zorg dat je regelmatig de uitvoering van de maatregelen controleert.

Meer informatie?

Wil je meer weten over kruisbesmetting tegengaan? Neem dan contact met ons op via info@normecqa.com of bel naar 073 3034180. Wij helpen je graag.

boxarrow-up

Datum

18-03-2020

Categorie

Blog | Quality Assurance

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten