• nl
    • en
    • de

Wat is AIB International en wat kun je ermee?

The American Institute of Baking (AIB) International is in 1919 opgericht door de Noord-Amerikaanse groot- en detailhandel in bakkerijproducten. AIB International is opgericht als technologie- en informatiecentrum voor bakkers en voedselverwerkende bedrijven. Tegenwoordig richt AIB International zich op de gehele verwerkende levensmiddelenindustrie.

Diensten

De missie van AIB International is het in staat stellen van de voedingsindustrie om de voedselveiligheid en productiemogelijkheden te verbeteren. AIB International bestaat uit experts op het gebied van onder andere productie, voeding, graanwetenschap, voedselveiligheid en hygiëne. Zij bieden wereldwijd verschillende diensten aan, zoals audits aan op het gebied van voedselveiligheid, inspecties, certificering, online cursussen, educatieve seminars en expertise in de voedselproductie- en distributiesector en haar leveranciers.

De standaard

AIB International heeft een eigen voedselveiligheids- en hygiënestandaard opgesteld voor de voedingsmiddelenindustrie. Deze is wereldwijd erkend en geldt als één van de strengste normen voor voedselveiligheid en hygiëne. De basis van de AIB standaard is GMP (Good Manufacturing Practices) standaard. De AIB standaard benoemt de belangrijkste vereisten waaraan een faciliteit moet voldoen om producten gezond en veilig te houden. De standaard bestaat uit vijf categorieën:

  • Operational Methods and Personnel Practices
  • Maintenance for Food Safety
  • Cleaning Practices
  • Integrated Pest Management
  • Adequacy of Prerequisite and Food Safety Programs

Binnen deze categorieën zijn vereisten aangegeven met betrekking tot bijvoorbeeld het beheer van grondstoffen, onderhoud van apparatuur en gebouwen, schoonmaak, hygiëne en bestrijding van ongedierte. De laatste categorie gaat vooral over het aantoonbaar maken. Het moet aantoonbaar zijn dat medewerkers van de afdeling met de benodigde kennis werken en dat er goed wordt samengewerkt om een voedselveilig eindproduct te produceren. Dit kan onder andere met trainingen en HACCP-team overleggen.

Erkenning

De audit is voornamelijk gericht op de praktijk, er wordt een strenge inspectie uitgevoerd op de werkvloer. Er worden punten toegekend aan elk onderdeel. Maximaal 200 punten per onderdeel kunnen behaald worden. Als er niet aan de vereisten wordt voldaan, worden punten afgetrokken en wordt verder gekeken naar de oorzaak van de afwijking. Op basis van de totaalscore wordt een certificaat verleend. Als bij één van de categorieën een score van 135 of lager is behaald of als er ‘unsatisfactory findings’ zijn geconstateerd, wordt er geen certificaat toegekend. De audit vindt jaarlijks plaats en kan volgens afspraak zowel aangekondigd als onaangekondigd worden uitgevoerd.

De AIB standaard kan gebruikt worden naast andere kwaliteits-en voedselveiligheidsnormen. Als een producent bijvoorbeeld een GFSI-erkend certificaat heeft behaald en alles op papier op orde heeft, kan AIB International een aanvulling zijn. Hiermee kan worden aangetoond dat in de praktijk wordt voldaan aan de strengste normen. Daarnaast kunnen producenten te maken krijgen met klanten die verlangen dat wordt voldaan aan de AIB International standaard.

Wil je de AIB norm implementeren? Neem dan contact met ons op. Meer informatie over AIB International is te vinden op onze website.

dienst-kwaliteitszorg boxarrow-up

Datum

22-11-2018

Categorie

Blog | Quality Assurance

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten