header oranje fruit en groenten

Wat is AIB International en wat kun je ermee?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1821 keer bekeken

The American Institute of Baking (AIB) International is in 1919 opgericht door de Noord-Amerikaanse groot- en detailhandel in bakkerijproducten. AIB International is opgericht als technologie- en informatiecentrum voor bakkers en voedselverwerkende bedrijven. Tegenwoordig richt AIB International zich op de gehele verwerkende levensmiddelenindustrie.

Diensten

De missie van AIB International is het in staat stellen van de voedingsindustrie om de voedselveiligheid en productiemogelijkheden te verbeteren. AIB International bestaat uit experts op het gebied van onder andere productie, voeding, graanwetenschap, voedselveiligheid en hygiëne. Zij bieden wereldwijd verschillende diensten aan, zoals audits aan op het gebied van voedselveiligheid, inspecties, certificering, online cursussen, educatieve seminars en expertise in de voedselproductie- en distributiesector en haar leveranciers.

De standaard

AIB International heeft een eigen voedselveiligheids- en hygiënestandaard opgesteld voor de voedingsmiddelenindustrie. Deze is wereldwijd erkend en geldt als één van de strengste normen voor voedselveiligheid en hygiëne. De basis van de AIB standaard is GMP (Good Manufacturing Practices) standaard. De AIB standaard benoemt de belangrijkste vereisten waaraan een faciliteit moet voldoen om producten gezond en veilig te houden. De standaard bestaat uit vijf categorieën:

  • Operational Methods and Personnel Practices
  • Maintenance for Food Safety
  • Cleaning Practices
  • Integrated Pest Management
  • Adequacy of Prerequisite and Food Safety Programs

Binnen deze categorieën zijn vereisten aangegeven met betrekking tot bijvoorbeeld het beheer van grondstoffen, onderhoud van apparatuur en gebouwen, schoonmaak, hygiëne en bestrijding van ongedierte. De laatste categorie gaat vooral over het aantoonbaar maken. Het moet aantoonbaar zijn dat medewerkers van de afdeling met de benodigde kennis werken en dat er goed wordt samengewerkt om een voedselveilig eindproduct te produceren. Dit kan onder andere met trainingen en HACCP-team overleggen.

Erkenning

De audit is voornamelijk gericht op de praktijk. Er wordt een strenge inspectie uitgevoerd op de werkvloer. Er worden punten toegekend aan elk onderdeel. Er kunnen maximaal 200 punten per onderdeel behaald worden. Als er niet aan de vereisten wordt voldaan, worden punten afgetrokken en wordt verder gekeken naar de oorzaak van de afwijking. Op basis van de totaalscore wordt een certificaat verleend. Als bij één van de categorieën een score van 135 of lager is behaald of als er ‘unsatisfactory findings’ zijn geconstateerd, wordt er geen certificaat toegekend.

De audit vindt jaarlijks plaats en kan volgens afspraak zowel aangekondigd als onaangekondigd worden uitgevoerd. De AIB standaard kan gebruikt worden naast andere kwaliteits-en voedselveiligheidsnormen. Als een producent bijvoorbeeld een GFSI-erkend certificaat heeft behaald en alles op papier op orde heeft, kan AIB International een aanvulling zijn. Hiermee kan worden aangetoond dat in de praktijk wordt voldaan aan de strengste normen. Daarnaast kunnen producenten te maken krijgen met klanten die verlangen dat wordt voldaan aan de AIB International standaard.

Hulp nodig?

Wil je de AIB norm implementeren? Onze specialisten adviseren je graag. Neem contact met ons op.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

digitaal kwaliteitssysteem

Waarom kiezen voor kwaliteitsmanagementsysteem software?

Als kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving, certificeringsstandaarden en klantenstandaarden waar je bedrijf aan moet voldoen. Met voortdurende veranderingen en ui...
25 Juni 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Kruisbesmettingen met allergenen: zo voldoe je aan de wetgeving

Het is wettelijk verplicht om kruisbesmettingen met allergenen in voedingsmiddelen te voorkomen. Meten is weten, maar meet jij wel het juiste? En is een analyse op allergenen voldoende om aan de wetge...
16 Mei 2023
Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief