• nl

  Vermelding van vegetarisch of veganistisch op producten

  Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Een deel hiervan eet nooit meer vlees, maar het grootste gedeelte eet één of twee dagen per week geen vlees. Hiervoor zijn verschillende beweegredenen. Denk aan dierenwelzijn, het milieu of de gezondheid. Het aantal vegetariërs en veganisten neemt steeds meer toe. Maar is het makkelijk om producten die vegetarisch of veganistisch zijn te onderscheiden van producten die dat niet zijn. Is dat duidelijk aangegeven op het etiket? En wat zijn de valkuilen?

  De termen vegetariër en veganist

  Een vegetariër is iemand die niets eet van het gedode dier. Vaak eten zij wel nog eieren en zuivel (lacto-ovo-vegetariër), maar geen vlees of vis. Daarnaast kiezen steeds meer mensen ervoor om flexitariër te zijn, dat wil zeggen dat je één of meer dagen per week ervoor kiest om vegetarisch te eten.

  Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn veganisten, aldus de vegetariërsbond.

  Vegetarisch productkeurmerk

  Op dit moment bestaan er vanuit wetgeving geen eisen voor de vermelding van vegetarisch en veganistisch op producten. Voedselinformatie mag echter nooit misleidend zijn. Naar verwachting worden in 2020 binnen de Europese Unie uniforme regels ingevoerd voor het gebruik van de aanduiding ‘vegetarisch’ en ‘veganistisch’.

  Om het in de tussentijd voor consumenten duidelijk te maken welke producten vegetarisch en veganistisch zijn, is er een productkeurmerk geïntroduceerd door de vegetariërsbond.

  Dit Vega(n) keurmerk garandeert dat in een product geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van (gedode) dieren zitten. Er is een vegetarische en een veganistische variant. Het is bij producten met het Vega(n) keurmerk niet meer nodig om de ingrediëntendeclaratie te lezen: het product is gegarandeerd vegetarisch of veganistisch.

  • Voorwaarden Vegetarisch Productkeurmerk

  De volgende producten zijn niet toegestaan in producten die dit keurmerk dragen:

  Vlees, ingrediënten/hulpstoffen of additieven afkomstig uit vlees of beenderen, dierlijk vet en visolie, gelatine/aspic en andere geleermiddelen van dierlijke herkomst, koninginnegelei, andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten bij de slacht, eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden, genetisch gemodificeerde ingrediënten.

  • Voorwaarden Veganistisch Productkeurmerk

  Naast bovenstaande producten zijn de volgende producten niet toegestaan in producten die het veganistische keurmerk dragen: eieren, melk- en melkproducten, honing, bijenwas en wolvet.

  Misleidende producten/ingrediënten

  Het Vega(n) keurmerk is echter niet verplicht. Niet op alle vegetarische en veganistische producten staat dit keurmerk. Waar moet je als consument op moet letten? Soms lijkt een ingrediënt niet verdacht of zou je denken dat het vegetarisch is, maar kan het alsnog dierlijke producten bevatten. Zo kan bijvoorbeeld aroma dierlijke producten bevatten waardoor het niet past binnen een veganistisch dieet.

  Enkele ingrediënten die een product niet geschikt maken voor een vegetarisch dieet: Gelatine, colloïdaal proteïne (drop), bepaalde voedingsmiddelenadditieven, dierlijke vetten, chondroïtine, glucosamine, wei(poeder), lactose, omega-3-vetzuren. Er zijn ook producten waarvan veel mensen denken dat ze vegetarisch zijn, maar die dat niet (altijd) zijn: brood, worcester-saus, kroepoek, trassi, kaas, kwark, wijn, vruchtensap, bier, eieren, kauwgom, voedingssupplementen en medicijnen.

  E-nummers

  Wanneer één van bovengenoemde ingrediënten op het etiket staat, valt dit product af voor vegetariërs of veganisten. Naast deze ingrediënten is het ook belangrijk om te letten op E-nummers die op een etiket staan.

  E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Er bestaan een aantal E-nummers die niet passen binnen een vegetarisch/veganistisch voedingspatroon. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de nummers E470 – E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor deze E-nummers kunnen dierlijke vetten zijn gebruikt.

  Andere E-nummers die niet binnen vegetarische/veganistische voeding passen zijn: E120 (Cochenille, karmijnzuur, karmijn), E630 t/m E635 (Inosinezuur en Inosinaten), E904 (Schellak), E920 (L-cysteïne) en E966 (Lactitol).

  Let bij het lezen van een etiket dus altijd goed op of je bovenstaande ingrediënten ziet staan en wees kritisch. Het kan zo zijn dat er geen vlees of vis op een etiket staat, maar dat er toch een ingrediënt in het product zit wat het product niet-vegetarisch of veganistisch maakt.

  boxarrow-up

  Datum

  29-08-2018

  Categorie

  Blog

  Delen

  © 2018 Normec Foodcare Privacy
  nl
  Offerte aanvragen
  Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

  Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

  Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

  Sluiten
  IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

  Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

  Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

  Sluiten