header oranje fruit en groenten

Vermelding van vegetarisch of veganistisch

09-02-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1027 keer bekeken
Steeds meer mensen kiezen om (een deel van de week) vegetarisch te eten. Daarom gaan steeds meer fabrikanten producten op de markt zetten voor deze doelgroep. Voor de consument is het niet makkelijk om producten die vegetarisch of veganistisch zijn te onderscheiden van producten die dat niet zijn. Kan dit duidelijk worden aangegeven op het etiket? En wat zijn de valkuilen?

De termen vegetariër en veganist

Een vegetariër is iemand die niets eet van het gedode dier. Vaak eten zij wel nog eieren en zuivel (lacto-ovo-vegetariër), maar geen vlees of vis. Daarnaast kiezen steeds meer mensen ervoor om flexitariër te zijn, dat wil zeggen dat je één of meer dagen per week ervoor kiest om vegetarisch te eten. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn veganisten, aldus de vegetariërsbond.

Vegetarisch productkeurmerk

Op dit moment bestaan er vanuit wetgeving geen eisen voor de vermelding van vegetarisch en veganistisch op producten. Voedselinformatie mag echter nooit misleidend zijn. Om het in de tussentijd voor consumenten duidelijk te maken welke producten vegetarisch en veganistisch zijn, is er een productkeurmerk geïntroduceerd door de vegetariërsbond. Dit V-Label) keurmerk garandeert dat in een product geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van (gedode) dieren zitten. Er is een vegetarische en een veganistische variant. Het is bij producten met het V-Labelkeurmerk niet meer nodig om de ingrediëntendeclaratie te lezen: het product is gegarandeerd vegetarisch of veganistisch.

  • Voorwaarden Vegetarisch Productkeurmerk

De volgende producten zijn niet toegestaan in producten die dit keurmerk dragen: Vlees, ingrediënten/hulpstoffen of additieven afkomstig uit vlees of beenderen, dierlijk vet en visolie, gelatine/aspic en andere geleermiddelen van dierlijke herkomst, koninginnegelei, andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten bij de slacht, eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden, genetisch gemodificeerde ingrediënten.

  • Voorwaarden Veganistisch Productkeurmerk

Naast bovenstaande producten zijn de volgende producten niet toegestaan in producten die het veganistische keurmerk dragen: eieren, melk- en melkproducten, honing, bijenwas en wolvet.

De Vegan Society heeft ook een internationaal keurmerk voor veganistische producten. In tegenstelling tot V-label is dit een keurmerk voor enkel veganistische producten. Ook hier zal een licentie aanvraag voor gedaan moeten worden om vervolgens producten aan te melden en te laten controleren. Wat opvalt is dat dit keurmerk ook door restaurants/cateraars op individuele menu’s/gerechten toepasbaar is.

Misleidende producten/ingrediënten

Het V-Label of Vegan Society keurmerk is echter niet verplicht. Niet op alle vegetarische en veganistische wordt dit keurmerk geplaatst.

Er zijn nog meer  ingrediënten die een product niet geschikt maken voor een vegetarisch dieet: gelatine, colloïdaal proteïne (drop), bepaalde voedingsmiddelenadditieven, dierlijke vetten, chondroïtine, glucosamine, wei(poeder), lactose, omega-3-vetzuren.,

Additieven

Er bestaan een aantal additieven die niet passen binnen een vegetarisch/veganistisch voedingspatroon. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de additieven E470 – E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor deze additieven kunnen dierlijke vetten zijn gebruikt. Andere additieven die niet binnen vegetarische/veganistische voeding passen zijn: E120 (Cochenille, karmijnzuur, karmijn), E630 t/m E635 (Inosinezuur en Inosinaten), E904 (Schellak), E920 (L-cysteïne) en E966 (Lactitol).

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van jouw etiket? Onze specialisten ondersteunen je graag. Neem contact met ons op.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

opleidingen en trainingen

De 5 voordelen van werknemers opleiden op een rijtje

Tegenwoordig zijn er 1.001 verschillende manieren om nieuwe en bestaande werknemers op te leiden. Er zijn keuzes bij officiële opleidingsinstellingen, online zijn er verschillende mogelijkheden of je...
04 Oktober 2018
verpakkingen-stellingen

Is het vermelden van een adres op het etiket verplicht?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. In deze blog behandelen we de vraag: "mo...
14 November 2018
logo-varken van morgen

Varken van Morgen

Het Varken van Morgen is een kwaliteitsprogramma voor varkenshouders waarin bovenwettelijke normen zijn opgenomen voor een duurzame productie van varkensvlees. Op deze wijze wordt geprobeerd het verse...
24 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

test
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu