De foodindustrie kan niet meer zonder digitalisering. Ruim 70 jaar terug begon het met de eerste computers en rekenmachines. Inmiddels zijn zelfscankassa’s, online maaltijdbestellingen en slimme sensoren in fabrieken niet meer weg te denken. Er wordt aangenomen dat dit soort technologieën zich in een steeds hoger tempo zullen ontwikkelen. Maar wat zijn de laatste trends op gebied van digitalisering in food?
In de voedingsindustrie is het waarborgen van kwaliteit en voedselveiligheid essentieel. Om aan de steeds hogere eisen van consumenten te voldoen en efficiëntie te verbeteren, wordt digitalisering van kwaliteitssystemen binnen bedrijven steeds vaker als noodzaak gezien. En dat vanwege de volgende redenen:
Binnen de foodindustrie en retail worden steeds meer digitale innovaties toegepast. Concrete voorbeelden hiervan zijn machine learning, blockchain, artificial intelligence en big data systemen. Deze concepten worden onder andere toegepast voor zelfscankassa’s en webshops. Met name in de retail is de toepassing van dergelijke concepten in sterke mate toegenomen. Voor supermarktorganisaties is dit een belangrijke stap om de hedendaagse uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, efficiënt te werken en klanten te voorzien in een gepersonaliseerde aanpak.
Om dit soort systemen en toepassingen te laten werken is data nodig, variërend van productinformatie tot de route die consumenten in een supermarkt afleggen. Veel data komt voort uit de toeleveringsketen . Data is daarom essentieel voor zowel retail als foodindustrie. Daarnaast vormt data binnen beide branches een belangrijke bron voor stuurinformatie van processen. Veel moderne foodbedrijven werken met digitale dashboards om processen te monitoren en bij te sturen
Binnen de foodindustrie wordt nog steeds veel papier gebruikt. Een grootverbruiker binnen deze setting is het papier dat nodig is om procesregistraties vast te leggen op de daarvoor geprinte registratieformulieren. Een gemiddeld foodbedrijf verbruikt toch al snel vele tienduizenden vellen papier. Als je bedenkt dat er uit één boom 60.000 vellen A4-papier gemaakt kunnen worden, dan staat het jaarlijkse verbruik van de totale foodindustrie al snel gelijk aan een flink bos. Tegenwoordigzijn dit soort registratieprocessen eenvoudig te digitaliseren. Naast het feit dat dit een duurzamere keuze is en bijdraagt aan duurzaamheidsdoelstellingen, heeft het digitaliseren van registraties nog tal van andere voordelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Digitalisering levert dus veel voordelen op, maar gaat tegelijkertijd ook gepaard met het risico van cyberaanvallen of gevolgen van systeemfouten. Food supply chains zijn steeds vaker doelwit van cyberaanvallen en dit vergt daarom meer aandacht. De manieren waarop deze cyberaanvallen worden uitgevoerd zijn heel divers. Dit kan bijvoorbeeld door systemen te hacken en na het betalen van een bedrag de blokkade op te heffen. Andere voorbeelden zijn onder andere phishing, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen en helpdeskfraude. Onder andere door hacking is veel geld te eisen, omdat de onderliggende waarde zeer hoog is. De kijkrichting van malafide partijen die zich met dergelijke praktijken bezighouden, wordt vaak op hoofdlijnen bepaald door een combinatie van het beveiligingsniveau dat is toegepast en het gewin dat te behalen is.
Dat binnen de foodindustrie al jaren een groot tekort bestaat aan productiemedewerkers en operators is bekend. Onder andere door vergrijzing wordt de vraag naar goed gekwalificeerd personeel steeds dringender. Digitalisering biedt hier al een oplossing, doordat processen efficiënter kunnen worden ingericht en dus met minder personeel kan worden volstaan. Door werkprocessen te automatiseren, worden deze vanzelfsprekender en minder foutgevoelig. Verder bieden onder andere E-learning tools of slimme werkinstructies de mogelijkheid om personeel snel en eventueel in hun eigen taal in te instrueren, wanneer sprake is van een hoge doorloop onder personeel. Uiteraard vergt dit wel andere skills van QA-managers of productieleiders.
Je las over trends op gebied van digitalisering in de foodindustrie. Heb je hulp of ondersteuning nodig op gebied van digitalisering voor je kwaliteitsafdeling? We helpen je met QA-software en QC-software om processen te digitaliseren. Vraag een gratis demo aan en we laten je de mogelijkheden voor jouw bedrijf zien.
Vraag een demo aanNeem contact op met onze Commercieel Manager Ramon Verwegen.
Lees op deze pagina over nieuws en wijzigingen in wet- en regelgeving, standaarden en keurmerken, etc. Wanneer er een oranje pijltje in het blok staat, kan je doorklikken om meer te lezen of een bi...
Op deze pagina staat een overzicht tot 1 juli 2022 van de wijzigingen aangaande de wetgeving. Voor wijzigingen na 1 juli 2022 lees hier verder. Klik op de titel van het onderwerp om naar de algemen...
Chemische gevaren zijn stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. De oorsprong van deze gevaren is variabel. De stoffen kunnen van nature aanwezig zijn in het product (bijvoorbeeld ...
Train medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Bespaar tot 60% van je tijd door digitaal te inspecteren
Eenvoudig online productspecificaties maken en beheren in alle talen.
Naalden in broodjes bij de catering van een luchtvaartmaatschappij. Giftige stoffen in verpakte dranken of foodproducten...
Word wijzer met het Normec Foodcare Kenniscentrum Alle kennis en ervaring van onze experts komt samen in het Normec Foo...
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!