Stappenplan: zo kiest de consument voor jouw product

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 452 keer bekeken

Je wilt dat zoveel mogelijk consumenten jouw product kiezen in de supermarkt. Consumenten hebben ruimschoots de keuze en wisselen een product snel in als het gaat om factoren zoals productkwaliteit, verpakking en prijs. Een goede positionering van jouw product is daarom essentieel om kansrijk te zijn in deze sterk verzadigde markt. Deze stappen helpen je bij een succesvolle productpositionering.

 Stap 1: stel de doelgroep vast

Wie wil je bereiken met jouw product-idee? Is het een product voor de grote massa of juist voor een nichemarkt van consumenten, bijvoorbeeld consumenten met speciale dieetwensen? Beschrijf duidelijk wie jouw doelgroep is.

Stap 2: bepaal de behoeften van je doelgroep

Onderzoek wat de specifieke behoeften zijn van jouw doelgroep. Stel vast in welk opzicht jouw product toegevoegde waarde biedt. Succesvolle producten zijn relevant en bieden klantvoordeel. Het is essentieel dat je voldoende kennis hebt over hoe de consument het product waarneemt. Probeer een antwoord te krijgen op onder andere onderstaande vragen:

  • Welke koopmotieven heeft mijn doelgroep?
  • Waar hoort het product in het schap?
  • Op welk tijdsmoment gebruikt de doelgroep het product?
  • Welke drijfveren heeft de doelgroep om mijn product te gebruiken?
  • Welke barrières zijn er?

Een usage & attitude studie is van grote meerwaarde om jouw klanten te leren begrijpen. Deze studie helpt je bij het bepalen van jouw doelgroep en de behoeftes, maar ook in het identificeren van nieuwe productkansen en het aanscherpen van de productstrategie. Tijdens online onderzoek wordt een dergelijke usage & attitude studie uitgevoerd. Het resultaat is een rapportage waarmee je direct meer inzicht hebt in de behoeften van je doelgroep.

supermaktschap

Stap 3: breng de concurrentie in beeld

Om consumenten ervan te overtuigen voor jouw product of merk te kiezen, moet je een helder beeld hebben van de concurrentie op de markt. Als je je wilt onderscheiden van concurrenten moet het duidelijk zijn waarop dat onderscheidend vermogen zich concentreert. Vraag je bijvoorbeeld het volgende af:

  • Zou je product bekend moeten zijn om haar unieke en moderne uitstraling?
  • Moet jouw product uitblinken op smaak, textuur of geur?
  • Is het belangrijk dat het product een gezonder of duurzamer alternatief biedt dan wat reeds verkrijgbaar is?

Denk goed na over welke aspecten je in kaart wilt brengen. Het uitvoeren van een vergelijkend consumentenonderzoek door middel van smaakonderzoek geeft een betrouwbare indruk over hoe jouw product zich onderscheidt en uniek is ten opzichte van concurrerende producten als het gaat om factoren als presentatie, smaak en koopintentie.

Stap 4: benadruk jouw onderscheidend vermogen keer op keer

Als je een productbelofte communiceert, moet je deze ook waar maken. Dit leidt tot duurzaam klantbehoud. Gebruik onderzoeksresultaten als objectieve input om jouw product of merk te promoten. Onderscheidend zijn en een productpositionering innemen als merk of product betekent dat je niet alles kunt zijn. Kies een heldere focus en communiceer de meest relevante onderscheidende productfactoren aan de consument. Vertaal deze onderscheidende productfactoren naar voordelen voor de klant. Laat hierbij blijken dat jij snapt welke behoefte wordt vervuld met jouw product.

Een voorbeeld hiervan is een ontbijtproduct in een handige to-go verpakking. Voor de consument biedt dit een oplossing voor een drukke ochtend waarin weinig tijd is om te ontbijten. Herhaal de voordelen keer op keer, zodat de consument precies weet waarom deze voor jouw merk of product moet kiezen.

Hulp nodig bij een succesvolle productpositionering?

Wil je onderzoeken hoe je jouw productidee het beste positioneert in de markt? Onze specialisten helpen je graag bij een succesvolle productpositionering. Neem contact met ons op.

Productontwikkeling in Food

Hoe je van een goed idee een veilig succes maakt

Download de whitepaper
logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
tinka-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Listeria monocytogenes challenge test

Nieuwe eisen voor Listeria monocytogenes challenge testen

De manier waarop Listeria monocytogenes challenge testen moeten worden uitgevoerd, is gewijzigd. We leggen uit wat challenge testen zijn, welke wijzigingen zijn doorgevoerd, hoe onze laboratoria zich ...
21 Februari 2022
ikb logo

IKB

IKB staat voor Integrale Keten Beheersing en is een Nederlands systeem voor de registratie van vee in alle stadia van de vleesproductieketen. Het is een kwaliteitskeurmerk “van boeren, voor consumen...
24 Februari 2020
leveranciersaudit

Wijnen Square Crops

‘Een betere en efficiëntere borging van het kwaliteitssysteem’, dat was in 2015 de missie voor de kwaliteitsafdeling van Wijnen Square Crops. Annsophie Johansson ging als Coördinator Kwaliteit o...
13 Mei 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

tinka-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

tinka-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief