Door te werken met een goedgekeurde hygiënecode, kun je als levensmiddelenbedrijf snel en zonder grote investeringen in een bedrijfseigen voedselveiligheidsplan aan de wettelijke eisen voldoen. Hoe kies je een hygiënecode dat past bij jouw bedrijf?
Hygiënecodes worden opgezet in opdracht van een brancheorganisatie en, na een positief advies door de NVWA, goedgekeurd door de Minister van Medische Zorg en Sport. Op deze manier kan voor gestandaardiseerde processen in een branche invulling worden gegeven aan de wettelijke HACCP-verplichting voor ambachtelijke bedrijven.
De mogelijkheid om als branche een hygiënecode op te zetten en goed te laten keuren, is vastgesteld in artikel 8 van Europese Verordening (EG) 852/2004 en in artikel 4 tweede lid van het Nederlandse Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Deze regelingen bieden de mogelijkheid om de ‘HACCP verplichting’ uit de Europese en Nederlandse wet voor een hele branche gezamenlijk uit te werken in een hygiënecode.
Hygiënecodes, ofwel ‘gidsen voor goede praktijken’, zijn met name bedoeld om ambachtelijke bedrijven te helpen op een makkelijkere manier aan de wettelijke eisen te voldoen. De branche voert voor de processen uit de hygiënecode een gevarenanalyse uit. Wanneer deze is goedgekeurd door de NVWA worden de beheersmaatregelen uitgewerkt in werkvoorschriften in de hygiënecode.
Wanneer de hygiënecode door de NVWA is goedgekeurd, wordt deze besproken in het Regulier Overleg Warenwet (ROW). Alle andere branches en stakeholders hebben een stem in dit overleg en kunnen hun visie op de hygiënecode naar voren brengen. Wanneer de NVWA een positief advies afgeeft en er voldoende draagvlak is voor de hygiënecode in het ROW, wordt deze voor goedkeuring aangeboden aan de Minister van Medische Zorg en Sport.
Een ambachtelijk bedrijf kiest een hygiënecode, die het beste bij haar processen past en werkt exact volgens de voorschriften uit de hygiënecode. Zo kun je als levensmiddelenbedrijf snel en zonder grote investeringen in een bedrijfseigen voedselveiligheidsplan aan de wettelijke eisen voldoen.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de brancheorganisatie voor supermarkten en foodservicebedrijven en is AGF Detailhandel Nederland (ADN) de brancheorganisatie voor groente- en fruitspecialisten. Beide brancheorganisaties hebben voor of samen met hun leden een hygiënecode opgesteld en laten goedkeuren.
Een detailhandelszaak zoals een notenbar, kruidenier of groenteboer die geen lid is van een brancheorganisatie, moet toch over de hygiënecode kunnen beschikken. Om die reden worden hygiënecodes door de brancheorganisaties tegen kostprijs aangeboden. Wanneer een bedrijf naast de gestandaardiseerde processen die in de hygiënecode zijn beschreven, nog andere processen of activiteiten uitvoert, moet het bedrijf hiervoor zelf een aanvullend voedselveiligheidsplan opstellen op basis van de HACCP-principes.
Om een hygiënecode te kunnen laten goedkeuren, moet deze geschreven worden door een vertegenwoordiger van de branche. In praktijk houdt dit meestal in dat de brancheorganisatie een extern gespecialiseerd adviesbureau inschakelt om dit samen met hen op te pakken. Normec Foodcare heeft ruime ervaring met het schrijven van hygiënecodes, het beoordelingstraject door de NVWA en het ROW en de goedkeuring door de Minister.
Voorbeelden van hygiënecodes waar Normec Foodcare (voorheen Kroonenburg Advies) aan heeft meegewerkt zijn:
Op dit moment leggen wij samen met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) de laatste hand aan de vernieuwde Hygiënecode voor de wijnsector.
Voor levensmiddelenbedrijven geldt dat zij een verificatie moeten uitvoeren op het functioneren van hun voedselveiligheidsplan: werkt het plan zoals bedoeld en zoals beschreven? Ook bedrijven die werken met een goedgekeurde hygiënecode, moeten een verificatie uitvoeren. De meest toegepaste methode is door middel van een hygiënecode-inspectie. Bij zo’n inspectie wordt aan de hand van een vaste vragenlijst een beoordeling uitgevoerd van de basisvoorwaarden zoals hygiëne, schoonmaak en plaagdierbeheersing.
Daarnaast worden de processen gecontroleerd zoals verhitten, terugkoelen en warme, gekoelde of ongekoelde presentatie van eet- en drinkwaren. Zeker wanneer bedrijven te maken hebben met meerdere locaties, zoals een hoofdkantoor met winkels of restaurants door het hele land, is de inzet van een controlebureau een slimme zet. Normec Foodcare heeft landelijk werkende hygiëne-auditoren met ruime ervaring in het uitvoeren van hygiëne-inspecties. Resultaten van de controles zijn via een portal inzichtelijk en eenvoudig om te zetten naar managementinformatie. Bijkomend voordeel is dat Normec Foodcare over een door de NVWA erkend zelfcontrolesysteem beschikt: ‘Goed & Groen’. Wanneer de controle via deze systematiek plaatsvindt, ligt de lat hoger en is een groene locatie ook écht groen. Zo kan iedere kwaliteits- of operationeel verantwoordelijke van een formuleorganisatie met een gerust hart en een comfortabel gevoel gaan slapen.
Ondersteuning nodig bij het werken met hygiënecodes? Normec Foodcare is een bewezen kennispartner voor het opstellen of actualiseren van hygiënecodes. Met zo’n 7.000 inspecties per jaar en een door de NVWA erkend zelfcontrolesysteem, zijn alle vragen over hygiënecodes en bijbehorende controles bij ons in vertrouwde handen. Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag.
Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.
Dieren zijn altijd al een reservoir geweest van mogelijke ziekteverwekkers voor mensen. Denk aan Listeria, Salmonella, de ziekte van Lyme en het recentelijke nieuwe virus COVID-19. Het handhaven van c...
Tijdens een audit kan het voorkomen dat wordt vastgesteld dat er niet of gedeeltelijk wordt voldaan aan een bepaalde eis. Dit kan een eis zijn vanuit een norm, de overheid, klanten of vanuit het bedri...
Om het functioneren van jouw bedrijf te beoordelen, zijn audits een belangrijk instrument. Maar hoe gaat een audit eigenlijk in zijn werk? In deze blog gaan we dieper in op het uitvoeren van audits. ...
De franchiseformule waarbij je bent aangesloten stelt bepaalde eisen aan je winkel. Voldoe je daar eigenlijk wel aan? Wi...
Weten hoe het gesteld is met de persoonlijke hygiëne, werkmethodieken, ongediertebestrijding, schoonmaak of ontwerp en ...
Je kan er ook voor kiezen om jouw organisatie te laten auditen door het inzetten van een mystery guest. Deze mystery gue...
Elk keurmerk heeft zo zijn eigen regels en eisen om aan te voldoen. Wil je zekerheid over de juiste beoordeling van de n...
Als inkopende partij wordt er van je verwacht dat je de afspraken met jouw leverancier controleert en aantoonbaar maakt....
Een interne audit wordt vaak door organisaties gezien als een verplichting omdat het nu eenmaal geëist wordt door de no...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
By bundling all expertise, Normec Foodcare helps with all kinds of issues and solutions in the field of process control, quality and food safety, laboratory research, taste tests, QA automation, flexible deployment of quality managers and inspectors, education and training, risk management and label control.
Do you want to know more? Please contact us.
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.