header oranje fruit en groenten

SimplyOK

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1032 keer bekeken

De Europese etiketteringswetgeving noemt 14 allergenen die vermeld en benadrukt moeten worden op het etiket. Het allergenenmanagement van producenten moet goed op orde zijn om ondubbelzinnige, complete en betrouwbare allergeneninformatie te kunnen verschaffen over ingrediënten en kruisbesmetting. Om het allergenenbeheersysteem van een bedrijf in de praktijk te beoordelen, heeft Stichting SimplyOK een certificatieschema ontwikkeld.

Vijf basispijlers van allergenenbeheer

De Code of Practice van SimplyOK is gebaseerd op vijf basispijlers van allergenenbeheer:

  • Correcte en volledige grondstofinformatie
  • Toepassen juiste receptuur
  • Opstellen van juiste informatie in combinatie met het ontwerp van het etiket
  • Voorkomen van verwisseling van product en/of verpakkingsmateriaal
  • Voorkomen van kruisbesmetting mede door het uitvoeren van een kwantitatieve risicobeoordeling met hulp van VITAL®.

Risicobeoordeling

Een risicobeoordeling is nodig om risico’s van kruiscontaminatie met allergenen juist te kunnen inschatten. Het berekenen van kruisbesmetting met allergenen met behulp van VITAL® is pas zinvol wanneer bedrijfsprocessen zoals databeheer op orde zijn. Daarna kan de uitkomst van de VITAL® berekening met behulp van analyses getoetst worden.

Certificering volgens SimplyOK

Sinds augustus 2018 wordt conform de SimplyOK standaard gecertificeerd. In september 2021 is versie 3 uitgekomen. De grootste wijziging is Annex 3 “AOECS standard Gluten-free” waarbij aanvullende eisen met betrekking tot glutenvrije producten staan beschreven. Daarnaast zijn de nieuwe VITAL® 3.0 referentiewaarden opgenomen. De certificeringsaudit wordt uitgevoerd door speciaal daarvoor opgeleide auditoren in aanvulling op een FSSC-, BRCGS- of IFS-audit. De geldigheid van het certificaat is drie jaar.

Betrouwbare allergeneninformatie

Een product dat volgens de Simply OK standaard is geproduceerd, geeft ondubbelzinnige, complete en betrouwbare allergeneninformatie. Het product mag geen ‘vrij-van’ keurmerk dragen. Volgens Verordening (EU) nr. 1169/2011 dienen alle gebruikte allergene ingrediënten vermeld te worden in de ingrediëntopsomming op de verpakking of in de specificatie.

Hulp bij onduidelijkheden

Omdat kruisbesmetting met allergenen (PAL-vermelding) wettelijk gezien niet verplicht vermeld hoeft te worden op het etiket of de voorbedrukte verpakking, is er nog veel onduidelijkheid en vooral onzekerheid bij de allergische consument. Voor de producent is het meten van de hoeveelheid kruisbesmetting lastig als er geen natte reiniging plaatsvindt. En helemaal als het dan nog moet worden omgerekend naar portiegrootte en moet worden vergeleken met de referentiewaarden. En wat als sporen van allergenen vanuit de grondstofleverancier meekomen? De VITAL® rekentool helpt je hierbij. Wel moet eerst alle benodigde data verzameld worden, voordat je kunt starten met deze berekening. We merken dat dit in de praktijk voor producenten een lastig proces is en ondersteunen hen hier daarom bij.

Hulp nodig?

Wil je een nulmeting SimplyOK laten uitvoeren, heb je hulp nodig bij de VITAL®-berekening of wil je advies bij het uitvoeren van correct allergenenmanagement volgens wetgeving en certificeringseisen? Onze allergenenspecialisten ondersteunen je graag bij ieder vraagstuk.

Neem contact met ons op
logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021
beter-leven logo

Beter Leven

De Dierenbescherming streeft naar meer welzijn en een beter leven voor dieren in de vee-industrie. Door met bedrijven afspraken te maken over onder andere de leefruimte en ingrepen die het welzijn aan...
24 Februari 2020
maitre

“De flexibiliteit van Normec Foodcare is erg prettig”

Maître – producent van onder andere kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdcomponenten – werkt al een lange tijd samen met Normec Foodcare. Door hun goede ervaringen hebben ze ook voor een samenwerki...
30 September 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief