SimplyOK

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 712 keer bekeken

De Europese etiketteringswetgeving noemt 14 allergenen die vermeld en benadrukt moeten worden op het etiket. Het allergenenmanagement van producenten moet goed op orde zijn om ondubbelzinnige, complete en betrouwbare allergeneninformatie te kunnen verschaffen over ingrediënten en kruisbesmetting. Om het allergenenbeheersysteem van een bedrijf in de praktijk te beoordelen, heeft Stichting SimplyOK een certificatieschema ontwikkeld.

Vijf basispijlers van allergenenbeheer

De Code of Practice van SimplyOK is gebaseerd op vijf basispijlers van allergenenbeheer:

  • Correcte en volledige grondstofinformatie
  • Toepassen juiste receptuur
  • Opstellen van juiste informatie in combinatie met het ontwerp van het etiket
  • Voorkomen van verwisseling van product en/of verpakkingsmateriaal
  • Voorkomen van kruisbesmetting mede door het uitvoeren van een kwantitatieve risicobeoordeling met hulp van VITAL®.

Risicobeoordeling

Een risicobeoordeling is nodig om risico’s van kruiscontaminatie met allergenen juist te kunnen inschatten. Het berekenen van kruisbesmetting met allergenen met behulp van VITAL® is pas zinvol wanneer bedrijfsprocessen zoals databeheer op orde zijn. Daarna kan de uitkomst van de VITAL® berekening met behulp van analyses getoetst worden.

Certificering volgens SimplyOK

Sinds augustus 2018 wordt conform de SimplyOK standaard gecertificeerd. In september 2021 is versie 3 uitgekomen. De grootste wijziging is Annex 3 “AOECS standard Gluten-free” waarbij aanvullende eisen met betrekking tot glutenvrije producten staan beschreven. Daarnaast zijn de nieuwe VITAL® 3.0 referentiewaarden opgenomen. De certificeringsaudit wordt uitgevoerd door speciaal daarvoor opgeleide auditoren in aanvulling op een FSSC-, BRCGS- of IFS-audit. De geldigheid van het certificaat is drie jaar.

Betrouwbare allergeneninformatie

Een product dat volgens de Simply OK standaard is geproduceerd, geeft ondubbelzinnige, complete en betrouwbare allergeneninformatie. Het product mag geen ‘vrij-van’ keurmerk dragen. Volgens Verordening (EU) nr. 1169/2011 dienen alle gebruikte allergene ingrediënten vermeld te worden in de ingrediëntopsomming op de verpakking of in de specificatie.

Hulp bij onduidelijkheden

Omdat kruisbesmetting met allergenen (PAL-vermelding) wettelijk gezien niet verplicht vermeld hoeft te worden op het etiket of de voorbedrukte verpakking, is er nog veel onduidelijkheid en vooral onzekerheid bij de allergische consument. Voor de producent is het meten van de hoeveelheid kruisbesmetting lastig als er geen natte reiniging plaatsvindt. En helemaal als het dan nog moet worden omgerekend naar portiegrootte en moet worden vergeleken met de referentiewaarden. En wat als sporen van allergenen vanuit de grondstofleverancier meekomen? De VITAL® rekentool helpt je hierbij. Wel moet eerst alle benodigde data verzameld worden, voordat je kunt starten met deze berekening. We merken dat dit in de praktijk voor producenten een lastig proces is en ondersteunen hen hier daarom bij.

Hulp nodig?

Wil je een nulmeting SimplyOK laten uitvoeren, heb je hulp nodig bij de VITAL®-berekening of wil je advies bij het uitvoeren van correct allergenenmanagement volgens wetgeving en certificeringseisen? Onze allergenenspecialisten ondersteunen je graag bij ieder vraagstuk.

Neem contact met ons op
logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Listeria monocytogenes challenge test

Nieuwe eisen voor Listeria monocytogenes challenge testen

De manier waarop Listeria monocytogenes challenge testen moeten worden uitgevoerd, is gewijzigd. We leggen uit wat challenge testen zijn, welke wijzigingen zijn doorgevoerd, hoe onze laboratoria zich ...
21 Februari 2022
ikb logo

IKB

IKB staat voor Integrale Keten Beheersing en is een Nederlands systeem voor de registratie van vee in alle stadia van de vleesproductieketen. Het is een kwaliteitskeurmerk “van boeren, voor consumen...
24 Februari 2020
leveranciersaudit

Wijnen Square Crops

‘Een betere en efficiëntere borging van het kwaliteitssysteem’, dat was in 2015 de missie voor de kwaliteitsafdeling van Wijnen Square Crops. Annsophie Johansson ging als Coördinator Kwaliteit o...
13 Mei 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief