Hoe voorkom je een recall?

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 533 keer bekeken

Een recall geeft enorme kosten en mogelijke imagoschade van je product of bedrijf. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wat een recall is en hoe je er professioneel mee om gaat, vertelden we eerder in de blog Wat is een recall? In deze blog lees je wat de meest gehoorde oorzaak is van een recall en hoe je deze voorkomt. 

Wanneer moet je een recall uitvoeren?

Een bedrijf is zelf verantwoordelijk om te bepalen of een afwijking schadelijk of ongeschikt is voor de consument. De meldwijzer van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) geeft aan wat onder een onveilig levensmiddel wordt verstaan. Dit kan een schadelijk, maar ook een ongeschikt levensmiddel zijn. Soms ontkom je er niet aan maar het liefst wil je een recall natuurlijk voorkomen.

Hoeveel recalls werden uitgevoerd in 2021?

Het aantal recalls in de levensmiddelenindustrie is het laatste jaar flink gestegen. In totaal gaf de NVWA in 2021 in Nederland 146 recalls en waarschuwingen uit voor verschillende voedingsmiddelen. Ten opzichte van 2020 is dit een stijging van maar liefst 162%.

Welke oorzaak van een recall komt het meeste voor?

Al zeker drie jaar staan recalls met allergenen (2021: 59 waarschuwingen en recalls) met stip op één. In 2021 zijn verschillende redenen aangegeven voor allergenen recalls. Een foutief etiket is hiervan de meest voorkomende. Je kunt een allergenen recall voorkomen door een goede leveranciers- en procesbeheersing. We lichten dit verder toe.

Procesbeheersing

Een recall omtrent allergenen heeft veelal te maken met fouten in het proces door menselijk handelen. Voorbeelden van fouten zijn:

  • Het plakken van een verkeerd etiket
  • Het vullen van de verkeerde verpakking
  • Kruisbesmetting door onjuiste schoonmaak

Door het proces te optimaliseren kun je deze fouten en een recall voorkomen. Met deze maatregelen optimaliseer je het proces:

  • Opleiding van personeel. Medewerkers moeten op de hoogte zijn van welke allergenen er zijn, wat de gevaren zijn en hoe je hier in de productie op de juiste manier mee omgaat. Bijvoorbeeld via een E-learning Allergenenbeheersing in de productie of een maatwerk opleidingstraject.
  • Verbetering van de communicatie. Kruisbesmettingen met allergenen kunnen ook voorkomen door onjuiste communicatie. Bijvoorbeeld als een medewerker denkt dat een bak ik schoongemaakt na productie met een allergeen, maar dit niet zo blijkt te zijn. Of dat de etiketrol vervangen is, terwijl dit nog niet is gebeurd. Als medewerkers de belangen van het voorkomen van kruisbesmettingen met allergenen kennen en weten hoe ze hierover moeten communiceren, voorkom je dat het hier fout gaat. Dit heeft uiteraard ook alles te maken met een goede opleiding.
  • Voortdurend onderzoek naar mogelijke allergenen en kruisbesmettingen in het gehele productieproces en het treffen van passende maatregelen. Bijvoorbeeld door deze punten mee te nemen tijdens inspecties en interne audits. Maar denk ook aan het controleren van de schoonmaak met labonderzoek. Wijzig verwerkings- of behandelingsprocedures na het constateren van afwijkingen en train medewerkers opnieuw in het toepassen van de juiste werkwijze.

Whitepaper Allergenenmanagement

Aandacht voor product en proces

Download de whitepaper

Procesmonitoring

Na het vaststellen van aanvullende maatregelen, moet hier ook toezicht op zijn. Monitor of de wijzigingen in het proces worden beheerst. Wanneer een afwijking wordt geconstateerd, moeten corrigerende maatregelen genomen worden om deze op te lossen, de oorzaak te bepalen en herhaling te voorkomen. Daarnaast moeten verificatieactiviteiten plaatsvinden, om te bepalen of procedures effectief zijn, de monitoring daadwerkelijk plaatsvindt en passende corrigerende maatregelen worden getroffen. Inspectie software helpt je bij het continu verbeteren van je processen. Of vraag hulp aan een QA adviseur. Deze weet waar je op moet letten en heeft vaak een andere kijk op je proces.

Bewustwording

Als laatste is bewustwording bij alle medewerkers van het bedrijf een niet te missen onderdeel. Een goede voedselveiligheidscultuur moet door de gehele organisatie worden gedragen. Alleen als er voldoende bewustwording is, creëer je voldoende draagkracht. En ook dit begint weer met de juiste training. Zoals met een training Food Safety Culture of een Workshop Food Safety Culture in de praktijk.

Tip: in onze whitepaper Food Safety Culture geven we handvaten hoe je tot een goede voedselveiligheidscultuur binnen je organisatie komt.

Meer informatie?

Wil je meer lezen over hoe je een allergenen recall kunt voorkomen? Lees dan het kennisbankartikel over allergenen(management). Hulp nodig bij het voorkomen, testen of uitvoeren van recalls of aan de slag met allergenenmanagement? Neem contact met ons op. Onze specialisten staan graag voor je klaar.

Tamara-Kee.jpg
Auteur: Tamara Kee Senior Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Listeria monocytogenes challenge test

Nieuwe eisen voor Listeria monocytogenes challenge testen

De manier waarop Listeria monocytogenes challenge testen moeten worden uitgevoerd, is gewijzigd. We leggen uit wat challenge testen zijn, welke wijzigingen zijn doorgevoerd, hoe onze laboratoria zich ...
21 Februari 2022
ikb logo

IKB

IKB staat voor Integrale Keten Beheersing en is een Nederlands systeem voor de registratie van vee in alle stadia van de vleesproductieketen. Het is een kwaliteitskeurmerk “van boeren, voor consumen...
24 Februari 2020
leveranciersaudit

Wijnen Square Crops

‘Een betere en efficiëntere borging van het kwaliteitssysteem’, dat was in 2015 de missie voor de kwaliteitsafdeling van Wijnen Square Crops. Annsophie Johansson ging als Coördinator Kwaliteit o...
13 Mei 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief