• Nederlands
  • Engels
  • Duits

Niet toegestane claims op producten

Voor levensmiddelen die binnen de EU worden verhandeld moeten de etiketten voldoen aan veel vereisten. Deze staan vermeld in Verordening (EU) 1169/2011. In Nederland controleert de NVWA of etiketten voldoen aan de wettelijke eisen. Hierbij kunnen ze natuurlijk niet alle producten controleren. Ze maken daarbij keuzes. In 2017 hebben ze een groot onderzoek gedaan naar peutermelk. Hierbij bleek dat slechts 68 procent voldeed aan de vereisten. Wat verder uit het onderzoek bleek is dat er onder andere onjuiste gezondheidsclaims en voedingsclaims werden vermeld.

Waar moeten claims aan voldoen?

In Verordening (EU) 1169/2011 staan claims niet bij de verplichte voedselinformatie, maar vallen ze onder de vrijwillige. Deze informatie dient te voldoen aan de volgende eisen:

 • Niet misleidend voor de consument
 • Niet dubbelzinnig of verwarrend voor de consument
 • Gebaseerd op relevante wetenschappelijke gegevens

Juist met claims kan de producent zich onderscheiden. Bepaalde eigenschappen van een product kunnen worden benadrukt. Naast de verplichte informatie ziet de marketeer hier een kans om het product zo aantrekkelijk mogelijk in winkelschappen te krijgen. Hierbij worden vaak de grenzen opgezocht van de wettelijk toegestane claims en ligt misleiding op de loer.

Met name organisaties als Foodwatch en de Consumentenbond zitten hier bovenop en ook de NVWA heeft de aanpak van misleidende etikettering sinds 2016 als één van de speerpunten.

Welke claims mag ik vermelden op mijn product?

Claims moeten voldoen aan Verordening (EU) nr. 1924/2006, de zogenaamde Claimsverordening. Niet alleen tekst, maar ook foto’s, illustraties en symbolen vallen hieronder. Claims zijn onderverdeeld in verschillende soorten:

 • Voedingsclaims: wat iets zegt over de samenstelling van het levensmiddel.
 • Gezondheidsclaims: wat aangeeft wat het levensmiddel doet met de gezondheid van de consument.

In Verordening (EU) nr. 1924/2006 staan de toegestane voedingsclaims aangegeven en in Verordening (EU) nr. 432/2012 is de lijst vastgesteld met toegestane gezondheidsclaims gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Daarnaast zijn er claims die een ziekterisicoreductie aangeven en claims over de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Deze zijn via aparte verordeningen goedgekeurd.

Hoe kan ik claimswetgeving toepassen?

Wanneer je producten met een claim op de markt wilt zetten is kennis over deze wetgeving onmisbaar. Om na te gaan of een claim is toegestaan kunnen grofweg de volgende stappen worden gevolgd:

 • Bepalen of de claim een voedingsclaim of gezondheidsclaim is.
 • Controleren of het product voldoet aan de voorwaarden voor het hanteren van de claim.
 • Controleren of de juiste bewoording van de claim is gekozen.

Normec Foodcare kan ondersteunen bij de interpretatie van de claimswetgeving. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.

Training Claimsverordening

Wil je zelf meer kennis vergaren over de wetgeving omtrent Claims? Op 21 november is er een training over de Claimsverordening.

dienst-etiketteren boxarrow-up

Datum

25-10-2018

Categorie

Blog | Label & Specifications

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten