MSC, de Marine Stewardship Council

24-02-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 343 keer bekeken

Marine Stewardship Council, afgekort MSC, is een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet voor duurzame visserij om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen. Ook wil de organisatie de leefomgeving van de vissen gezond houden. Op deze wijze probeert MSC de generaties na ons ook van vis te kunnen voorzien.

Om in aanmerking te komen voor het MSC-keurmerk dienen vissers en visserijen aan de volgende principes te voldoen:

  • Het visbestand is gezond (geen overbevissing)
  • Minimale impact op het ecosysteem
  • Effectief en verantwoord management van de visserij

Alle gecertificeerde organisaties moeten over een systeem beschikken om te garanderen dat claims van gecertificeerde productsoorten, vangstgebied of herkomst juist zijn. Dit betekent dat oorsprong, vangstgebied of soortetikettering moet worden afgestemd op de relevante wetgeving in het land of de landen waar het product wordt verhandeld.

Het keurmerk wordt door onafhankelijke certificerende instellingen toegekend aan producten uit de duurzame en verantwoorde visserij. Consumenten kunnen er op vertrouwen dat de vis afkomstig is van een visserij die milieuvriendelijk te werk gaat en de visbestanden voor de toekomst intact laat. In Nederland zijn onder andere zalm, tonijn en garnalen met een MSC-keurmerk verkrijgbaar.

Sinds 28 maart 2019 heeft MSC de Chain of Custody (CoC) standaard en audit vereisten geüpdate. Deze updates verbeteren waar nodig de duidelijkheid, toegankelijkheid en integriteit van de standaard en hebben nieuwe criteria tegen gedwongen arbeid en kinderarbeid geïntroduceerd. Op 28 september 2019 zullen de nieuwe criteria van kracht zijn en toegepast worden tijdens de audits. Bedrijven hebben vanaf deze datum een overgangsperiode van 12 maanden waarin zij een ‘Arbeid’ audit dienen uit te voeren.
Om te bepalen of een arbeidsaudit noodzakelijk is, beoordeelt de MSC het risiconiveau van elk bedrijf in de toeleveringsketen. Als er mogelijk arbeidsovertredingen optreden tijdens de verwerking, verpakking of herverpakking en handmatig lossen in het land of de landen waarin de bedrijven actief zijn, moet het bedrijf zich onderwerpen aan een onafhankelijke audit.

Meer informatie: www.msc.org.

ASC

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Deze onafhankelijke non-profit organisatie heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu wereldwijd te verlagen. Zij probeert de aquacultuur te transformeren naar milieu duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid door het gebruik van marktmechanismen die waarde creëren in de gehele keten.

Om in aanmerking te komen voor het ASC-keurmerk dienen kwekers aan onder andere de volgende regels te voldoen:

  • Minder antibioticagebruik
  • Duurzamer visvoer (minder vismeel, meer plantaardig voer)
  • Betere arbeidsomstandigheden voor het personeel

De criteria zijn opgesteld door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Initiatief Duurzame Handel, viskwekers en wetenschappers. Een auditor zal beslissen of een bedrijf voldoet aan de regels en het keurmerk krijgt toegekend. Consumenten die producten met het ASC-logo kopen weten dat er gelet is op milieu en sociale integriteit tijdens het proces. Het ASC-keurmerk is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk maar (kleine aanvulling maar hiermee kan gelinked worden naar het MSC keurmerk) is alleen bedoeld voor kweekvis, zoals tilapia en pangasius. Naast de ASC farm standaard kunnen productie locaties ook Chain of Custody (CoC) gecertificeerd worden. CoC-certificering is vereist bij elke stap in de supply chain voor elk product met het ASC-logo.

Meer informatie: www.asc-aqua.org.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dienst-etiketteren

Declaratie van water in producten van vlees en vis

Afgelopen zomer werd in de Volkskrant gemeld dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten (NVWA) vanaf 10 juli handhavend zal optreden tegen incorrecte declaratie van toegevoegd water in vlees- en...
20 September 2018

De hygiëne waarborgen bij alle FEBO locaties

243 onaangekondigde hygiëne inspecties per jaar, verdeeld over 81 locaties. Alles om de hygiëne te waarborgen van de FEBO locaties. Voor Ferry Stevens, Kwaliteitsmanager bij FEBO, is hygiëne dan oo...
03 Mei 2022
branche-dranken

Voer efficiënte audits uit via de inspectie app

Veel bedrijven profiteren inmiddels van efficiënte inspecties via de inspectie app op tablet of smartphone. Maar wist je dat je via de app ook eenvoudig interne audits en leveranciersaudits kunt uitv...
05 November 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

jonathan-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Manager Jonathan Schweikle

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

jonathan-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu