Meer inzicht en hogere scores voor StarCuisine

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 536 keer bekeken

StarCuisine bereidt als oriëntaalse specialist op ambachtelijke wijze traditionele recepturen. Het bedrijf beschikt over diverse certificaten, zoals FSSC 22000, SKAL en Halal en streeft hierbij naar de hoogste kwaliteit. Begin dit jaar startte StarCuisine met digitale kwaliteitszorg via de module Inspecties. Hiermee heeft het bedrijf een flinke verbeterslag gemaakt. Eén van de kwaliteitsmedewerkers vertelt over de eerste ervaringen met digitaal inspecteren.

Waarom gingen jullie op zoek naar een digitale oplossing?

“De productierondes liepen we voorheen zo omslachtig. We liepen de ronde, maakten foto’s en voerden alles in een zelf gebouwd Excel-bestand in. Daar kwam dan wel een score uit, maar het kostte veel extra werk. Het Excel-bestand stuurden we wel door, maar de foto’s waren bijvoorbeeld voor de productie niet inzichtelijk. Daardoor kwamen productiemedewerkers er nooit echt duidelijk achter tegen welke punten wij aanliepen. En toen dachten we: dat moet makkelijker kunnen en minder tijd kosten.”

Je krijgt echt veel meer inzicht.  Niet alleen per afdeling, maar ook per onderwerp.

Jullie inspecteren nu met de inspectie app. Wat zijn de verschillen ten opzichte van de oude werkwijze?

“We hebben nu de grote productieronden opgesplitst in losse lijsten voor de verschillende afdelingen. Zo heeft elke afdeling via de rapportage inzichtelijk wat er aan de hand is, inclusief de foto’s en extra opmerkingen. Dat werkt gewoon een stuk prettiger, sneller en overzichtelijker. Bij de productie zelf merk je dat medewerkers er echt mee aan de slag gaan als ze de rapportage binnenkrijgen. Ze bekijken de rapportage, zien de foto’s en proberen dit zo snel mogelijk op te lossen. Ze zijn gemotiveerder om acties op te pakken. Nu sturen we alle afdelingen de rapportage toe. We willen er naartoe dat de afdelingen allemaal een eigen inlog krijgen voor de QA Software, zodat ze zelf de afwijkingen kunnen oplossen, maar zover zijn we op dit moment nog niet.”

Starcuisine-foto-zw

De scores zijn hierdoor over het algemeen wat hoger gaan liggen. We zien beter wat er fout gaat.

Wat heeft digitalisering opgeleverd voor de organisatie?

“We hebben zeker tijd bespaard door te werken met deze module, maar we hebben de informatie vooral ook meer visueel gemaakt. En dat vind ik eigenlijk nog belangrijker dan de tijdbesparing. De frequentie van de inspectierondes is door het gebruik van de module Inspecties verhoogd. We liepen eerst één keer per maand een ronde. Nu lopen we deze wekelijks, zodat we ook wekelijks de scores in kunnen zien. De scores zijn hierdoor over het algemeen wat hoger gaan liggen. We zien beter wat er fout gaat. Doordat je direct statistieken in kunt zien, is het voor de directie en voor onszelf beter te zien op welke punten we moeten letten. Moeten we juist meer letten op de algemene hygiëne of de persoonlijke hygiëne? En hoe gaat het met het invullen van de registratieformulieren? De directie ziet op die manier ook welke registraties goed gaan en welke niet. Zij weten beter op welke onderwerpen gestuurd moeten worden. Je krijgt echt veel meer inzicht. Niet alleen per afdeling, maar ook per onderwerp.”

Hoe ervaren de medewerkers de verhoogde inspectiefrequentie?

“Het is natuurlijk nog steeds zo dat je het werk aan het controleren bent. Vooraf was ik wel bang dat men zou vinden dat we teveel op de vingers kijken. Maar onze collega’s zien het eigenlijk meer als een uitdaging. Op het moment dat je de afdeling op loopt hoor je ze al zeggen: ‘Dit keer hebben we wel honderd procent hè’.”

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief