Kennis

Levensmiddelen exporteren: waar moet je op letten?

vrachtwagen

Levensmiddelen exporteren: waar moet je op letten?

In de levensmiddelenindustrie heb je met veel wetten en regels te maken. Maar als je producten gaat exporteren komen er nog meer bij. Daarnaast verschillen de regels per land, zeker als het om landen buiten de Europese Unie gaat. Waar moet je op letten als je levensmiddelen gaat exporteren?

De douane

Als je goederen naar een land buiten de EU exporteert, moet je deze aangeven bij de douane. Bij de goederen moet je een handelsfactuur (in het Engels) en een transportdocument toevoegen. De douane berekent vervolgens de uitvoerheffingen die je moet betalen. Ook bekijken zij of er nog andere regelgeving van toepassing is. Is de douane helemaal akkoord? Dan mag je de levering versturen. Binnen de Europese Unie (EU) geldt een vrij verkeer van goederen. De goederen zijn vrij van douanecontrole en invoerrechten.

Regels verschillen per land

Ondanks dat binnen de EU verhandelde producten vrij van douanecontrole zijn, moeten ze alsnog aan verschillende eisen voldoen. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met gezondheidscertificaten en keurmerken. Binnen de EU zijn veel algemene regels, maar per land gelden ook andere regels. Het is noodzakelijk om je hierin goed te verdiepen. Zo kom je erachter aan welke regels je moet voldoen voor het betreffende land. Op zoek naar de juiste informatie? Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een overzicht van regels en wetten per land te vinden.

Het Certificaat van Oorsprong

Als je goederen exporteert buiten de EU, heb je vaak een Certificaat van Oorsprong (CvO) nodig. Dit certificaat bewijst in welk land een product gemaakt is. De Kamer van Koophandel geeft deze certificaten af.

Schakel een expediteur in

Als je de specialistische kennis niet hebt om aan alle formaliteiten te voldoen, kan je een expediteur inschakelen. Een expediteur is deskundig op het gebied van het verzenden van goederen en kan je goed helpen bij het exporteren van levensmiddelen. Hij/zij kan bijvoorbeeld vergunningen aanvragen, vervoersovereenkomsten sluiten en douaneformaliteiten regelen.Levensmiddelen exporteren is dus een taak waar veel bij komt kijken. Het is van belang dat je dit goed en met de juiste kennis doet. Zo voorkom je een hoop ongemakken en extra geregel. Zorg ervoor dat je jezelf goed inleest, weet waar je het over hebt en schakel indien nodig een expert in.

Hulp nodig?

Ben je van plan om levensmiddelen te gaan exporteren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Neem dan contact met ons op. Wij bieden allerlei diensten aan om je verder op weg te helpen in de levensmiddelenindustrie.

Auteur: Peter Zirkzee
Commercieel Manager

De laatste berichten

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Aangepaste overgangstermijn etikettering na Brexit

Aangepaste overgangstermijn etikettering na Brexit

Voedselveiligheid wetgeving: hoe blijf je actueel?

Voedselveiligheid wetgeving: hoe blijf je actueel?