header oranje fruit en groenten

ISO 22000

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1037 keer bekeken

De ISO 22000:2018 is op 19 juni 2018 gepubliceerd, als opvolger van de ISO 22000:2005. Deze ISO standaard is gepubliceerd door de International Organisation for Standardization en is dé ISO standaard op het gebied van voedselveiligheid. Het invoeren van dit managementsysteem kan bijdragen aan het verbeteren van de algehele prestaties van de organisatie op het gebied van voedselveiligheid.

High Level Structure

De ISO22000:2018 is opgezet volgens de uniforme hoofdstructuur van de ISO-normen, namelijk de High Level Structure (HLS). Doordat alle ISO-normen (zoals bijv. de ISO9001 en ISO14001) ook opgezet zijn volgens deze structuur, is het makkelijker om als organisatie meerdere ISO-normen te implementeren; de basis van de normen is immers gelijk.

Managementsysteem voor voedselveiligheid

De ISO 22000:2018 is toepasbaar voor alle organisaties in de voedselketen, zowel levensmiddelen- als diervoederindustrie, ongeacht de grootte of sector. Deze ISO norm is gebaseerd op de principes die de diverse ISO-normen voor managementsystemen met elkaar gemeen hebben. Dit zijn o.a. klantgerichtheid, leiderschap en procesbenadering; continue verbetering. Daarnaast zijn er in de ISO22000:2018 specifieke eisen voor een managementsysteem voor voedselveiligheid opgenomen, o.a. de HACCP principes (gevarenanalyse en kritische beheerspunten) en interactieve communicatie.

Procesbenadering

Binnen de ISO22000:2018 wordt op een systematische wijze gekeken naar processen en de wijze waarop deze gemanaged worden. Hiervoor wordt binnen de norm gebruik gemaakt van de PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act) op twee niveaus; het strategische en het operationele niveau. Communicatie tussen deze twee niveaus is van groot belang voor een goed werkend managementsysteem voor voedselveiligheid.

Risico gebaseerd denken

Vanuit de procesbenadering wordt er op de twee genoemde niveaus risico gebaseerd gedacht. Op strategisch niveau betekent dit dat een organisatie een analyse zal moeten uitvoeren van haar context en de daarbij horende risico’s en kansen inzichtelijk moet maken. Deze zogenoemde contextanalyse is een onderwerp wat al sinds langere tijd onderdeel uitmaakt van andere ISO-normen, zoals bijv. de ISO9001. De ISO22000:2018 kent naast het risico gebaseerd denken op strategisch niveau ook het operationele niveau. Hier is het noodzakelijk om de HACCP-principes toe te passen en de specifieke voedselveiligheidsgevaren in kaart te brengen en te borgen. Naast borging van gevaren, vraagt de ISO22000:2018 ook een borging van afwijkingen en beheersmaatregelen.

ISO22000 certificering

Via een certificerende instantie, welke is geaccrediteerd voor het uitvoeren van audits, kun jij het geïmplementeerde managementsysteem voor voedselveiligheid laten certificeren. Na het volbrengen van de audit ontvangt jouw bedrijf een certificaat dat 3 jaar geldig is. Op het ISO22000 certificaat staat geen score zoals bij sommige andere kwaliteitssystemen. De ISO22000:2018 standaard is geen GFSI erkende standaard. Het is wel een belangrijk onderdeel binnen de FSSC22000 standaard, welke wel GFSI erkend is.

Meer informatie over ISO kun je vinden op www.iso.org.

Software oplossingen

Slimmer en efficiënter werken op jouw kwaliteitsafdeling?
Er komt voor jou heel wat kijken bij het beheren van een kwaliteitssysteem. Zeker als je moet voldoen aan alle ISO 22000 eisen. Daarom hebben we online alles-in-één QA software ontwikkeld waarmee je op een slimme en efficiënte wijze al je kwaliteitszaken beheert en borgt.

  • Keuze uit verschillende modules, zoals inspecties, online handboek, E-learning, specificaties en registraties
  • Vanwege flexibele inrichting toepasbaar binnen iedere branche en bedrijfsgrootte
  • Snel en eenvoudig te implementeren

Wil jij ook op efficiënte wijze voldoen aan alle ISO 22000 eisen?

Bekijk wat onze software voor jou en je bedrijf kan betekenen.

Bekijk de software
logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021
beter-leven logo

Beter Leven

De Dierenbescherming streeft naar meer welzijn en een beter leven voor dieren in de vee-industrie. Door met bedrijven afspraken te maken over onder andere de leefruimte en ingrepen die het welzijn aan...
24 Februari 2020
maitre

“De flexibiliteit van Normec Foodcare is erg prettig”

Maître – producent van onder andere kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdcomponenten – werkt al een lange tijd samen met Normec Foodcare. Door hun goede ervaringen hebben ze ook voor een samenwerki...
30 September 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief