header oranje fruit en groenten

Ingrediëntendeclaratie

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 3674 keer bekeken

Een van de verplichte vermeldingen op het etiket, van een voorverpakt levensmiddel, is de lijst van ingrediënten. Oftewel de ingrediëntendeclaratie. In Verordening (EU) nr. 1169/2011, Artikel 18 t/m 22, staan gedetailleerde bepalingen met betrekking tot de ingrediëntendeclaratie.

Lijst van ingrediënten

De lijst van ingrediënten is een opsomming van alle ingrediënten van het levensmiddel in dalende volgorde van gewicht waarin ze bij de bereiding van het levensmiddel zijn gebruikt. Dat betekent dus, dat het ingrediënt dat het meest is gebruikt, je als eerste moet benoemen. De lijst wordt voorafgegaan door het woord ‘ingrediënten’ of een andere titel die dat woord omvat. De ingrediënten moet je altijd aanduiden met hun specifieke benaming.

Allergenen moet je benadrukken door een onderscheidende typografie, bijvoorbeeld vetgedrukt lettertype of hoofdletters. Wil je meer informatie over Allergenen? Dat lees je op de pagina Allergenen.

Weglating lijst ingrediënten

Weglating van de lijst van ingrediënten is voor een aantal productcategorieën toegestaan. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op:

  • Onbewerkte verse groenten en fruit
  • Koolzuurhoudend water
  • Uit één ingrediënt bestaande levensmiddelen, waarbij de benaming van het levensmiddel identiek is aan de benaming van het ingrediënt of de duidelijke identificatie van de aard van het ingrediënt mogelijk maakt.

In artikel 19 uit Verordening (EU) nr. 1169/2011 staat de complete opsomming.

Weglating bestanddelen

Ook bepaalde bestanddelen hoef je niet op te nemen in de lijst van ingrediënten (tenzij het om een allergeen gaat). Deze zijn vastgesteld in artikel 20 van Verordening (EU) nr. 1169/2011. Het gaat onder andere om:

  • Levensmiddelenadditieven die zijn gebruikt als technische hulpstof
  • Draagstoffen
  • Opgietvloeistof die gewoonlijk niet wordt geconsumeerd

Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID)

Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID) houdt in dat het percentage van het betreffende ingrediënt in het eindproduct, wordt aangegeven in de ingrediëntendeclaratie.

KWID is verplicht voor een drietal ingrediënten: welke voorkomen in de benaming van het levensmiddel, opvallend in woord of beeld zijn aangegeven of van wezenlijk belang zijn om een levensmiddel te karakteriseren. In bijlage VIII van Verordening (EU) nr. 1169/2011 wordt de kwantitatieve opgave van ingrediënten verder toegelicht.

Overige verplichtingen van de ingrediëntendeclaratie

Voor bepaalde ingrediënten gelden specifieke bepalingen. Zo mag je ingrediënten die minder dan 2% in het eindproduct aanwezig zijn in een andere volgorde na de andere ingrediënten vermelden. Bij vetten en oliën van plantaardige oorsprong moet je de specifieke plantaardige oorsprong vermelden.

Sommige ingrediënten mag je met een categorie aanduiden in plaats van een specifieke benaming. Specerijen die niet meer dan 2% van het gewicht van het levensmiddel uitmaken, mag je bijvoorbeeld met ‘specerijen’ aanduiden.

Ook zijn er bepalingen over de aanduiding van additieven, aroma’s en samengestelde ingrediënten vastgesteld.

In bijlage VII van Verordening (EU) nr. 1169/2011 zijn de bepalingen met betrekking tot de vermelding en aanduiding van ingrediënten te vinden.

Etiket laten checken

Wil je je etiket door een specialist laten checken om zo zeker te weten dat jij aan de juiste verplichtingen voldoet? Wij voeren graag een etiketcheck voor je uit. Of heb je vragen over de ingrediëntendeclaratie van jouw levensmiddel? Vul dan ons contactformulier in of bel gratis met 0800 25 22 737.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021
beter-leven logo

Beter Leven

De Dierenbescherming streeft naar meer welzijn en een beter leven voor dieren in de vee-industrie. Door met bedrijven afspraken te maken over onder andere de leefruimte en ingrepen die het welzijn aan...
24 Februari 2020
maitre

“De flexibiliteit van Normec Foodcare is erg prettig”

Maître – producent van onder andere kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdcomponenten – werkt al een lange tijd samen met Normec Foodcare. Door hun goede ervaringen hebben ze ook voor een samenwerki...
30 September 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief