Je komt tijd en handen te kort op de kwaliteitsafdeling. Digitalisering van kwaliteitszaken biedt de oplossing, maar hoe realiseer je dit als je geen tijd hebt om de nieuwe software te implementeren? Senior Implementatie Consultant Patrick Strijker legt uit hoe bedrijven volledig ontzorgd worden bij het implementeren van QA-software. Zo bespaar je snel en eenvoudig tijd op je kwaliteitsafdeling.
Normec Foodcare Online biedt met diverse modules oplossingen voor de kwaliteitsafdeling om kwaliteitszaken beter, sneller en efficiënter te borgen. Denk aan de modules Inspecties, Registraties, Handboek, E-learning, Specificaties en de Centrale actielijst. Tijdens de implementatie van een module wordt de applicatie samen met de klant ingericht, zoals tijdens het commerciële traject is afgestemd. Hierbij worden algemene instellingen doorgenomen, maar ook de modulespecifieke instellingen en mogelijkheden. Tijdens de implementatie wordt praktisch gekeken naar de behoeften en de wensen van de klant en deze vertalen wij naar de juiste instellingen en inrichting van de module. De implementatie consultants van Normec Foodcare Online hebben een levensmiddelenachtergrond en ervaring met het werken op de kwaliteitsafdelingen. Met deze kennis en kunde en de kennis van de applicatie wordt de module zo specifiek en passend mogelijk voor de klant ingericht.
Tot voor kort werd voor de implementatie van een module in vrijwel alle gevallen uitgegaan van een implementatie in één werkdag. Tijdens deze dag werden alle facetten van de module doorlopen en werden ook direct keuzes gemaakt over hoe de module moest worden ingericht. Onder andere vanwege de Corona lockdowns, onderbezetting op veel kwaliteitsafdelingen en de intrede van het onderwerp Food Safety Culture, ontstond een groeiende behoefte naar een uitgebreider implementatietraject om bedrijven volledig te ontzorgen. Het implementatietraject wordt hierbij verdeeld over meerdere contactmomenten.
Per bedrijf wordt afgestemd welk implementatietraject het beste past. In grote lijnen vinden de volgende contactmomenten plaats:
Bedrijven hebben veelal te maken met onderbezetting op de kwaliteitsafdeling. Enerzijds wil men efficiënter gaan werken, maar tegelijkertijd ontbreekt het aan de tijd om nieuwe software te implementeren. We kunnen bedrijven hierin volledig ontzorgen, zodat zij de focus kunnen houden waar deze nodig is én tegelijkertijd een flinke efficiëntieslag kunnen doorvoeren. Dit wordt door bedrijven als erg prettig ervaren. Klanten vragen tegenwoordig vaak zelf ook al om een uitgebreid implementatietraject, waarbij we alle zorgen uit handen nemen. Hieruit blijkt dat hier in de praktijk echt behoefte aan is. In het kader van Food Safety Culture wil je ook voor het gebruik van de QA-software draagvlak creëren binnen de organisatie. Na de voorbespreking kunnen de verschillende keuzemogelijkheden binnen het bedrijf met de verschillende afdelingen worden afgestemd om tot een gezamenlijk besluit te komen. We zien dat de uitrol van de applicatie hierdoor beter gedragen wordt in de organisatie.
Onlangs zijn we gestart met een traject waarbij we een klant compleet ontzorgen. In deze specifieke situatie hebben we een presentatie gegeven op basis van de ontvangen informatie en een aantal voorstellen uitgewerkt. Deze zijn besproken met een uitgebreid team, waaronder directie, diverse verantwoordelijke stafafdelingen en productieleiders. Hier is een projectplan uit voortgekomen waarin de gemaakte afspraken en keuzes zijn vastgelegd. De applicatie is vervolgens door ons ingericht. Key-users worden door ons getraind om met de applicatie te werken en dit eventueel verder uit te breiden.
De planning van een implementatietraject wordt per bedrijf en per module afgestemd. Bij een handboek module kun je denken aan de migratie van het handboek, waarbij de module wordt opgeleverd met daarin al het bedrijfseigen (kwaliteits)handboek. Voor E-learning is een samenwerking te realiseren met Normec Foodcare Training & Education. Hierbij zijn complete bedrijfsspecifieke (maatwerk)trainingen te realiseren in Normec Foodcare Online. Daarnaast kunnen we zorgen voor de inrichting, het importeren van het personeelsbestand, trainen van uitzendbureaus voor het gebruik van de applicaties enzovoorts. Bij de modules Inspecties en Registraties kun je denken aan het overzetten van alle huidige lijsten, zodat je na afloop van de implementatie meteen met de iPad inspecties en registraties kunt uitvoeren. Daarnaast behoort ook het trainen van personeel voor het gebruik van de modules tot de mogelijkheden.
Tijdens een gratis demo bekijken we graag samen met jou welk implementatietraject voor QA Software het beste past binnen jouw bedrijf.
Vraag een demo aanHet niet of onjuist noteren van acties bij afwijkingen staat op nummer één van de meest voorkomende fouten in HACCP- en kwaliteitsregistraties. Dit bleek uit de poll die we onlangs hielden op LinkedIn. Maar hoe voorkom je deze fouten?
Onlangs stelden we op LinkedIn middels een poll de volgende vraag: “Food bedrijven moeten registreren, maar dit gaat nog weleens mis. Wat is de meest voorkomende afwijking in HACCP- en kwaliteitsregistraties?” Meer dan 50 kwaliteitsmanagers- en medewerkers uit de voedingssector brachten hun stemming uit. Dit zijn de resultaten:
Als een actie bij afwijking niet genoteerd is, wanneer registratielijsten onvolledig zijn ingevuld of zelfs onvindbaar zijn, kan dit grote gevolgen hebben. In beide gevallen betekent het dat de voedselveiligheid en/of productkwaliteit niet zijn gewaarborgd. De gevolgen kunnen onder andere zijn:
De snelheid waarmee registraties vindbaar zijn, is van belang voor de traceerbaarheid. Stel dat er iets mis is met een grondstof of een eindproduct, dan moet je snel terug kunnen zien wanneer het product gebruikt of geproduceerd is en wat er met het product is gebeurd.
Het voorkomen van deze fouten lijkt soms een onmogelijke opgave. Je kunt immers als kwaliteitsmanager niet de hele dag naast de productiemedewerkers gaan zitten om formulieren te controleren. Toch is het in de huidige tijd goed mogelijk om deze fouten tot een minimum te beperken. Digitalisering van HACCP- en kwaliteitsregistraties biedt de oplossing.
Door gebruik te maken van software, zoals onze HACCP- en kwaliteitsregistratie app, benut je direct handige automatiseringen. Zo krijgt de medewerker die de online registratielijst invult meteen een in melding in geval van afwijkende registraties. Deze ziet welke actie ondernomen moet worden en kan hier snel naar handelen. Ook kan het invullen van een afwijkend antwoord leiden tot aanvullende vragen. Door dit proces te digitaliseren, onderneemt de medewerker snel de juiste acties. Als kwaliteitsafdeling zie je bovendien in één overzicht welke afwijkingen geconstateerd zijn en wat hiermee gedaan is.
Ook voor het volledig invullen van registratielijsten biedt software de oplossing. Via de Registratie app verplicht je gebruikers om bepaalde velden in te vullen. De kwaliteitsafdeling heeft via de online omgeving op ieder moment inzicht in nog af te ronden en verlopen registraties. Zo stuur je de afdelingen snel bij waar dat nodig is.
Hoewel de vindbaarheid van registraties volgens de respondenten van de poll minder vaak als een probleem wordt gezien, komt het in de praktijk nog wel eens voor dat registraties ‘verdwenen’ zijn of niet tijdig vindbaar. Digitalisering helpt ook hierbij, doordat je snel zoekt naar en filtert op de uitgevoerde registraties.
Eerst zien, dan geloven? Dat begrijpen we. Daarom komt onze specialist graag naar je toe om tijdens een gratis demo de mogelijkheden voor digitalisering HACCP- en kwaliteitsregistraties te laten zien. Plan een gratis demo.
Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Vul het formulier in en wij bellen je op werkdagen binnen 24 uur terug.
Wat je van ons kan verwachten:
Borg kwaliteitszaken beter, sneller en efficiënter met de online alles-in-één QA Software.
Registreer, distribueer en analyseer kwaliteits-informatie van producten door de gehele keten met QC Software.
Eenvoudig door alle medewerkers binnen je organisatie toepasbaar, snel geïmplementeerd en 24/7 support.
Werk efficiënter, voorkom claims en recalls en stuur met objectieve informatie voor kwaliteitsverbetering.
Jouw gegevens zijn goed beveiligd en altijd beschikbaar. Onze software voldoet aan de hoogste beveiligingseisen.
Altijd voorzien van de nieuwste functionaliteiten met gratis automatische updates.
Inrichting van de software volgens jouw wensen en geadviseerd door onze specialisten
Volledig online kwaliteitsbeheer binnen één applicatie. Bepaal zelf welke modules je wilt gebruiken.
Waarom moet je registreren? Op de werkvloer van voedingsmiddelenbedrijven wordt deze kreet wel vaker gehoord. Ook ontstaat nogal eens weerstand over het registreren. Reacties als ‘daar heb ik geen tijd voor’ en ‘waarvoor is dat nodig’ klinken voor menig kwaliteitsmedewerker bekend in de oren. Maar wat is de noodzaak van registreren? En hoe krijg je medewerkers in je bedrijf mee in een juiste wijze van registreren?
In de basis wordt voor wet- en regelgeving en certificeringsnormen de Codex Alimentarius gebruikt. Hierin is ook de noodzaak voor uitvoeren van registraties beschreven. In de BRCGS Global Food Safety Standard (§2.10) staat bijvoorbeeld het volgende over de registratie van CCP’s (kritische controle punten):
Voor elke CCP moet een bewakingsprocedure ingesteld worden om te waarborgen dat aan de kritische grenswaarden wordt voldaan. Het bewakingssysteem moet in staat zijn om verlies van beheersing van CCP’s te detecteren en waar mogelijk tijdig te waarschuwen dat corrigerende maatregelen moeten worden getroffen.
Registraties die samenhangen met de bewaking van elke CCP moeten de datum, tijd en het resultaat van de meting omvatten en moeten worden ondertekend door degene die verantwoordelijk is voor de bewaking. En indien van toepassing worden geverifieerd door een geautoriseerd persoon. In geval van elektronische registratie moet aantoonbaar zijn dat registraties zijn gecontroleerd en geverifieerd.
Naast CCP’s moet je ook andere parameters controleren en registreren. Denk hierbij aan schoonmaak, labelchecks, lijnvrijgave, ontvangst van grondstoffen en transport van producten.
Registraties zijn een middel om te laten zien dat hetgeen dat je met elkaar hebt afgesproken (in het kwaliteitssysteem) ook werkelijk zo is uitgevoerd. Als het registratieproces niet goed verloopt, kun je de voedselveiligheid en kwaliteit van de producten niet garanderen. Met alle gevolgen van dien. Denk aan zieke (of zelfs overleden) consumenten, recalls, financiële en imago schade.
De aantoonbaarheid is ook van belang bij bijvoorbeeld een klacht vanuit de markt. Via een codering, zoals een productiecode, kan het moment van productie worden getraceerd. En met registraties is aan te tonen of tijdens het productieproces afwijkingen zijn geconstateerd.
Registratielijsten moeten altijd worden gecontroleerd en goedgekeurd door de verantwoordelijken, zoals de productieleider en/of kwaliteitsverantwoordelijke. Als uit de registratielijst blijkt dat het proces niet juist is verlopen, kan dit productblokkades tot gevolg hebben. Maar stel nu dat de registratielijst pas de volgende dag wordt gecontroleerd, dan is het mogelijk dat de producten al verzonden zijn naar de klant. In dat geval moet een recall worden uitgevoerd.
Voedselveiligheidsgevaren en recalls wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Een juiste registratiewijze binnen je organisatie is daarom essentieel. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Onderstaand geven we enkele tips.
Zorg dat controleurs bekend zijn met het belang van registreren en dat zij weten wat de gevolgen zijn van een niet (juist) ingevulde registratie. Door het contoleren van parameters, zoals de THT controle en temperatuurcontrole bij ontvangst goederen, kunnen afwijkingen al in een vroeg stadium worden opgemerkt.
Tip: Train de kennis en het gedrag van medewerkers, zodat je een voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur creëert binnen jouw bedrijf. Onze trainers bieden voor ieder trainingsvraagstuk een passende oplossing.
Zorg voor een duidelijke workflow en een begrijpelijk registratieformulier. De medewerker moet bijvoorbeeld weten wanneer het ingevulde antwoord afwijkend is én wat deze in geval van een afwijking moet doen. Met een duidelijk registratieformulier weet de controleur precies wat ingevuld moet worden en voorkom je onnodige fouten.
Tip: Wil je een workflow creëren die duidelijker is dan ooit? Bijvoorbeeld door automatisch een melding te laten verschijnen voor de controleur als een afwijkend antwoord is ingevuld op het registratieformulier? Dan is de HACCP- en kwaliteitsregistratie app iets voor jou. Laat hierin bijvoorbeeld ook een registratielijst weergeven waarbij de juiste vervolgstappen automatisch voor de controleur getoond worden. Zo maak je de juiste stappen direct aantoonbaar.
Maak medewerkers er bewust van dat de ingevulde gegevens goed leesbaar moeten zijn. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat het handschrift van een medewerker niet leesbaar was of dat je een door water onleesbaar geworden formulier op je bureau kreeg.
Tip: Altijd duidelijk leesbare registraties? Ook dat regel je met de HACCP- en kwaliteitsregistratie app.
Benieuwd hoe je het registratieproces binnen jouw bedrijf optimaliseert? Neem contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.
Sinds enkele maanden werkt Axxent Masters in Tea B.V. met de modules Handboek en Specificaties van Normec Foodcare Online. Deze digitaliseringsslag biedt het bedrijf diverse voordelen. Welke voordelen dat zijn en hoe het implementatietraject is verlopen vertelt Yvonne Koning, Quality Assurance Coördinator bij Axxent.
Axxent werkte al een paar jaar met een gedigitaliseerd handboek via software van een andere aanbieder. Yvonne vertelt hierover: “Na een succesvolle periode met een ander systeem heeft Axxent besloten om een ontwikkelingsstap te maken en over te stappen naar de module Handboek en de module Specificaties van Normec Foodcare Online. “Doordat Normec Foodcare Online een flexibelere applicatie is, welke ingericht kan worden zoals wij het willen, kunnen we veel efficiënter werken. De module Specificaties kan zelfs gebruikt worden voor onze productontwikkelingsprojecten. Hierdoor staat alle administratie van een dergelijk project op één plek en met de handige actielijst en heeft elke afdeling een duidelijk overzicht van wat er gedaan moet worden. Ons bedrijf is geen productiebedrijf, maar ook voor ons neemt de module veel werk uit handen”, vult Yvonne aan.
Voor ons neemt de module veel werk uit handen.
Om het werken met de modules eigen te maken en de modules te voorzien van de juiste inrichting die passend is voor het bedrijf, heeft onze collega Jeroen Fokkink enkele trainings- en implementatiedagen verzorgd bij Axxent. Yvonne vertelt over de trainings- en implementatiedagen: “Wij hebben de dagen als heel prettig ervaren. We hadden vooraf al goed contact met verschillende medewerkers van Normec Foodcare Online en deze beschikken over veel kennis van de modules. Doordat we productontwikkeling wilden meenemen in de module Specificaties waren er diverse aanpassingen nodig en moesten ‘out of the box’ oplossingen bedacht worden. Hier is goed de tijd voor genomen en duidelijk uitleg over gegeven. Implementatie consultant Jeroen is erg enthousiast en gemotiveerd om zijn creativiteit in te zetten, zodat de software aan onze wensen voldoet.”
Als we vragen wat de digitaliseringsstap voor het bedrijf heeft opgeleverd, antwoord Yvonne: “De module Specificaties neemt een groot gedeelte van het productontwikkelingstraject over. In het verleden stond veel informatie op verschillende plekken en moesten diverse gegevens dubbel worden ingevoerd. Met Normec Foodcare Online staat alle informatie op één plek. Hierdoor blijft het proces overzichtelijk en op de templates is te zien welke stappen nog moeten worden doorlopen om een productontwikkelingstraject af te ronden. De software is flexibel en op maat in te richten om het grootste gebruikersgemak te bereiken voor ons bedrijf. Versie- en documentbeheer in de Handboek module is geborgd volgens de eisen van de IFS norm en taken kunnen gemakkelijk uitgezet worden binnen onze organisatie.”
De software is flexibel en op maat in te richten om het grootste gebruikersgemak te bereiken voor ons bedrijf.
“Wij zouden deze modules zeker aanbevelen aan andere bedrijven omdat het echt heel flexibel in te richten is. Daarnaast is het ook nog eens gemakkelijk in gebruik, mede door de duidelijke training. De modules zijn in ieder bedrijf toepasbaar, zelfs voor een bedrijf als Axxent dat de specificatiemodule op een geheel nieuwe wijze in gebruik heeft genomen. Het systeem is overzichtelijk en werkt efficiënt. Taken zijn centraal terug te vinden en kunnen niet uit beeld raken”, sluit Yvonne af.
Axxent ontwikkelt al meer dan 25 jaar theeconcepten die duurzaam, innovatief en origineel zijn. De blends en verpakkingen worden altijd in overleg met de afnemer samengesteld en zijn bestemd voor zowel de out-of-home als retailmarkt. Met de productie van thee in Sri Lanka en India dragen zij bij aan een groeiende lokale economie en werkgelegenheid. Dit doen ze door het grootste deel van de waardeketen in oorsprong (Sri Lanka en India) te laten plaatsvinden. Via hun eigen Fair Grounds Foundation, die gekoppeld is aan het merk Tea of Life, steunen ze lokale gemeenschappen rondom de theevelden.
Wil je meer weten over het digitaliseren van je handboek of specificaties? Vraag een gratis demo aan. Onze specialisten bekijken graag samen met jou welke oplossing het beste past bij jouw bedrijf.
Registreer, distribueer en analyseer kwaliteits-informatie van producten door de gehele keten met QC One.
Eenvoudig door alle medewerkers binnen je organisatie toepasbaar, snel geïmplementeerd en 24/7 support.
Altijd voorzien van de nieuwste functionaliteiten met gratis automatische updates.
Werk efficiënter, voorkom claims en recalls en stuur met objectieve informatie voor kwaliteitsverbetering.
Inrichting van de software volgens jouw wensen en geadviseerd door onze specialisten.
Jouw gegevens zijn goed beveiligd en altijd beschikbaar. Onze software voldoet aan de hoogste beveiligingseisen.
Volledig online kwaliteitsbeheer binnen één applicatie. Bepaal zelf welke modules je wilt gebruiken.
Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat jouw gegevens achter en wij komen gratis en vrijblijvend bij je langs om onze alles-in-één applicatie te demonstreren.
Vraag een demo aanMaak data-gedreven beslissingen en optimaliseer kwaliteit en processen
Effectieve en objectieve digitale registraties volgens productieprocessen afgestemd op het eigen proces
Digitale rapporten delen via één centraal platform. Communiceer over kwaliteit binnen het eigen ecosysteem met stakeho…
Verbeter de scores in de loop van de tijd met trendinterpretaties inAnalytics & BI.
QC Software is eenvoudig te koppelen aan ERP- en WMS-systemen.
Compleet platform
QC Software is een compleet platform dat bestaat uit drie primaire onderdelen, ondersteund met koppelingen om optimaal te integreren met ERP-systemen om processen te automatiseren. Alles staat in het teken om waardevolle informatie vast te leggen en te delen, claims en recalls te voorkomen en voedselverspilling tegen te gaan.
Voor wie is QC Software geschikt?
De software is geschikt voor productgeneralisten en specialisten, voor klein- en middelgroot bedrijf tot enterprise. Ons huidige klantenbestand bestaat uit telers, ex- & importeurs, onafhankelijke inspectiebureaus, logistieke serviceproviders, verpakkers en retailers. Kortom: ook jij kunt voordeel halen uit QC software.
Stuur jouw gegevens naar onze Business Unit Directeur QC One Stefan Droogendijk.
Ontbrekende gegevens, slecht leesbare coderingen en verdwenen registratielijsten. In de praktijk gaat het nog weleens mis met registraties binnen food bedrijven. Kwaliteitsregistratie software biedt uitkomst. In deze blog leggen we aan de hand van een belangrijk registratieformulier, de ontvangstregistratie, uit hoe je het registratieproces anno 2022 op een efficiënte manier uitvoert.
Het controleren en registreren van ontvangen goederen vormt een belangrijk onderdeel van goede ketenborging. Ontvangst van kwalitatieve en voedselveilige grondstoffen is een belangrijk begin van je proces. Op de afdeling ontvangst moeten dan ook diverse aspecten gecontroleerd worden. Denk aan:
Is een aspect afwijkend? Dan kan het product niet geaccepteerd worden. Je wilt immers geen voedselveiligheidsgevaar je bedrijf in brengen.
Het ontvangstproces volstaat niet met alleen de controle van ontvangen goederen. Alle gecontroleerde aspecten moeten worden vastgelegd door middel van registraties. Onjuiste of onvolledig ingevulde registraties kunnen tot tal van problemen leiden.
Als kwaliteitsmanager van een voedingsmiddelenbedrijf haal je alle registratielijsten op bij de diverse afdelingen in het bedrijf. Je controleert de lijsten en constateert dat op de registratielijst expeditie diverse vragen niet beantwoord zijn. Ook zijn de overgenomen pakbonnummers nauwelijks leesbaar. Je gaat in gesprek met de afdeling expeditie, maar het blijkt achteraf onmogelijk om nog te achterhalen wat de exacte productcoderingen waren en welke informatie bij de ontbrekende vakken moet worden ingevuld. Enkele voorbeelden van problemen die zich kunnen voordoen:
In de praktijk werken bedrijven vaak met één ontvangstregistratielijst voor diverse soorten goederen. En dat terwijl per grondstof weer andere gegevens en vragen relevant kunnen zijn. Digitalisering van registratielijsten helpt aanzienlijk om de registratiedruk te verlagen en meer duidelijkheid te scheppen voor medewerkers. Je selecteert hierbij bijvoorbeeld een specifieke lijst voor een grondstofsoort. Ook kun je afhankelijk van de gegeven antwoorden automatisch aanvullende vervolgvragen laten weergeven en invullen. Dit maakt het voor de medewerkers veel duidelijker waarom ze bepaalde gegevens moeten invullen.
Bij het registreren op papier heb je te maken met mappen vol registraties die je jarenlang moet bewaren. Met digitaal registreren heb je alle registraties, afwijkingen en acties online bij elkaar. Je zoekt makkelijk terug binnen de online omgeving, zodat de tijd om producten te traceren in geval van recalls of product trails tijdens audits verkort wordt.
In deze blog hebben we enkele praktijkvoorbeelden aangedragen voor ontvangstregistraties. Uiteraard heb je binnen je bedrijf te maken met diverse soorten registraties, zoals voor CCP’s, schoonmaakcontrole en visuele productcontroles. Alle soorten kwaliteitsregistraties zijn te realiseren binnen onze online kwaliteitsregistratie software, zodat je op alle afdelingen binnen je bedrijf zorgvuldig en efficiënt registreert en als kwaliteitsmanager het overzicht houdt.
Wil jij het registratieproces voor kwaliteitsregistraties binnen je bedrijf verbeteren? Plan een gratis demo en we laten de best passende oplossing voor jouw bedrijf zien. Of lees meer over onze HACCP- en kwaliteitsregistratie app en software waarmee je alle registraties binnen je bedrijf uitvoert. Al het papier de fabriek uit!
Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat jouw gegevens achter en wij komen gratis en vrijblijvend bij je langs om onze alles-in-één applicatie te demonstreren.
Vraag een demo aanAl decennia lang worden binnen bedrijven in de food sector diverse soorten interne inspecties uitgevoerd. In dit artikel beschrijven we wat het doel is van het uitvoeren van inspecties en geven we enkele voorbeelden van soorten inspecties die we in de praktijk tegenkomen.
Inspecties vormen een onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem en hebben als doel om te controleren of beheersmaatregelen die zijn vastgesteld op de juiste wijze worden toegepast in de praktijk. Zo kun je controleren of op een voedselveilige wijze geproduceerd wordt en kun je tijdig passende maatregelen treffen waar dat nodig is. Op deze wijze kunnen klachten en recalls zoveel mogelijk voorkomen worden en voorkom je bijvoorbeeld boetes van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) of het verlies van een voedselveiligheidscertificaat, zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000.
Als we kijken naar de soorten inspecties die door bedrijven in de food sector worden uitgevoerd, zien we twee soorten inspecties die veelvuldig worden toegepast, namelijk hygiëne inspecties en glas/hard plastic inspecties.
Tijdens hygiëne-inspecties komen over het algemeen een aantal basisonderwerpen aan bod, zoals hygiëne binnen en buiten de productielocatie, ongediertebeheersing, persoonlijke hygiëne, bouwkundige staat en de staat van apparatuur. Het doel van deze inspectie is om tijdig acties uit te zetten in geval van hygiënische of bouwkundige tekortkomingen, zodat de voedselveiligheid van de producten niet in gevaar komt.
De frequentie van deze inspecties verschilt per bedrijf en is mede afhankelijk van eisen die gesteld worden door bijvoorbeeld voedselveiligheidsstandaarden en retailstandaarden. In de BRCGS standaard (versie 8) is bijvoorbeeld opgenomen dat hygiëne-inspecties uitgevoerd dienen te worden met een op risico gebaseerde frequentie. Dit betekent dat je op basis van je gevareninventarisatie en risico analyse moet vaststellen hoe vaak het nodig is om te controleren of vastgestelde beheersmaatregelen op de juiste wijze worden toegepast in de praktijk. De BRCGS standaard heeft daarbij beschreven dat de inspectie in ruimten met open product minimaal één keer per maand moet worden uitgevoerd.
In de basis zien we dat kleine bedrijven de inspectie vaak met een maandelijkse frequentie uitvoeren en dat grotere bedrijven de inspectie bijvoorbeeld wekelijks of iedere twee weken uitvoeren. Ook zien we dat bedrijven die digitaal inspecteren vaak veel meer inspecties uitvoeren, omdat zij een inspectie veel sneller en efficiënter kunnen realiseren. Door vaker te inspecteren weet je precies hoe de hygiëne in je bedrijf ervoor staat en stuur je snel bij waar het nodig is.
Bij glas/hard plastic inspecties worden in de regel alle glazen, harde plastics en overige breekbare materialen binnen en buiten de productielocatie in een inspectielijst vastgelegd. Met een vaste frequentie wordt voor alle materialen gecontroleerd of deze nog in de juiste staat verkeren. Het doel van deze inspectie is hiermee om eventuele gebreken aan materialen tijdig te constateren en zo te voorkomen dat grondstoffen, halffabricaten en eindproducten onveilig worden door besmetting met glas of hard plastic.
In de praktijk zien we dat deze inspecties vaak met een maandelijkse frequentie worden uitgevoerd of bij grotere bedrijven met een wekelijkse of tweemaandelijkse frequentie. Feit is natuurlijk dat hoe eerder tekortkomingen geconstateerd worden, hoe kleiner de kans is op besmetting van het product. Stel dat meerdere geproduceerde partijen geblokkeerd dienen te worden, omdat hier mogelijk glas in aanwezig kan zijn, dan kan dit zeer grote gevolgen hebben waarmee veel kosten gemoeid kunnen gaan. Zeker als overgegaan moet worden tot het terughalen van producten uit de supermarkten. Ook voor deze inspectiesoort geldt dat bedrijven deze frequenter uitvoeren als de inspecties volledig digitaal kunnen worden uitgevoerd. Tekortkomingen voor glas of hard plastic leg je meteen vast met foto’s in de inspectielijst. De technische dienst ziet in één oogopslag waar reparaties moeten worden uitgevoerd.
Voor het samenstellen van inspectielijsten zijn de mogelijkheden uiteraard oneindig. We hebben hier nog enkele voorbeelden van inspecties voor je opgesomd.
Welke inspecties je ook uitvoert, iedere inspectielijst is te digitaliseren binnen onze inspectie software.
Heb je hulp nodig bij het opzetten van je inspectieplanning, maken van inspectielijsten of digitaliseren van inspecties? Of wil je hygiëne-inspecties laten uitvoeren door onze ervaren inspecteurs? Neem contact met ons op. We helpen je graag snel en laagdrempelig op weg.
Borg kwaliteitszaken beter, sneller en efficiënter. Onze online alles-in-één QA Software is ontwikkeld door specialisten met een schat aan kennis en ervaring in voedselveiligheid en kwaliteit.
Met onze quality assurance software voor food bedrijven weet je precies wat er op gebied van voedselveiligheid en kwaliteit speelt binnen jouw bedrijf.
Eenvoudig door alle medewerkers binnen je organisatie toepasbaar, snel geïmplementeerd en 24/7 support.
Altijd voorzien van de nieuwste functionaliteiten met gratis automatische updates.
Geen kosten vooraf. Betaal naar gebruik en profiteer direct van je investering.
Inrichting van de software volgens jouw wensen en geadviseerd door onze specialisten.
Jouw gegevens zijn goed beveiligd en altijd beschikbaar. Onze software voldoet aan de hoogste beveiligingseisen.
Volledig online kwaliteitsbeheer binnen één applicatie. Bepaal zelf welke modules je wilt gebruiken.
Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat jouw gegevens achter en wij komen gratis en vrijblijvend bij je langs om onze alles-in-één applicatie te demonstreren.
Vraag een demo aanTrain medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Altijd direct online inzicht in het verloop van processen.
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Bespaar tot 60% van je tijd door digitaal te inspecteren
Eenvoudig online productspecificaties maken en beheren in alle talen.
Creëer meer overzicht en handel actief efficiënt af.
Digitaliseer al je verslaglegging heel snel en simpel.
Stuur jouw gegevens naar onze Commercieel Manager Ramon Verwegen.
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!