header oranje fruit en groenten

Hoe stel ik een eindproductspecificatie op?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1144 keer bekeken

Op basis van grondstofspecificaties en recepturen stellen producenten specificaties op van hun eindproducten. Dit kan soms een lastige klus zijn. Wat komt er allemaal bij kijken? Wij zetten alles op een rijtje.

Om tot een eindproductspecificatie te komen, moeten eerst de benodigde gegevens worden verzameld, zoals:

Grondstofspecificaties

De grondstofspecificaties zijn van groot belang om je eindproductspecificatie juist op te kunnen stellen. Zorg er daarom voor dat alle benodigde gegevens beschikbaar zijn op de grondstofspecificaties. Dit betreft onder andere de ingrediënten, allergenen en voedingswaarden. Ook de percentages van de ingrediënten zijn van belang om de volgorde in de declaratie van het eindproduct vast te kunnen stellen en voor de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie. Minimaal moeten de wettelijk verplicht te vermelden voedingswaarden en allergenen zijn aangegeven. Misschien eist jouw klant op de eindproductspecificatie meer dan wettelijk nodig is? Dan moet je deze betreffende gegevens dus ook verzamelen bij jouw leveranciers.

Receptuur

In de receptuur is aangegeven welke grondstoffen er worden gebruikt en in welke verhouding. Ook is belangrijk om te weten of er sprake is van bakverlies. Dit is het verschil in gewicht voor en na het bakken. Dit heeft namelijk invloed op de voedingswaarden van het eindproduct en de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie.

Overige gegevens

Wat er op een productspecificatie wordt vermeld, kan erg verschillen en is mede afhankelijk van de eisen van de klant. Denk bijvoorbeeld aan de wettelijke benaming van het product, netto hoeveelheid, verpakkingsinformatie, bewaarvoorschriften, houdbaarheid en fysische, chemische en microbiologische kenmerken.

Opstellen van de specificatie

In veel gevallen is het opstellen van de specificatie een geautomatiseerd proces. Alle verzamelde gegevens worden ingevoerd in een systeem. Het systeem stelt op basis hiervan een specificatie op waarbij onder andere een ingrediëntendeclaratie wordt geformuleerd en de voedingswaarden worden berekend.Ook al verloopt het proces geautomatiseerd, het is wel belangrijk om de gegevens op de juiste manier in te voeren en de juiste instellingen toe te passen. Houd bijvoorbeeld rekening met vragen als:

  • Zijn er misschien technische hulpstoffen die niet vermeld hoeven worden?
  • Staan de ingrediënten en voedingswaarden in de juiste volgorde?
  • Worden allergenen benadrukt en is er sprake van kruisbesmetting die vermeld moet worden?
  • Bij welke ingrediënten dient het percentage te worden vermeld?
  • Zijn additieven juist weergegeven met de juiste categorie?

Het is aan te raden de specificatie goed te controleren. Tot slot is het belangrijk de specificaties up-to-date te houden en wijzigingen in grondstoffen en recepturen door te voeren in de eindproductspecificatie.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je het proces van opstellen en beheren van productspecificaties uitbesteden? Of het gehele specificatiebeheer automatiseren? Neem dan conact met ons op. Wij helpen je graag.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief