header oranje fruit en groenten

“Groenten en fruit, moeten we dat nog keuren?”

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1522 keer bekeken

Is het niet zo dat onze prachtige AGF-producten steeds weer opnieuw een controle vragen? Het product wat Moeder Natuur, samen met de telers, voor ons laat groeien, gaat na de oogst in kwaliteit achteruit en dat moet gecontroleerd worden. Toch? Sterker nog, daar hebben we zelfs kwaliteitsvoorschriften voor, vanuit de wetgever of vanuit onze klanten. Dus ja, die controle moet worden uitgevoerd, stelt Peter van der Veeken, Senior adviseur productkwaliteit bij Normec Foodcare in dit opinieartikel. 

“In elke schakel van de keten wordt het product opnieuw aangeboden en wederom gecontroleerd. Moeten we ons niet afvragen of dat steeds weer noodzakelijk is? De kwaliteit wordt niet beter als we telkens opnieuw het product aan een controle onderwerpen. Elke keurmeester weet op welke norm er gekeurd moet worden maar geeft tevens ook een eigen interpretatie mee aan diezelfde norm. En daarnaast hebben we nog steeds te dealen met termen als “in lichte of geringe mate toegestaan”. Hoe veel discussie kan dat oproepen?

Ik denk dat de wereld van het keuren enorm gaat veranderen en ik vind dat we daar met z’n allen eens over na moeten gaan denken. Welke toegevoegde waarde hebben onze klanten nog nodig als het om kwaliteit gaat en welke waarde kunnen we vanuit keur daaraan meegeven?

Als we vergeten wat er met het product allemaal kan gebeuren en we vinden dat van ondergeschikt belang, snijden we onszelf in de vingers. Kennis van en over het product is essentieel, weten wat de weersinvloeden kunnen doen met een product, ervaren hoe een product zich in de keten ontwikkeld en daar de consument nog meer bij betrekken zijn zaken die van heel groot belang zijn. Onze klanten nog beter kunnen bedienen op productniveau werpt absoluut z’n vruchten af. Goed product met een sterk shelf life wordt gewaardeerd! Dat weten we allemaal.

“Hoe kan ik dan mijn kennis op niveau houden en zo breed mogelijk inzetten waarbij de focus moet uitgaan naar het product?” Het antwoord is eenvoudiger dan verwacht. Het is niet alleen de factor productkennis die op meerdere niveaus en plaatsen naar een hoger plan gebracht kan worden middels onderricht maar het moet ook gaan over “data”. Data die op meerdere manieren verkregen kan worden en welke ons heel erg veel informatie en inzicht in het product kan geven. De tijd van interpretatie en toleranties is voorbij, de tijd van duidelijkheid en inzicht is groeiend en de tijd van antwoorden geven richting de klant is essentieel. “Snelle handel” omdat de kwaliteit van een product een kort shelf life heeft, wil de klant niet (meer).

ananas

Data genereren uit organoleptische keuringen hoeft niet moeilijk te zijn, brixmetingen, de hardheid van een product, de houdbaarheid, smaak, kleur….als we gaan meten en uit de verkregen data een trend kunnen halen, is kwaliteit nog beter te benaderen en te duiden. Data maakt kwaliteit objectief.

Als we onze eindklanten/retail kunnen aangeven hoe lang er met een product gewerkt kan worden in de winkel omdat we weten ( door meten ) hoe een product zich ontwikkeld, denk ik dat we de handen van diezelfde eindklant/retail op elkaar krijgen. Shelf life garanderen maakt tevens dat inkoop nog beter gestuurd kan worden waardoor verliespercentages gaan dalen…..hoe mooi en duurzaam wil je het hebben?”

Bron: AGF.nl

peter-vd-veeken-juiste-formaat-website
Auteur: Peter van der Veeken Adviseur Productkwaliteit
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Listeria monocytogenes challenge test

Challenge testen Listeria monocytogenes: al meer dan 10 jaar een begrip

Zijn de producten van je bedrijf veilig te eten binnen de houdbaarheidstermijn? De challenge test is een belangrijke tool om dit te ontdekken. Normec Foodcare voert al meer dan 10 jaar onder accredita...
01 Maart 2023
Logo WSPFood

WSP Food tilt de kwaliteitsborging naar een hoger niveau

WSP Food in Beuningen versnijdt en verpakt hoogwaardige vleeswaren sinds 2009. Om de kwaliteitsborging naar een nog hoger niveau te tillen en meer inzicht te verkrijgen in KPI’s, heeft het bedrijf g...
02 November 2020
Carenet

In vier stappen naar digitale kwaliteitszorg

De afgelopen jaren waren foodbedrijven meer dan ooit genoodzaakt om te digitaliseren. Kwaliteitswerkzaamheden moesten op afstand worden uitgevoerd en soms waren audits op afstand nodig. Hoewel deze no...
24 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief