Door de implementatie van de GSFI-erkenning voor voedselkwaliteitsnormen zijn de eisen van de BRC Food, IFS Food en FSSC 22000 normen naar elkaar toegeschoven. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze normen. In dit artikel duiken we hier dieper op in en karakteriseren we de verschillende ‘Food’ normen. Echter is dit ook van toepassing op de andere normen zoals Broker, Logistiek/S&D en verpakkingsnormen.
Er zijn verschillende momenten waarop je een keuze moet maken voor welke norm je gecertificeerd wil worden:
Op dit soort momenten is het belangrijk om de verschillende aspecten van de normen tegen elkaar af te wegen en hierbij goed te kijken wat er bij jouw bedrijf past.
Alle normen willen uiteindelijk borgen dat er veilige producten geproduceerd worden, dat producten voldoen aan de kwaliteitseisen, dat klanteisen hierbij meegenomen worden en dat er gekeken wordt naar de gevaren op het gebied van fraude en food defense.
Een veelvoorkomend misverstand hierbij is dat de ene norm makkelijker zou zijn dan de ander. Dit is echter niet het geval. Alle drie de normen zijn even makkelijk of moeilijk te implementeren en zijn even ‘streng’ tijdens de audit. Het verschil is de methodiek die de norm hanteert en vereist van de organisatie om tot dit resultaat te komen. De ene methodiek kan beter bij jouw organisatie passen dan de ander.
De BRCGS is rechttoe rechtaan. De eisen zijn zeer specifiek uitgewerkt en moeten ook zo geïmplementeerd worden. Dit geeft duidelijkheid maar ook minder ruimte voor interpretatie.
Bij IFS ligt de focus op gebaseerd werken. Bij veel normelementen zul je tegenkomen dat een activiteit geïmplementeerd moet worden op basis van gevarenanalyse en risico’s. Dit geeft de ruimte om het systeem specifiek te maken voor jouw organisatie. Maar, dit geeft ook de plicht om je activiteiten te onderbouwen en te her-evalueren als er veranderingen zijn.
Een voedselveiligheidsmanagementsysteem of een managementsysteem voor voedselveiligheid.
De FSSC 22000 richt zit op het implementeren van een gedegen managementsysteem wat gedragen wordt door de directie en betrekking heeft op de hele organisatie. Van belang zijn bijvoorbeeld: de organisatiestructuur met overlegstructuren, duidelijke taken en bevoegdheden, bepalen van risico’s en kansen en continue validatie/verificatie. Hiermee ligt de focus op het werken volgens procedures op alle lagen van de organisatie en dat dit door middel van de PDCA cirkel (Plan Do Check Act) continu wordt verbeterd.
Door deze andere insteek van de norm, heb je veel ruimte om het systeem specifiek te maken voor jouw product of proces. Maar door de focus op het managementsysteem past het niet bij alle organisaties.
De normelementen over de interne audits geven een goed beeld van de verschillen.
IFS (norm 5.1) geeft aan dat de frequentie en scope van de interne audits door de organisatie zelf bepaald moeten worden op basis van risico. In de BRCGS (norm 3.4) wordt gezegd dat er ten minste vier interne audits gedaan moeten worden en dat alle activiteiten hierin ten minste één keer naar voren moeten komen. De BRCGS geeft hier duidelijk veel minder ruimte aan de organisatie.
In de praktijk kan het resultaat – net als bij BRCGS – ook bij IFS zijn dat er meerdere keren per jaar deel audits moeten worden uitgevoerd. Bij IFS ligt hier dan een organisatie specifieke risicoanalyse onder.
In de FSSC 22000 (norm 9.2) staat dat er rekening moet worden gehouden met de ‘betrokken processen’ en ‘de resultaten van monitoren, meten en voorgaande audits’. Dit is een voorbeeld van de focus op procedureel werken en het implementeren van de PDCA-cirkel.
Er zijn dus duidelijke verschillen tussen de normen. Deze verschillen zijn inhoudelijk, maar zeker ook methodiek. Bij de normkeuze is het dus goed om naast praktische zaken als, klanteisen en auditduur, te kijken welke norm past bij de organisatie.
Tip: in dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van voor- en nadelen per norm.
Heb je advies nodig om te bepalen welke norm past bij jouw organisatie? Of wil je kwaliteitszaken op eenvoudige en efficiënte wijze borgen volgens BRC, IFS en FSSC 22000 eisen? Dan is onze online QA software de oplossing voor jou. Onze adviseurs helpen je hier graag mee. Neem contact met ons op.
Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.
Lees op deze pagina over nieuws en wijzigingen in wet- en regelgeving, standaarden en keurmerken, etc. Wanneer er een oranje pijltje in het blok staat, kan je doorklikken om meer te lezen of een bi...
International Featured Standards (IFS) zijn GFSI erkende standaarden, op het gebied van voedselveiligheid. Ze zijn opgesteld door de HDE, de Duitse brancheorganisatie van distributeurs van voedingsmid...
Het Food Safety System Certification 22000 (FSSC 22000) is sinds februari 2010 een GFSI (Global Food Safety Iniative) erkende standaard op het gebied van voedselveiligheid en is wereldwijd geaccepteer...
Een goede Quality Assurance Food is heel belangrijk voor de organisatie. Niet voor niets worden er steeds hogere eisen g...
Op 31 maart 2023 verscheen versie 6.0 van de FSSC 22000 norm. Als je bedrijf gecertificeerd is voor deze standaard moet ...
Word wijzer met het Normec Foodcare Kenniscentrum Alle kennis en ervaring van onze experts komt samen in het Normec Foo...
Naalden in broodjes bij de catering van een luchtvaartmaatschappij. Giftige stoffen in verpakte dranken of foodproducten...
Loop jij er ook tegen aan dat de kwaliteitsmedewerkers tijd te kort komen voor alle werkzaamheden? Of is het hoog tijd o...
Op 1 augustus 2022 is versie 9 van de BRCGS Global Standard Food Safety verschenen. Als je bedrijf gecertificeerd is voo...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!