header oranje fruit en groenten

GFSI erkende standaarden: welke keuzes heb je?

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 1812 keer bekeken

Door de implementatie van de GSFI-erkenning voor voedselkwaliteitsnormen zijn de eisen van de BRC Food, IFS Food en FSSC 22000 normen naar elkaar toegeschoven. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze normen. In dit artikel duiken we hier dieper op in en karakteriseren we de verschillende ‘Food’ normen. Echter is dit ook van toepassing op de andere normen zoals Broker, Logistiek/S&D en verpakkingsnormen.

Keuze moment

Er zijn verschillende momenten waarop je een keuze moet maken voor welke norm je gecertificeerd wil worden:

  • Nieuwe klanteisen.
  • Het vervallen van een norm.
  • Implementatie van een nieuw product, proces of locatie waarbij de huidige norm niet goed past.
  • Nieuwe versie van een norm met aanvullende eisen waardoor grote aanpassingen vereist worden.

Op dit soort momenten is het belangrijk om de verschillende aspecten van de normen tegen elkaar af te wegen en hierbij goed te kijken wat er bij jouw bedrijf past.

Doel van de norm

Alle normen willen uiteindelijk borgen dat er veilige producten geproduceerd worden, dat producten voldoen aan de kwaliteitseisen, dat klanteisen hierbij meegenomen worden en dat er gekeken wordt naar de gevaren op het gebied van fraude en food defense.

Een veelvoorkomend misverstand hierbij is dat de ene norm makkelijker zou zijn dan de ander. Dit is echter niet het geval. Alle drie de normen zijn even makkelijk of moeilijk te implementeren en zijn even ‘streng’ tijdens de audit. Het verschil is de methodiek die de norm hanteert en vereist van de organisatie om tot dit resultaat te komen. De ene methodiek kan beter bij jouw organisatie passen dan de ander.

popup-img

BRCGS

De BRCGS is rechttoe rechtaan. De eisen zijn zeer specifiek uitgewerkt en moeten ook zo geïmplementeerd worden. Dit geeft duidelijkheid maar ook minder ruimte voor interpretatie.

IFS

Bij IFS ligt de focus op gebaseerd werken. Bij veel normelementen zul je tegenkomen dat een activiteit geïmplementeerd moet worden op basis van gevarenanalyse en risico’s. Dit geeft de ruimte om het systeem specifiek te maken voor jouw organisatie. Maar, dit geeft ook de plicht om je activiteiten te onderbouwen en te her-evalueren als er veranderingen zijn.

Een voedselveiligheidsmanagementsysteem of een managementsysteem voor voedselveiligheid.

FSSC 22000

De FSSC 22000 richt zit op het implementeren van een gedegen managementsysteem wat gedragen wordt door de directie en betrekking heeft op de hele organisatie. Van belang zijn bijvoorbeeld: de organisatiestructuur met overlegstructuren, duidelijke taken en bevoegdheden, bepalen van risico’s en kansen en continue validatie/verificatie. Hiermee ligt de focus op het werken volgens procedures op alle lagen van de organisatie en dat dit door middel van de PDCA cirkel (Plan Do Check Act) continu wordt verbeterd.

Door deze andere insteek van de norm, heb je veel ruimte om het systeem specifiek te maken voor jouw product of proces. Maar door de focus op het managementsysteem past het niet bij alle organisaties.

normec vis

Voorbeelden

De normelementen over de interne audits geven een goed beeld van de verschillen.

IFS (norm 5.1) geeft aan dat de frequentie en scope van de interne audits door de organisatie zelf bepaald moeten worden op basis van risico. In de BRCGS (norm 3.4) wordt gezegd dat er ten minste vier interne audits gedaan moeten worden en dat alle activiteiten hierin ten minste één keer naar voren moeten komen. De BRCGS geeft hier duidelijk veel minder ruimte aan de organisatie.

In de praktijk kan het resultaat – net als bij BRCGS – ook bij IFS zijn dat er meerdere keren per jaar deel audits moeten worden uitgevoerd. Bij IFS ligt hier dan een organisatie specifieke risicoanalyse onder.

In de FSSC 22000 (norm 9.2) staat dat er rekening moet worden gehouden met de ‘betrokken processen’ en ‘de resultaten van monitoren, meten en voorgaande audits’. Dit is een voorbeeld van de focus op procedureel werken en het implementeren van de PDCA-cirkel.

Normkeuze

Er zijn dus duidelijke verschillen tussen de normen. Deze verschillen zijn inhoudelijk, maar zeker ook  methodiek. Bij de normkeuze is het dus goed om naast praktische zaken als, klanteisen en auditduur, te kijken welke norm past bij de organisatie.

Tip: in dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van voor- en nadelen per norm.

Hulp nodig?

Heb je advies nodig om te bepalen welke norm past bij jouw organisatie? Of wil je kwaliteitszaken op eenvoudige en efficiënte wijze borgen volgens BRC, IFS en FSSC 22000 eisen? Dan is onze online QA software de oplossing voor jou. Onze adviseurs helpen je hier graag mee. Neem contact met ons op.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021
beter-leven logo

Beter Leven

De Dierenbescherming streeft naar meer welzijn en een beter leven voor dieren in de vee-industrie. Door met bedrijven afspraken te maken over onder andere de leefruimte en ingrepen die het welzijn aan...
24 Februari 2020
maitre

“De flexibiliteit van Normec Foodcare is erg prettig”

Maître – producent van onder andere kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdcomponenten – werkt al een lange tijd samen met Normec Foodcare. Door hun goede ervaringen hebben ze ook voor een samenwerki...
30 September 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief