header oranje fruit en groenten

GFSI erkende standaarden: enkele voor- en nadelen

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 4551 keer bekeken

Vanuit de praktijk horen we regelmatig voor- en nadelen voor het certificeren volgens bepaalde GFSI erkende standaarden. Voor de BRC Food, IFS Food en FSSC 22000 standaard hebben we enkele van deze voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Dit helpt je bij het maken van een keuze voor het behalen van een passend GFSI certificaat.

BRC Global Standard for Food Safety

  • In de BRCGS standaard zijn de eisen zeer specifiek uitgewerkt. Dit geeft soms minder ruimte voor eigen interpretatie van de eisen. Anderzijds geeft dit wel duidelijk inzicht in de eisen waaraan je moet voldoen.
  • Verplichte indeling van productie- en opslagruimten in risicozones. Voor high risk, high care en ambient high care ruimten zijn specifieke aanvullende eisen gedefinieerd. Dit kan betekenen dat je verplichte aanpassingen moet verrichten op bouwkundig vlak, in procesvoering of in de routing om aan de eisen te kunnen voldoen. Als dergelijke aanpassingen hoge kosten met zich meebrengen, kan dit voor bedrijven een reden zijn om voor een andere certificeringsstandaard te kiezen.
  • Je mag zelf kiezen of je audits onaangekondigd wilt laten uitvoeren. Als je voor onaangekondigde audits kiest, wordt dit op het certificaat aangeduid met een ‘+’. Dit kan je afnemers meer vertrouwen geven om producten door jouw bedrijf te laten leveren. De normering is verder gelijk aan de normering voor aangekondigde audits.
  • Tijdens de audit wordt gewerkt met ‘fundamentals’. Dit betekent dat een aantal eisen uit de standaard gekenmerkt zijn als ‘fundamental’ eisen. Als tijdens de audit onvoldoende aan de ‘fundamental’ is voldaan, leidt dit direct tot het niet certificeren van het bedrijf of intrekken van het certificaat.
Normec--vis8055-klein

IFS Food

  • In diverse eisen wordt benoemd dat maatregelen moeten worden gebaseerd op gevarenanalyse en beoordeling van bijbehorende risico’s. Dit geeft ruimte voor eigen interpretatie en wijze van implementatie. Aan de andere kant worden de eisen soms als ‘vaag’ gezien, waardoor minder duidelijk is wat je moet doen om volledig aan de eisen te voldoen.
  • Ten minste eenmaal in de drie jaar moet een onaangekondigde audit worden uitgevoerd. Deze optie is bij voorkeur bedoeld voor hercertificeringsbeoordelingen, maar kan ook van toepassing zijn op initiële beoordelingen als het bedrijf er de voorkeur aan geeft direct met een onaangekondigde beoordeling te beginnen.
  • Tijdens de audit wordt gewerkt met ‘knock-outs’. Dit betekent dat een aantal eisen uit de standaard gekenmerkt zijn als ‘knock-out’ eisen. Als tijdens de audit blijkt dat onvoldoende voldaan wordt aan een eis die als knock-out is gekenmerkt, leidt dit direct tot het niet certificeren van het bedrijf of intrekken van het certificaat. In bijlage 6 van de norm is weergegeven welke vervolgstappen genomen moeten worden om weer over te kunnen gaan tot certificering. Daarnaast kan het scoren van ‘major’ tekortkomingen tijdens de audit leiden tot het niet certificeren van het bedrijf.

FSSC 22000

  • De norm is opgebouwd uit drie onderdelen wat bij bedrijven soms voor onduidelijkheid zorgt. De onderdelen zijn:
    • Onderdeel I – ISO 22000
    • Onderdeel II – Sectorspecifieke Basisvoorwaardenprogramma’s
    • Onderdeel III – Specifieke FSSC 22000 vereisten
  • De eisen in de ISO 22000 norm worden soms als ‘vaag’ gezien, maar geven ruimte voor eigen interpretatie en wijze van implementatie. De basisvoorwaardenprogramma’s zijn daarnaast wel weer specifieker uitgewerkt.
  • In de opeenvolgende jaren na de initiële audit moet minstens één audit onaangekondigd worden uitgevoerd.
  • De beoordeling tijdens de audit verschilt voor een groot deel van de BRCGS en IFS certificering en gebeurt op basis van het toekennen van ‘minor’, ‘major’ en ‘critical’ tekortkomingen. Voor iedere soort tekortkoming geldt een andere timing en werkwijze voor afhandeling.

Welke GFSI certificaat past bij mijn bedrijf?

Of een standaard bij jouw bedrijf past, is volledig afhankelijk van jouw bedrijfstype en de wensen die je hebt. Daarnaast hangt dit ook mede af van de klantvraag. Het is goed om je voorafgaand aan een keuze voor een GFSI certificaat goed in te lezen of te laten adviseren. We helpen je hier graag mee. Ook helpen we bij het opzetten van een kwaliteitssysteem dat voldoet aan de BRCGS, IFS en FSSC 22000 eisen, ondersteuning van je quality assurance afdeling en begeleiding van de certificering. Neem contact met ons op.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Listeria monocytogenes challenge test

Challenge testen Listeria monocytogenes: al meer dan 10 jaar een begrip

Zijn de producten van je bedrijf veilig te eten binnen de houdbaarheidstermijn? De challenge test is een belangrijke tool om dit te ontdekken. Normec Foodcare voert al meer dan 10 jaar onder accredita...
01 Maart 2023
Logo WSPFood

WSP Food tilt de kwaliteitsborging naar een hoger niveau

WSP Food in Beuningen versnijdt en verpakt hoogwaardige vleeswaren sinds 2009. Om de kwaliteitsborging naar een nog hoger niveau te tillen en meer inzicht te verkrijgen in KPI’s, heeft het bedrijf g...
02 November 2020
Carenet

In vier stappen naar digitale kwaliteitszorg

De afgelopen jaren waren foodbedrijven meer dan ooit genoodzaakt om te digitaliseren. Kwaliteitswerkzaamheden moesten op afstand worden uitgevoerd en soms waren audits op afstand nodig. Hoewel deze no...
24 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief