header oranje fruit en groenten

Zo voorkom je fouten in HACCP- en kwaliteitsregistraties

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 305 keer bekeken

Het niet of onjuist noteren van acties bij afwijkingen staat op nummer één van de meest voorkomende fouten in HACCP- en kwaliteitsregistraties. Dit bleek uit de poll die we onlangs hielden op LinkedIn. Maar hoe voorkom je deze fouten?

Resultaten poll

Onlangs stelden we op LinkedIn middels een poll de volgende vraag: “Food bedrijven moeten registreren, maar dit gaat nog weleens mis. Wat is de meest voorkomende afwijking in HACCP- en kwaliteitsregistraties?” Meer dan 50 kwaliteitsmanagers- en medewerkers uit de voedingssector brachten hun stemming uit. Dit zijn de resultaten:

  • 62%: actie bij afwijking ontbreekt
  • 34%: onvolledig ingevulde lijsten
  • 4%: registratie niet (snel genoeg) vindbaar

Wat zijn de gevolgen van deze fouten in registraties?

Als een actie bij afwijking niet genoteerd is, wanneer registratielijsten onvolledig zijn ingevuld of zelfs onvindbaar zijn, kan dit grote gevolgen hebben. In beide gevallen betekent het dat de voedselveiligheid en/of productkwaliteit niet zijn gewaarborgd. De gevolgen kunnen onder andere zijn:

  • Producten die nog aanwezig zijn, moeten geblokkeerd en extra gecontroleerd worden. Eventueel aanvullende analyses laten uitvoeren.
  • Producten die al bij de consument terecht zijn gekomen, kunnen leiden tot (ernstig) zieke consumenten en zo een gevaar leveren voor de volksgezondheid.
  • Producten die het pand al hebben verlaten, moeten worden teruggeroepen (recall). Dit leidt tot flinke kosten en mogelijke imagoschade voor het bedrijf.

De snelheid waarmee registraties vindbaar zijn, is van belang voor de traceerbaarheid. Stel dat er iets mis is met een grondstof of een eindproduct, dan moet je snel terug kunnen zien wanneer het product gebruikt of geproduceerd is en wat er met het product is gebeurd.

header digitale registraties

Hoe voorkom je deze fouten in registraties?

Het voorkomen van deze fouten lijkt soms een onmogelijke opgave. Je kunt immers als kwaliteitsmanager niet de hele dag naast de productiemedewerkers gaan zitten om formulieren te controleren. Toch is het in de huidige tijd goed mogelijk om deze fouten tot een minimum te beperken. Digitalisering van HACCP- en kwaliteitsregistraties biedt de oplossing.

Acties bij afwijkingen altijd registreren

Door gebruik te maken van software, zoals onze HACCP- en kwaliteitsregistratie app, benut je direct handige automatiseringen. Zo krijgt de medewerker die de online registratielijst invult meteen een in melding in geval van afwijkende registraties. Deze ziet welke actie ondernomen moet worden en kan hier snel naar handelen. Ook kan het invullen van een afwijkend antwoord leiden tot aanvullende vragen. Door dit proces te digitaliseren, onderneemt de medewerker snel de juiste acties. Als kwaliteitsafdeling zie je bovendien in één overzicht welke afwijkingen geconstateerd zijn en wat hiermee gedaan is.

Lijsten altijd volledig invullen

Ook voor het volledig invullen van registratielijsten biedt software de oplossing. Via de Registratie app verplicht je gebruikers om bepaalde velden in te vullen. De kwaliteitsafdeling heeft via de online omgeving op ieder moment inzicht in nog af te ronden en verlopen registraties. Zo stuur je de afdelingen snel bij waar dat nodig is.

Vindbaarheid van registraties

Hoewel de vindbaarheid van registraties volgens de respondenten van de poll minder vaak als een probleem wordt gezien, komt het in de praktijk nog wel eens voor dat registraties ‘verdwenen’ zijn of niet tijdig vindbaar. Digitalisering helpt ook hierbij, doordat je snel zoekt naar en filtert op de uitgevoerde registraties.

Gratis demo

Eerst zien, dan geloven? Dat begrijpen we. Daarom komt onze specialist graag naar je toe om tijdens een gratis demo de mogelijkheden voor digitalisering HACCP- en kwaliteitsregistraties te laten zien. Plan een gratis demo.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
ramon-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Ramon Verwegen.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020
suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

ramon-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Ramon Verwegen

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

ramon-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief