De kwaliteit van Ready to Eat mango’s

09-11-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 292 keer bekeken

De mango is een van de meest uitdagende AGF-producten als het om kwaliteit gaat. Waarom is het zo moeilijk de kwaliteit van mango’s voor consumenten goed te krijgen?

Ten eerste rijpt elke mango individueel aan de boom. Bij het oogsten moeten alleen de vruchten met voldoende rijpheid geoogst worden. Dat vraagt veel kennis en ervaring van de telers. Dit zorgt ook voor variatie in rijpheid van mango’s die net geoogst zijn. De mangoseizoenen zijn relatief kort en er zijn verschillende rassen die commercieel geproduceerd worden.

Doorrijpen na de oogst

Daarnaast behoren mango’s tot de bijzondere groep vruchten die doorrijpen na de oogst. Dit worden ook wel “climacterische” vruchten genoemd. Vruchten die ook tot deze bijzondere groep horen zijn bijvoorbeeld kiwi’s, pruimen, avocado’s en peren. Mango’s worden onrijp geoogst en bij aankomst in Europa onder gecontroleerde omstandigheden in rijpcellen gerijpt. Omdat mango’s uit de hele wereld geïmporteerd worden zijn aanvoerketens vaak lang.

Goede afspraken

Na rijping is de variatie in een partij mango’s groot. Daarom moet er na rijping gesorteerd worden. Hierbij moeten er goede afspraken gemaakt worden tussen de rijperij en de supermarktketen waar de mango’s verkocht worden. De belangrijkste vraag daarbij is: ”in hoeveel dagen moet de mango perfect rijp zijn voor de consument?“. Dit moet vervolgens afgestemd worden met de aanvoerplanning tussen de rijperij en supermarktketen.

Deze afstemming gaat alleen goed als er ook controle is op wat de consument uiteindelijk koopt in de supermarkt. De consument wil immers een product van goede kwaliteit. Goede afspraken en doorlopende communicatie tussen supermarkt, rijperij en avocadotelers zijn essentieel voor een goede eetkwaliteit voor de consument.

Een goede kwaliteit van mango’s lastig? Ja. Onmogelijk? Nee.

mango

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoen overgangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief