header oranje fruit en groenten

De kwaliteit van Ready to Eat mango’s

09-11-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 72 keer bekeken

De mango is een van de meest uitdagende AGF-producten als het om kwaliteit gaat. Waarom is het zo moeilijk de kwaliteit van mango’s voor consumenten goed te krijgen?

Ten eerste rijpt elke mango individueel aan de boom. Bij het oogsten moeten alleen de vruchten met voldoende rijpheid geoogst worden. Dat vraagt veel kennis en ervaring van de telers. Dit zorgt ook voor variatie in rijpheid van mango’s die net geoogst zijn. De mangoseizoenen zijn relatief kort en er zijn verschillende rassen die commercieel geproduceerd worden.

Doorrijpen na de oogst

Daarnaast behoren mango’s tot de bijzondere groep vruchten die doorrijpen na de oogst. Dit worden ook wel “climacterische” vruchten genoemd. Vruchten die ook tot deze bijzondere groep horen zijn bijvoorbeeld kiwi’s, pruimen, avocado’s en peren. Mango’s worden onrijp geoogst en bij aankomst in Europa onder gecontroleerde omstandigheden in rijpcellen gerijpt. Omdat mango’s uit de hele wereld geïmporteerd worden zijn aanvoerketens vaak lang.

Goede afspraken

Na rijping is de variatie in een partij mango’s groot. Daarom moet er na rijping gesorteerd worden. Hierbij moeten er goede afspraken gemaakt worden tussen de rijperij en de supermarktketen waar de mango’s verkocht worden. De belangrijkste vraag daarbij is: ”in hoeveel dagen moet de mango perfect rijp zijn voor de consument?“. Dit moet vervolgens afgestemd worden met de aanvoerplanning tussen de rijperij en supermarktketen.

Deze afstemming gaat alleen goed als er ook controle is op wat de consument uiteindelijk koopt in de supermarkt. De consument wil immers een product van goede kwaliteit. Goede afspraken en doorlopende communicatie tussen supermarkt, rijperij en avocadotelers zijn essentieel voor een goede eetkwaliteit voor de consument.

Een goede kwaliteit van mango’s lastig? Ja. Onmogelijk? Nee.

mango

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoen overgangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dienst-etiketteren

Zout: verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

Chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaarmaaltijden: allemaal voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Maar waarom zit er zout in en hoeveel gram zout is toegestaan? We eten over het algemeen te veel...
07 December 2018
Kaas-op-planken

Ready to eat. Of niet?

Regelmatig worden producten vanwege een besmetting met Listeria monocytogenes uit de markt teruggeroepen. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden ...
27 Januari 2020
branche-visindustrie

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Om als foodbedrijf – voor mens en dier – te exporteren naar de USA heb je te maken met aanvullende regelgeving. Om goedgekeurd te worden als leverancier voor jouw klant in de USA, moet...
17 Juni 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu