Kennis

Column Het concept voedselveiligheidscultuur implementeren

Column Het concept voedselveiligheidscultuur implementeren

Kwaliteitsnormen zoals BRC en IFS vernieuwen continu. Als voedingsmiddelenbedrijf moet je mee met deze wijzigingen om het certificaat te behouden. Eén van die vernieuwingen gaat over het ontwikkelen van een voedselveiligheidscultuur. Dit is voor veel bedrijven een nieuwe term en daarom besteed ik tijdens klantbezoeken er bewust even aandacht aan.

Zo kwam deze term ook ter sprake bij één van mijn klanten die ik ondersteun met een kwaliteitssysteem voor BRCGS Food en IFS Food. Hoewel in de BRCGS al vanaf 2018 over voedselveiligheidscultuur gesproken wordt, is dit voor veel bedrijven nog een lastig onderwerp. Ook voor deze klant. De bedrijfscultuur is geen tastbaar begrip en dat maakt het soms wat vaag.

Bij deze klant zijn we daarom begonnen om het concept voedselveiligheidscultuur te bespreken. Wat houdt dit nu in? Wanneer is de cultuur positief en wanneer negatief? Hoe zorg je dat je verbetering creëert? En even terug naar de basis: wat wordt er in de normeneisen precies beschreven? Door samen opzoek te gaan naar deze antwoorden, werd het onderwerp voor de klant al iets duidelijker.

Concreet maken

Ik probeer bij “vage” onderwerpen zoals deze, ze altijd zo concreet mogelijk te maken. En ik heb het al eens eerder genoemd: denk in kleine stapjes! Ook met kleine stapjes kom je vooruit. Met deze klant heb ik bijvoorbeeld afgesproken om tijdens het eerstvolgende HACCP overleg de normeisen op het gebied van voedselveiligheidscultuur door te nemen. Op die manier gaat het onderwerp al wat meer leven bij de HACCP-teamleden. Verder hebben we geprobeerd om voedselveiligheidscultuur concreter te maken door specifieke doelstellingen en acties voor de verbetering van de cultuur op te stellen. Zo zijn we bij deze klant begonnen met een ideeën bus waar medewerkers feedback kunnen leveren en hebben we het trainingsprogramma eens onder de loep genomen.

Aan het einde van de dag had de klant een beter beeld bij wat voedselveiligheidscultuur nu precies inhoudt. Daarnaast hebben ze nu handvaten om het zelf verder uit te breiden.

Benieuwd hoe jij een sterke voedselveiligheidscultuur creëert? In onze Whitepaper Food Safety Culture geven we handvaten en tips hoe jij tot een goede Food Safety Culture binnen jouw organisatie komt.

Auteur: Suzanne van Heusden
Adviseur QA

Gerelateerde blogberichten

Hoe bereik je een sterke Food Safety Culture?

Hoe bereik je een sterke Food Safety Culture?

BRCGS vs IFS certificaat

BRCGS vs IFS certificaat

Dit zijn de BRCGS, IFS en FSSC 22000 opleidingseisen

Dit zijn de BRCGS, IFS en FSSC 22000 opleidingseisen