header oranje fruit en groenten

Aardbeien: nieuwe rassen

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 804 keer bekeken

De consumptie van aardbeien blijft stijgen, maar hoewel aardbeien jaarrond beschikbaar zijn, laat consumptie nog steeds een sterk seizoenpatroon zien. Als de lente aanbreekt in Nederland en België schiet de productie en consumptie omhoog. De belangrijkste drijfveer van deze groei is smaak. De consument heeft hoge verwachtingen van de smaak van aardbeien. Om aan die hoge verwachtingen te voldoen is er een enorme ontwikkeling gaande in aardbeienrassen.

Aardbeienconsumptie wordt vooral gedreven door smaak. De perfect aardbei heeft een geweldige smaak, een aantrekkelijk uiterlijk, een heldere kleur en een goede houdbaarheid. Daarnaast is een lichte stevigheid belangrijk, zodat de vruchten goed geplukt, verpakt en vervoerd kunnen worden.

Aardbeien die smaak missen, te zacht zijn of aardbeien met een witte harde kern, kunnen een consument ervan weerhouden om terug te komen om te kopen. Aardbeienkwaliteit is sterk afhankelijk van het weer. Telers kunnen problemen ondervinden bij langdurig warm weer. Aardbeien hebben voldoende temperatuurverschil tussen dag en nacht nodig.

Juiste ras

Het kiezen van het juiste ras is voor retailers en producenten nog nooit zo belangrijk geweest. Variaties in smaak, grootte, kleur en stevigheid zorgen voor een breed scala aan smaken. Er komen veel nieuwe aardbeienrassen op de markt en er zijn er nog veel meer op dit moment in ontwikkeling zijn. Omdat arbeidskosten in de aardbeienteelt hoog zijn, wordt er in toenemende mate gekeken naar rassen waarbij de oogst gemechaniseerd kan worden.

Met veel nieuwe aardbeienrassen die op de markt komen – en er nog meer in ontwikkeling zijn – is het kiezen van het juiste ras voor retailers en consumenten nog nooit zo belangrijk geweest.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

 

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

digitaal kwaliteitssysteem

Waarom kiezen voor kwaliteitsmanagementsysteem software?

Als kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving, certificeringsstandaarden en klantenstandaarden waar je bedrijf aan moet voldoen. Met voortdurende veranderingen en ui...
25 Juni 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Kruisbesmettingen met allergenen: zo voldoe je aan de wetgeving

Het is wettelijk verplicht om kruisbesmettingen met allergenen in voedingsmiddelen te voorkomen. Meten is weten, maar meet jij wel het juiste? En is een analyse op allergenen voldoende om aan de wetge...
16 Mei 2023
Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief