header oranje fruit en groenten

Aandacht voor resistente schimmel Aspergillus fumigatus

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 757 keer bekeken

Aspergillus fumigatus is een schimmel die voorkomt in opslaghopen van organisch materiaal zoals composthopen. De resistentie van deze schimmel tegen schimmelbestrijdingsmiddelen op basis van azolen neemt steeds meer toe. Naar verwachting zal er in de toekomst strenger gekeken worden naar het gebruik van dit soort stoffen. Ook zal het aantal toegelaten middelen voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden verder afnemen. Onze laboratoria kunnen opslaghopen van organisch materiaal onderzoeken op aanwezigheid van hoge concentraties Aspergillus fumigatus. Ook kunnen we bepalen of de aanwezige schimmel resistent is tegen azolen.

Aandacht voor de problematiek in Nederland

In een brief aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) aandacht gevraagd voor de problematiek omtrent de toenemende resistentie van Aspergillus fumigatus tegen schimmelbestrijdingsmiddelen op basis van azolen. Deze azolen worden gebruikt in bijvoorbeeld gewasbeschermings- en houtverduurzamingsmiddelen. Omdat in de gezondheidszorg medicijnen op basis van dezelfde azolen gebruikt worden om infecties met deze schimmel te bestrijden, kan deze resistentie problemen opleveren voor de volksgezondheid.

De tot nu toe genomen beheersmaatregelen met betrekking tot Aspergillus fumigatus, zoals het afdekken van hopen zijn niet effectief gebleken. Ook het verbieden van gebruik van azolen in de bollenteelt zal naar verwachting geen of nauwelijks effect hebben omdat de resistente van de schimmel al ver gevorderd is.

Het ontstaan van dit probleem is met name te wijten aan het brede gebruik van vergelijkbare stoffen met hetzelfde werkingsmechanismen voor zowel geneesmiddelen als andere doeleinden (gewasbeschermingsmiddelen, biociden, diergeneesmiddelen en cosmetica). Naar verwachting zal er in de toekomst (nog) strenger gekeken worden naar het gebruik van dit soort stoffen en zal het aantal toegelaten middelen voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden verder afnemen.

Onderzoek door Normec Foodcare

Het kan zinvol zijn om opslaghopen van organisch materiaal te onderzoeken op de aanwezigheid van hoge concentraties Aspergillus fumigatus voordat deze opslaghoop wordt bewogen. In ons laboratorium kunnen wij dit onderzoek uitvoeren. Tevens kunnen we bepalen of de aanwezige schimmel resistent is tegen azolen.

Behalve Aspergillus fumigatus kunnen wij ook allerlei andere schimmels onderzoeken in diverse matrices zoals grond, mest, compost, lucht en water. Denk hierbij aan diverse Aspergillus soorten zoals Penicillium, Monascus, Fusarium, Philiaphora, Scopulariopsis en Candida.

Daarnaast kunnen wij de werkzaamheid van biociden onderzoeken. Wij bepalen hierbij of het middel micro-organismen zoals bacteriën, gisten, schimmels en virussen ook werkelijk afdoodt. Om een toelating te krijgen bij het Ctgb is een dossier met onder andere deze werkzaamheidstesten een verplichting.

Aspergillus fumigatus 1

Laat ons je helpen

Heb je vragen over onderzoeken naar Aspergillus fumigatus of andere schimmelonderzoeken? Onze specialisten helpen je graag.

Neem contact op
logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Marieke website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Robalab & Dumea Marieke Mooi.

Neem contact op

Gerelateerde diensten

mario-willems

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Mario Willems

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

mario-willems

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief