Aspergillus fumigatus is een schimmel die voorkomt in opslaghopen van organisch materiaal zoals composthopen. De resistentie van deze schimmel tegen schimmelbestrijdingsmiddelen op basis van azolen neemt steeds meer toe. Naar verwachting zal er in de toekomst strenger gekeken worden naar het gebruik van dit soort stoffen. Ook zal het aantal toegelaten middelen voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden verder afnemen. Onze laboratoria kunnen opslaghopen van organisch materiaal onderzoeken op aanwezigheid van hoge concentraties Aspergillus fumigatus. Ook kunnen we bepalen of de aanwezige schimmel resistent is tegen azolen.
In een brief aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) aandacht gevraagd voor de problematiek omtrent de toenemende resistentie van Aspergillus fumigatus tegen schimmelbestrijdingsmiddelen op basis van azolen. Deze azolen worden gebruikt in bijvoorbeeld gewasbeschermings- en houtverduurzamingsmiddelen. Omdat in de gezondheidszorg medicijnen op basis van dezelfde azolen gebruikt worden om infecties met deze schimmel te bestrijden, kan deze resistentie problemen opleveren voor de volksgezondheid.
De tot nu toe genomen beheersmaatregelen met betrekking tot Aspergillus fumigatus, zoals het afdekken van hopen zijn niet effectief gebleken. Ook het verbieden van gebruik van azolen in de bollenteelt zal naar verwachting geen of nauwelijks effect hebben omdat de resistente van de schimmel al ver gevorderd is.
Het ontstaan van dit probleem is met name te wijten aan het brede gebruik van vergelijkbare stoffen met hetzelfde werkingsmechanismen voor zowel geneesmiddelen als andere doeleinden (gewasbeschermingsmiddelen, biociden, diergeneesmiddelen en cosmetica). Naar verwachting zal er in de toekomst (nog) strenger gekeken worden naar het gebruik van dit soort stoffen en zal het aantal toegelaten middelen voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden verder afnemen.
Aspergillus fumigatus is een schimmel die overal voorkomt, maar met name vaak wordt aangetroffen op plaatsen waar afbraak van organisch materiaal plaatsvindt, zoals opslaghopen met plantaardig materiaal uit de landbouw (bloembollenteelt), composthopen, houtsnippers, groenafval zoals bermmaaisel of snoeiafval. Bij zogenaamde hotspots is het risico aanwezig dat bij beroeren van de hopen de sporen verwaaien en in contact komen met mensen.
Voor gezonde mensen is Aspergillus fumigatus ongevaarlijk maar voor mensen met een verminderd immuunsysteem kan blootstelling aspergillose veroorzaken, een infectie van de longen. Deze infectie wordt behandeld met azolen. Indien er sprake is van resistentie tegen deze azolen kan een infectie met Aspergillus fumigatus ernstige gevolgen hebben, soms zelfs met fatale afloop.
Het kan zinvol zijn om opslaghopen van organisch materiaal te onderzoeken op de aanwezigheid van hoge concentraties Aspergillus fumigatus voordat deze opslaghoop wordt bewogen. In ons laboratorium kunnen wij dit onderzoek uitvoeren. Tevens kunnen we bepalen of de aanwezige schimmel resistent is tegen azolen.
Behalve Aspergillus fumigatus kunnen wij ook allerlei andere schimmels onderzoeken in diverse matrices zoals grond, mest, compost, lucht en water. Denk hierbij aan diverse Aspergillus soorten zoals Penicillium, Monascus, Fusarium, Philiaphora, Scopulariopsis en Candida.
Daarnaast kunnen wij de werkzaamheid van biociden onderzoeken. Wij bepalen hierbij of het middel micro-organismen zoals bacteriën, gisten, schimmels en virussen ook werkelijk afdoodt. Om een toelating te krijgen bij het Ctgb is een dossier met onder andere deze werkzaamheidstesten een verplichting.
Heb je vragen over onderzoeken naar Aspergillus fumigatus of andere schimmelonderzoeken? Onze specialisten helpen je graag.
Neem contact opNeem contact op met onze Business Unit Directeur Robalab & Dumea Marieke Mooi.
Elk bedrijf dat gewassen teelt heeft aaltjes in zijn bodem. Als teler merk je hier in eerste instantie niets van. Zodra ...
Sinds januari 2023 is nieuwe wetgeving van kracht voor de maximale hoeveelheid aan PFAS in bepaalde voedingsmiddelen. Om...
Word wijzer met het Normec Foodcare Kenniscentrum Alle kennis en ervaring van onze experts komt samen in het Normec Foo...
Een interne audit uitvoeren is verplicht voor diverse certificeringsnormen. Maar wist je dat een interne audit ook veel ...
Grondonderzoek en grondmonsters voor jouw akkerbouw- en tuinbouwpercelen, siertuinen, gazon, stedelijk groen en sportvel...
Produceer je desinfectiemiddelen of biociden? Deze moeten aan specifieke toelatingseisen voldoen. Je moet bijvoorbeeld a...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!