5 tips voor het formuleren van kwaliteitsdoelstellingen

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1646 keer bekeken

De kwaliteitsdoelstellingen van je organisatie zijn een vertaling van het beleid in meetbare en haalbare termen. Moet jij deze voor 2021 nog formuleren? We geven je een aantal tips.

1: maak de balans op

Om goede kwaliteitsdoelstellingen te formuleren voor het nieuwe jaar, moet je natuurlijk eerst weten hoe het afgelopen jaar is gegaan. Maak dus de balans op en beoordeel wat het afgelopen jaar goed is gegaan en waar ruimte is voor verbetering. Zie je bijvoorbeeld dat bij lijn 3 veel afwijkingen zijn geconstateerd op gebied van hygiëne? En zijn bij afdeling inpak veel tekortkomingen geconstateerd voor CCP beheersing? Dan is het verstandig hiermee aan de slag te gaan in het komende jaar.

2: organiseer een brainstorm

Je wilt als kwaliteitsmanager misschien het liefste alles zelf regelen. Toch is het slim om eens een andere blik op de doelstellingen te laten werpen. Betrek bijvoorbeeld productiemedewerkers en het management bij het formuleren van de doelstellingen en organiseer hiervoor een brainstormsessie. Hier komen vaak heel andere ideeën uit voort dan je zelf zou bedenken. Je creëert bovendien meer betrokkenheid van mensen op de werkvloer en het hoger management.

3: formuleer SMART doelstellingen

Neem de tijd om de doelstellingen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) te formuleren. Maak gebruik van trendanalyses om te zien waar de probleempunten liggen binnen jouw bedrijf en de doelstellingen specifiek te maken. Door resultaten te blijven beoordelen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van inspecties, maak je de doelstellingen goed meetbaar. En dat brengt ons bij tip 4.

header digitaal inspecteren

4: meten is weten

Door het uitvoeren van controles en inspecties, weet je precies waar de verbeterpunten liggen binnen je bedrijf en of je een specifieke doelstelling gaat halen. Wij weten dat het uitvoeren van een inspectie en het verwerken van alle resultaten een flinke klus is. Met onze module Inspecties loop je snelle inspecties en zijn rapportages en trendanalyses meteen klaar. Je focus kan dus volledig gelegd worden op het analyseren van trends.

5: evalueer tussentijds

In certificeringsnormen, zoals BRC, wordt al vereist dat je doelstellingen meerdere malen per jaar evalueert. Zo onderzoek je tussentijds wat je gedaan hebt om de doelstelling te behalen en wat hiervoor nog nodig is. Je stuurt dus tijdig bij en voorkomt hiermee dat je er aan het einde van het jaar pas achter komt dat de doelstelling niet behaald is.

Hulp nodig?

Heb je ondersteuning nodig met het formuleren van kwaliteitsdoelstellingen? Of heb je juist specifieke vragen. Neem contact met ons op. Onze Commercieel Managers helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Zo voorkom je een voedselinfectie door virussen

Besmetting van voedsel met virussen vormt een groot voedselveiligheidsprobleem. Bij een voedselinfectie denkt men vaak vooral aan pathogene bacteriën zoals Salmonella. Maar het norovirus was in 2020 ...
28 Juni 2022

De herkomst van de pitloze druif

De laatste jaren zijn er veel nieuwe druivensoorten commercieel beschikbaar gekomen. De consument heeft tegenwoordig keuze uit veel verschillende rassen. Deze hebben ieder hun eigen eigenschappen en k...
12 Januari 2022
Aviko patat productie

50% tijdreductie voor Aviko B.V. met inspectie module

Aviko B.V. heeft meerdere productielocaties binnen Europa die allen gecertificeerd zijn volgens dezelfde voedselveiligheidsnormen- en auditstandaarden van klanten. Er was behoefte aan een digitaal sys...
13 September 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief