Van een goed idee tot een succesvol product

Waarom sensorisch testen een onmisbare rol speelt bij productontwikkeling

In de voedingsmiddelenindustrie zijn er tal van redenen om een productontwikkelingstraject op te starten. In het algemeen zijn er drie hoofdredenen, die ofwel noodzakelijk, dan wel wenselijk zijn:

  • Het ontwikkelen van een nieuw product
  • Het ontwikkelen en produceren van een bestaand product (bijvoorbeeld een huismerkproduct)
  • Het aanpassen en/of optimaliseren van een product

Hoe zorg je ervoor dat je productontwikkeling leidt tot een succesvol product?

Ongeveer 80% van alle productintroducties in de voedingssector faalt, waardoor producten binnen een termijn van zes tot twaalf maanden weer uit van het schap verdwijnen. Consumenten hebben in de supermarkt de keuze uit een overvloed aan productsoorten en merken. Om kansrijk te zijn in deze sterk verzadigde markt is het essentieel om je product goed te positioneren. Gezien de hoge verwachtingen van de consument is het voor een levensmiddelenfabrikant belangrijker dan ooit om al tijdens het productontwikkelingstraject grondig onderzoek te verrichten naar de beleving van je product door de consument. Dit gaat verder dan alleen het nabootsen van het bereidingsproces en het testen van het product in je testkeuken.

Wat je écht wil weten is hoe de consument je product ervaart. Door dit te onderzoeken krijg je al voordat je product in de supermarkt ligt, een beeld van de werkelijke beleving van de consument én kan je nog tijdig bijsturen. Hou bij de inzet van consumentenonderzoek rekening met volgende aandachtspunten:

  • Onderzoek het marktpotentieel

Om het marktpotentieel te bepalen, is het nodig om je productideeën af te toetsen. De verkregen feedback helpt je om de juiste prioriteiten te stellen voor de verdere productontwikkeling. Je krijgt een duidelijk inzicht in de specifieke behoeften van de consument.

Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken op welke manier jouw product een toegevoegde waarde biedt voor de consument. Succesvolle producten zijn namelijk gebaseerd op voordeel voor de klant. Kennis over de consumentperceptie en het gebruik van het product is hierbij van groot belang. Denk bijvoorbeeld ook aan de gewenste portiegrootte en de optimale plaats op het schap.

  • Evalueer de concepten

Evalueer de uitgewerkte concepten met de kennis die je hebt opgedaan uit de uitgevoerde onderzoeken. Werk de concepten met de grootste slaagkans uit, met aandacht voor de productinhoud en de verpakking. Laat daarna het gewenste gebruik en de smaak beoordelen door de doelgroep. Dit levert waardevolle inzichten op, zoals:

  • Welke smaken spreken de consument aan voor het nieuwe productconcept?
  • Welke kleur moet ik gebruiken voor de verpakking van mijn lightproduct?
  • Welke typologie geeft mijn product een ambachtelijke uitstraling?

Gebruik de informatie die voortkomt uit deze conceptfase voor het bepalen van de finale productconcepten.

  • Laat smaaktesten uitvoeren op de ontwikkelde producten

Als de finale concepten uitontwikkeld zijn, kan je van start met het produceren van de eerste samples. Om te weten of je op de goede weg bent is het belangrijk deze te laten beoordelen door een panel. Is je product bijvoorbeeld knapperig genoeg of fysiek aantrekkelijk? Door sensorische testen te laten uitvoeren door een consumentenpanel maak je de producteisen van de eindgebruiker inzichtelijk. Daarnaast geeft het analyseren van de samples op sensorische aspecten de verbeterrichting aan voor de productsamenstelling en mogelijkheden voor optimalisatie van het proces.

Tip: Onderzoek hoe een consument het product thuis ervaart door in-home onderzoek uit te laten voeren. Bij dit type onderzoek bereidt, consumeert en beoordeelt de consument je product in hun thuisomgeving. Het rapport dat daaruit voortvloeit, geeft je inzichten in de consumentenbeleving en de verbeterpunten.

  • Ken je concurrent

Welke voordelen biedt jouw product ten opzichte van de alternatieven in de supermarkt? Onderzoek toont aan dat bekende producten met een hoge tevredenheidsscore gemiddeld drie keer meer worden gewaardeerd dan nieuwe, nog onbekende producten. Het is dus belangrijk om na te gaan of het nieuw ontwikkelde product mogelijks beter gewaardeerd kan worden dan de huidige standaard.
Onderzoek wie je ziet als belangrijkste concurrent(en) en bepaal op welke aspecten je een concurrentievergelijking wil doen. Met de verkregen informatie kan je je marketingstrategie uitwerken en je salesplannen richting retail vormgeven.

Het productontwikkelingsproces is een interessante, maar complexe reis. Wij helpen je graag in het hele traject, zodat jij je product succesvol in de markt kan zetten.

Heb je een vraag? Neem contact op met Tinka

Gerelateerde diensten