Normec Foodcare geaccrediteerd voor trichine-onderzoek

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 103 keer bekeken

Normec Foodcare ontving in april 2023 de accreditatie voor het uitvoeren van trichine-onderzoek. In mei 2023 hebben we ook de NVWA erkenning ontvangen. Hiermee voorzien we bedrijven in de hele food sector van een breed pakket aan onafhankelijke labanalyses en aanvullend advies.

Uitgebreid analysepakket

In april 2023 werd de accreditatie voor het uitvoeren van trichine-onderzoek ontvangen vanuit de Raad voor Accreditatie. En in mei 2023 werd het proces voor trichine-onderzoek erkend door de NVWA. Hiermee is het analysepakket dat Normec Foodcare aanbiedt nog verder uitgebreid. Normec Robalab voert al ruim 25 jaar laboratoriumonderzoek uit voor de agro-, feed- en foodsector. Business Unit Directeur Marieke Mooi vertelt: “Wij bieden een breed analysepakket aan voor onze klanten. Denk aan kiemgetal-analyses en pathogenenonderzoek, zoals Listeria en Salmonella. Maar ook parasitaire onderzoeken. Zo hebben we jarenlange expertise op gebied van nematologie (aaltjes in de grond). We zien de laatste tijd dat de vraag naar trichine-onderzoek in de markt toeneemt. Het uitvoeren van trichine-onderzoek is wettelijk verplicht voor varkensslachterijen en importeurs van paardenvlees en wilde zwijnen. Pas als de analyseresultaten goed zijn, mogen de karkassen worden vrijgegeven. Om bedrijven naast overige analyses snel te kunnen voorzien van betrouwbare en onafhankelijke trichine-analyses hebben wij ons analysepakket hiermee uitgebreid.”

Korte lijnen

Met haar ruime ervaring in het laboratoriumvak weet Marieke als geen ander hoe belangrijk het is dat je als bedrijf snel over de juiste informatie beschikt. “Het is als agro-, feed- of foodbedrijf prettig als je voor alle analyses en ondersteuning bij één partij terecht kunt. Wij houden nauw contact met onze klanten en bieden waar nodig aanvullend advies. Als er vragen zijn omtrent een analyse of nieuwe producten dan weet de klant ons te vinden. Een analyse is vaak meer dan alleen een getal. Het zegt iets over je werkwijze en procesbeheersing. Bij een negatief resultaat wil je snel op zoek naar de oorzaak en oplossingen. Onze specialisten helpen hierbij.”

Wat is trichine?

Trichine of trichinella is een microscopisch klein wormpje dat kan voorkomen bij verschillende zoogdieren, zoals bij everzwijnen, vossen, varkens en paarden. Mensen kunnen besmet raken door het eten van rauw, onvoldoende verhit of te laag ingevroren vlees. De ziekte die hierdoor ontstaat, heet trichinellose. De ernst en de duur van de ziekteverschijnselen is afhankelijk van het aantal opgenomen trichinenlarven. Patiënten kunnen na jaren nog klachten hebben als spierpijn, vermoeidheid, hartklachten of algemene zwakte.

Bemonsteren van karkassen

Om besmetting van de mens met trichine te voorkomen, regelt EU-wetgeving de bemonstering van karkassen afkomstig van risicovolle diersoorten. In de EU moeten alle geslachte varkens gecontroleerd worden op afwezigheid van trichine. Dit geldt ook voor geïmporteerd paardenvlees en wilde zwijnen. Door risicovol vlees bij slachthuizen en voedselproducerende bedrijven te onderzoeken, kan worden voorkomen dat besmet vlees.

2023-05-11 Trichinella onder microscoop

Laboratoriumonderzoek

Marieke: “In ons laboratorium onderzoeken we het vlees van varkens, paarden en wilde zwijnen op het voorkomen van larven. Dit doen we met de kunstmatige digestiemethode. Bij deze methode wordt 1 of 5 gram spiervlees in een pool van respectievelijk 100 of 20 dieren onderzocht op het voorkomen van trichinella–spierlarven. Hierbij wordt het vlees gedigesteerd in een oplossing van zoutzuur en pepsine en de verkregen digestievloeistof wordt, na het verwijderen van de grovere delen over een zeef, microscopisch onderzocht op het voorkomen van larven.”

Onderzoek van karkassen?

Slacht je varkens of heeft je bedrijf te maken met de import van paardenvlees of wilde zwijnen? We helpen je graag om de nodige onderzoeken uit te voeren, zodat je er zeker van bent dat de producten aan de wetgeving voldoen. Naast trichine-onderzoek voorzien we je ook van andere microbiologische en chemische labanalyses en geven we aanvullend advies over een juiste hygiënische werkwijze.

user-icoon

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Robalab & Dumea Marieke Mooi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

user-icoon

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Robalab & Dumea Marieke Mooi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

user-icoon

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief