Vanaf 1 januari 2026 moet het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid zijn geïmplementeerd. Dit beleid zal worden bekrachtigd in de beleidsregel Warenwet allergenen etikettering uit voorzorg. Deze is op dit moment nog niet gepubliceerd, maar zal overeenkomen met het beleidsdocument dat al wel gepubliceerd is. Wat betekent dit nu in de praktijk voor de levensmiddelenbedrijven?
Deze paragraaf bestond ook al in de vorige versies van het handboek, maar is nu volledig herschreven. Het uitgangspunt is nu dat een bedrijf preventieve maatregelen neemt om kruisbesmetting met allergenen te voorkomen en dat daarna moet worden beoordeeld of kruisbesmetting nog kan plaatsvinden. Alleen als dat aantoonbaar het geval is en bovendien leidt tot gehaltes die boven de referentiewaardes komen die in het beleid zijn vastgesteld, mag een allergenenwaarschuwing uit voorzorg worden geplaatst. Een zogenaamde precautionaire allergen labelling ( PAL).
De FNLI heeft samen met het CBL een richtlijndocument gemaakt – dat wordt onderschreven door de NVWA – met daarin 10 kernelementen die moeten worden geïmplementeerd in een voedselveiligheidsmanagementsysteem. Deze kernelementen worden in het richtlijndocument verder toegelicht en er worden praktische voorbeelden gegeven.
In de praktijk blijkt vaak dat het lastig is om te bepalen welke processen nu de meeste kruisbesmetting veroorzaken, hoe je goed kunt bepalen wat er achterblijft na schoonmaak en hoe je nu in kaart moet brengen wat er aan allergenen en kruisbesmettingsallergenen in huis is.
Echter moet je op tijd met het nieuwe allergenenbeleid aan de slag, want over een jaar moeten voedingsmiddelenbedrijven onderbouwd hebben welke allergenen mogelijk tot kruisbesmetting leiden boven de referentiewaardes. Ook productverpakkingen zijn aangepast.
Heb je hulp nodig om dit gestructureerd in kaart te brengen? Onze adviseurs kunnen jullie op weg helpen en ondersteunen. Of download de vernieuwde whitepaper Allergenenmanagement, waarbij we op een praktische manier je meenemen in de wereld van allergenen en kruisbesmetting. De volgende onderwerpen komen aan bod: