Hoe voorkom je (na)besmetting? Hoe zorg je voor een effectieve monitoring? Zijn huidige procedures en beheersmaatregelen waterdicht?
Dit zijn essentiële vragen voor een succesvol Listeria-beheersysteem. Vanwege de grote risico’s die Listeria monocytogenes met zich meebrengt voor de gezondheid van consumenten, maar ook voor de reputatie van jouw bedrijf in de voedselsector.
Heb je hulp nodig bij het beheer of wil je meer kennis opdoen over Listeria monocytogenes? Onze specialisten staan klaar om je te ondersteunen waar dat nodig is.
Listeria monocytogenes vormt een serieus risico in de voedingsmiddelenindustrie. Een grondige en systematische aanpak is daarom essentieel om de veiligheid van je producten te waarborgen. Met deze 9 stappen krijg je inzicht in de belangrijkste aspecten van Listeria-beheersing, van risicoanalyse en procesvalidatie tot omgevingsmonitoring en houdbaarheidsstudies.
Door praktische maatregelen te nemen en de juiste expertise in te schakelen, kun je besmettingsrisico’s minimaliseren en voldoen aan wettelijke eisen. Of je nu zelf aan de slag wilt of ondersteuning zoekt van onze specialisten, deze stappen helpen je om een solide voedselveiligheidsstrategie op te zetten.
Door middel van een risicoanalyse wordt vastgesteld of insleping van Listeria monocytogenes via o.a. grondstoffen mogelijk is. Onze QA-adviseurs kunnen deze risicoanalyses voor je uitvoeren en een beheersplan om maat van je bedrijf uitwerken. Hierbij wordt vooral gekeken naar de praktische haalbaarheid van de te nemen maatregelen. Wil je liever zelf aan de slag, dan kan je je risicoanalyse uitwerken door gebruik te maken van de risk safety sheets in de kennisbank. Met een abonnement op het Normec Foodcare Kenniscentrum heb je onbeperkt toegang tot deze Risk Safety Sheets en wordt je maandelijks op de hoogte gehouden van de wijzigingen, zo blijft ook je risicoanalyse steeds up to date.
Ben je benieuwd of je verhittingsstap effectief genoeg is? Of wil je weten hoe bepaalde toevoegingen invloed hebben op je product? Neem contact op met ons projectenlab! Wij voeren procesvalidaties uit en geven antwoord op jouw vragen, zodat je goed voorbereid bent voordat je aan een challengetest begint.
Met onze cursus Listeria leer je hoe je de risico’s binnen je bedrijf kunt identificeren, een beheersplan opstelt en dit succesvol implementeert. Tijdens de training ontdek je alles over risicomanagement, bemonstering en krijg je praktijkvoorbeelden die direct toepasbaar zijn in jouw organisatie Met de Quality Assurance-software van Normec QA behoud je altijd overzicht en controle. Deze systemen helpen je om de kwaliteitsborging te verbeteren en maken je processen tot wel 60% sneller en efficiënter.
Onze experts ontwikkelen een op maat gemaakt monitoringplan op basis van jouw onderzoeksresultaten. Met vaste monsternamepunten en testfrequenties detecteren we afwijkingen snel, zodat veiligheidsrisico’s tot een minimum worden beperkt. Onze geavanceerde laboratoria zijn uitgerust met de nieuwste technologie en faciliteiten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen bij het monitoren en beheersen van Listeria in jouw productieomgeving.
Een doordachte keuze in samenstellen van productgroepen en worst-case product is bepalend voor aantal studies die moeten uitgevoerd worden. Wij snappen dat je als QA afdeling een verantwoordelijke taak hebt. En ook dat het tijd kost om dit allemaal goed op orde te hebben. Om jou een deel van deze tijd te besparen, en zo te zorgen dat jouw QA medewerkers zich op hun eigen werkzaamheden kunnen focussen, is het inschakelen van onze adviseurs een uitkomst.
Heb jij al een Listeria-studie uitgevoerd voor al je relevante producten? Weet je welke producten het grootste risico lopen? Laat Normec QA je ondersteunen bij het opzetten van een praktisch en effectief systeem dat voldoet aan de eisen van de autoriteiten zoals NVWA en FAVV, jouw klanten én je eigen bedrijfsprocessen.
Met een challenge test onderzoekt ons ervaren team hoe micro-organismen, zoals Listeria monocytogenes, zich gedragen in jouw product. Zo krijg je inzicht in de groei van Listeria bij een eventuele besmetting en kun je passende beheersmaatregelen nemen.
Na uitvoeren van de studies kunnen de bewaaromstandigheden en houdbaarheidstermijn van de producten worden vastgelegd. Om producten veilig te kunnen gebruiken, dient deze info ook duidelijk te zijn voor de consument. Onze etiketteringsspecialisten helpen je graag met een etiketcontrole. Wij beoordelen alle etiketten op basis van de wetgeving conform Verordening (EU) nr. 1169/2011, zodat je zeker weet dat je de juiste voedselinformatie verstrekt aan consumenten.
Het is van belang dat je plan steeds up to date blijft. Het aantrekken van een externe QA-adviseur kan hierbij stabiliteit bieden. Deze adviseur is op de hoogte van huidige wet- en regelgeving, de ontwikkelingen in de markt en kan met een open blik meedenken over lopende vraagstukken.
Ben je niet zeker van de volledigheid van de beheersing van Listeria monocytogenes? Een 0-meting kan hierbij helpen. Tijdens een nulmeting onderzoeken onze experts wat de routing is van producten en mensen, bekijken ze de volledigheid van je houdbaarheidsstudie en of je monsternameplan toereikend is ten aanzien van wetgeving. Op basis hiervan kunnen volgende stappen bepaald worden.