Pathogenen zoals Listeria monocytogenes, Salmonella en E. coli brengen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Een uitbraak kan grootschalige terugroepacties veroorzaken en de reputatie van een voedingsmiddelenbedrijf schaden. Een goed omgevingsmonitoringsprogramma verkleint het risico op voedselinfecties en terugroepacties aanzienlijk.
Vanaf maart 2025 moeten alle levensmiddelenbedrijven (*) in België een monitoringplan voor omgevingspathogenen opstellen volgens de autocontrolemodule GM4. Dit plan steunt op een gedetailleerde risicoanalyse die bepaalt welke analyses nodig zijn, waar ze plaatsvinden en hoe vaak ze worden uitgevoerd.
(*) Uitzondering: bedrijven die vallen onder gids G-006 (pluimveeslachthuizen en -uitsnijderijen) en G-018 (roodvleesslachthuizen en -uitsnijderijen). Voor deze sectoren is omgevingsanalyse al opgenomen in de autocontrolegidsen.
De eerste stap is een gapanalyse: een nulmeting die inzicht geeft in de huidige situatie en de acties die nodig zijn om compliant te worden. We brengen in kaart:
Ons verslag bevat niet alleen de analyse, maar ook praktische aanbevelingen op maat van jouw productieproces.