Kennis

Welke voedselinformatie is verplicht op een webshop?

Welke voedselinformatie is verplicht op een webshop?

Het online bestellen van producten is erg populair bij consumenten. Ook levensmiddelen worden steeds meer online aangeboden. Maar welke informatie moet je verplicht vermelden op jouw webshop? En waar moet je rekening mee houden?

Bij online verkoop van levensmiddelen heb je te maken met Verordening (EU) nr. 1169/2011, betreffende verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. Consumenten die de producten kopen, moeten informatie over het product tot hun beschikking hebben voordat zij een aankoopbeslissing maken. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Verkoop op afstand

In artikel 14 van Verordening (EU) nr. 1169/2011 zijn eisen vastgesteld voor levensmiddelen die te koop worden aangeboden door middel van technieken voor communicatie op afstand. Onder een techniek voor communicatie op afstand wordt verstaan:

‘ieder middel dat, zonder gelijktijdige fysieke aanwezigheid van leverancier en consument kan worden gebruikt voor de sluiting van de overeenkomst tussen deze partijen.’

Een webshop valt onder deze definitie. Voor voorverpakte levensmiddelen die via een webshop te koop worden aangeboden, geldt dat:

‘de verplichte voedselinformatie, met uitzondering van de gegevens in artikel 9, lid 1, onder f), beschikbaar is voordat de aankoop plaatsvindt, en voorkomt op het materiaal ter ondersteuning van de verkoop op afstand of via andere passende en duidelijk door de exploitant van het levensmiddelenbedrijf aangegeven middelen wordt verstrekt. Wanneer andere passende middelen worden gebruikt, wordt de verplichte voedselinformatie verstrekt zonder dat de exploitant van het levensmiddelenbedrijf aan de consumenten bijkomende kosten aanrekent;’

Verplichte voedselinformatie makkelijk toegankelijk

Dit houdt in dat alle verplichte vermeldingen, zoals onder andere benaming, ingrediënten, allergenen en voedingswaarden, op de website vermeld moeten worden. De houdbaarheidsdatum hoeft niet beschikbaar te zijn vóór de aankoop. In artikel 12, lid 1 staat dat de verplichte voedselinformatie beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk moet zijn. Zorg er dus voor dat de informatie gemakkelijk en kosteloos te vinden is voor de consument. Daarnaast moeten alle verplichte vermeldingen, inclusief de houdbaarheidsdatum, beschikbaar zijn bij de aflevering.

Misleiden

In Verordening (EU) nr. 1169/2011 is vastgesteld dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn. Met voedselinformatie wordt hier niet alleen de informatie op het etiket bedoeld, maar ook de informatie die ter beschikking wordt gesteld door andere middelen zoals moderne technologie-instrumenten. Het is dus van belang dat er op de website geen misleidende informatie staat.

Pas op met claims

Pas daarnaast op met claims. Claims zoals: ‘Dit product helpt bij…’, ‘is rijk aan…’ of ‘light’, moeten voldoen aan de bepalingen in Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Deze verordening is van toepassing op voedings- en gezondheidsclaims die in commerciële mededelingen worden gedaan. Dit kan zijn in de etikettering of presentatie van het levensmiddel, maar ook in de daarvoor gemaakte reclame. Zorg dat alleen toegelaten claims op de webshop worden vermeld.

Hulp nodig?

Ben je niet zeker of je webshop voldoet? Heb je vragen over de toepassing van de wetgeving? We helpen je graag. Neem contact op met onze etiketteringsspecialisten.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Auteur: Sanne de Backer
Labelling specialist
5 veelgemaakte fouten op een etiket

5 veelgemaakte fouten op een etiket

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid