Kennis

Suiker slim vervangen

Waarom suikerreductie pas werkt als het smaakt

Op 16 juni start de Nationale Suiker Challenge – een initiatief van het Diabetes Fonds dat Nederlanders uitdaagt om een week lang toegevoegde suikers te vermijden. Voor voedingsmiddelenbedrijven ligt hier een enorme kans: consumenten willen wel gezonder eten, maar laten zich in hun keuzes nog altijd leiden door smaak. Suikerreductie is dus meer dan alleen een aanpassing in het recept. Het is een smaak technische uitdaging. En die win je alleen met hulp van de consument. 

Waarom suikerreductie verder gaat dan alleen zoet

Suiker doet veel meer dan alleen smaak toevoegen. Het beïnvloedt ook de textuur, het mondgevoel en zelfs het uiterlijk van een product. Haal je suiker weg, dan verandert het hele sensorische profiel. Alternatieven zoals zoetstoffen kunnen helpen, maar brengen vaak een nasmaak of onnatuurlijke smaakbalans met zich mee. Die details zijn cruciaal: zelfs subtiele afwijkingen kunnen de waardering van een product flink verlagen. Sensorisch consumentenonderzoek is daarom onmisbaar. Alleen door te testen met echte consumenten ontdek je of een gezondere variant ook écht in de smaak valt. 

Frambozenlimonade zonder suiker: ruimte voor verbetering

Uit recent onderzoek van Normec Sensory blijkt hoe belangrijk die consumententest is. In een vergelijking tussen een reguliere frambozenlimonade en een suikervrije variant gaven proefpersonen waardevolle feedback:  

  • De zero-variant werd als te licht beoordeeld, wat al vóór de eerste slok de perceptie beïnvloedt. 
  • Ondanks een vergelijkbare algemene waardering scoorde deze variant lager op de topbox-score (het aandeel respondenten dat een 7 of hoger gaf).
  • De (na)smaak van de zero-variant was een duidelijk verbeterpunt – mogelijk door het gebruik van zoetstoffen. Voor veel consumenten is dit bepalend voor de totale beleving. 

 Sensorisch onderzoek is essentieel in elke fase: van het ontwikkelen van een product dat aan smaakverwachtingen voldoet tot het evalueren van marktacceptatie en koopintentie bij lancering. 

Succesverhaal: ketchup zonder toegevoegde suikers

Dat suikerreductie ook succesvol kan zijn, bewijst een vergelijkbaar consumentenonderzoek van Normec Sensory naar tomatenketchup. Hierin werd een variant met toegevoegde suikers vergeleken met een versie zonder toegevoegde suikers. De uitkomst: 

  • Beide producten kregen hetzelfde rapportcijfer: een 6,8. 
  • Bij beide gaf 60% van de respondenten een 7 of hoger. 

Een belangrijke conclusie: het is dus mogelijk om suikerreductie door te voeren zónder concessies te doen aan de smaakbeleving – mits goed geformuleerd en getest. 

De kracht van sensorisch onderzoek

Sensorisch onderzoek levert niet alleen waardevolle inzichten voor productontwikkeling, maar ook krachtige onderbouwing voor marketing. Je weet niet alleen dát consumenten je product waarderen, maar ook waarom. Daarmee kunnen wij ook ondersteunen bij eventuele claims en deze onderbouwen met data. 

Ben jij klaar voor de Suiker Challenge?

De Nationale Suiker Challenge biedt hét moment om je gezondere productlijn onder de aandacht te brengen. Maar vergeet niet: alleen met sensorisch consumentenonderzoek maak je gezonde producten die consumenten ook echt willen blijven kopen. Het helpt je bovendien om onderbouwde keuzes te maken in het ontwikkelproces en verrassingen bij lancering te voorkomen. 

Laat smaak je succes bepalen

Benieuwd hoe jouw product scoort na suikerreductie? Of waar nog winst te behalen valt in smaakbeleving? Laat je product testen bij Normec Sensory door consumenten en ontdek met data waar het verschil zit. Zo weet je precies waar bij te sturen, zonder in te leveren op smaak. Met onze expertise en praktische aanpak helpen we je om gezonde producten succesvol én smakelijk in de markt te zetten. 

Gerelateerde diensten

Nieuws

De laatste berichten

Waarom suikerreductie pas werkt als het smaakt

Waarom suikerreductie pas werkt als het smaakt

Omgevingspathogenen

Omgevingspathogenen

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten