Mango’s en avocado’s staan regelmatig hoog op de klachtenlijst van consumenten, vooral wanneer je ze als “ready to eat” koopt, maar ze niet aan de verwachtingen voldoen. Waarom is het zo lastig om de kwaliteit van deze producten op het gewenste niveau te krijgen? Ready-to-eat is een van de meest uitdagende productcategorieën in de AGF-sector als het om kwaliteit gaat.
Elke mango en avocado rijpt individueel aan de boom. De plukkers moeten alleen de vruchten oogsten die voldoende rijp zijn. Dit vraagt veel kennis en ervaring, wat leidt tot variatie in de rijpheid van de net geoogste vruchten. Mango en avocado seizoenen zijn relatief kort, de herkomsten volgen elkaar snel op en er zijn verschillende rassen op de markt, wat de variatie vergroot.
Mango’s en avocado’s vallen onder de “climacterische” vruchten die doorrijpen na de oogst. Ook kiwi’s, pruimen en peren behoren tot deze groep. Mango’s en advocado’s worden onrijp geoogst en rijpen verder onder gecontroleerde omstandigheden in rijpcellen. Het rijpingsproces vereist veel kennis en precisie om de gewenste kwaliteit te bereiken zonder verlies van eetbaarheid.
Na het rijpingsproces ontstaat een grote variatie in rijpheid binnen een partij. Daarom moeten de vruchten na rijping gesorteerd worden. Goede afspraken tussen de rijperij en de supermarktketen zijn essentieel. De belangrijkste vragen zijn: “Hoeveel dagen moet het product perfect rijp zijn voor de consument?” en “Wat is de ideale hardheid om de vrucht als ‘ready to eat’ te ervaren?”
Het is een delicate balans: de vrucht moet de juiste eetkwaliteit hebben en toch nog enkele dagen houdbaar zijn in de winkel zonder overrijp te worden of interne defecten te vertonen. Het is bovendien moeilijk om één vast getal te geven voor de ideale hardheid, omdat deze afhankelijk is van het seizoen, de herkomst en de variëteit.
Gemiddeld ervaart tussen de 15 en 20% van de consumenten de mango’s en avocado’s die als eetrijp zijn aangemerkt, niet als “ready to eat”. Maar door betere specificaties en beter inzicht in de voorkeuren van de consument, kunnen we dit percentage verlagen. Dit vereist een grondig begrip van het product, zorgvuldige afstemming tussen producenten, rijperijen en retailers, en voortdurende monitoring van de kwaliteit en houdbaarheid gedurende het jaar.
Het is lastig om consistent hoge kwaliteit mango’s en avocado’s te leveren, maar het is absoluut haalbaar. Met de juiste kennis en afstemming verbeteren we de kwaliteit en reduceren we het percentage onterecht niet eetrijpe vruchten.
Bereid je medewerkers voor op de toekomst met onze branche erkende AGF/ Keurmeesteropleidingen. Onze keurmeesteropleidingen bereiden jou voor op het controleren en keuren van aardappelen, groenten en fruit. Wij bieden een uitgebreid opleidingsaanbod aan, ideaal voor AGF-handels- en verwerkingsbedrijven, afzetorganisaties, telersverenigingen, distributiecentra en grootwinkelbedrijven. Als deelnemer word je volledig ondergedompeld in de lesstof. Een compleet leertraject biedt tal van voordelen, zoals praktijkvoorbeelden, interactieve elementen, uitdagende opdrachten en een persoonlijke leeromgeving.
Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.
In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:
Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.