Kennis

Nieuwe reclamecode van alcoholvrije dranken

bierketel

Nieuwe reclamecode van alcoholvrije dranken

Per 1 april 2024 is er in Nederland een nieuwe reclamecode ingegaan voor Alcoholvrije Varianten van Alcoholhoudende Dranken. Deze reclamecode, ook wel de afgekort tot RvAVA, vervangt de Reclamecode voor Alcoholvrij en Alcoholarm Bier (RvAAB). Daarnaast is de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA) na 10 jaar hernieuwd. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Naast de vervanging van de RvAAB, legt deze nieuwe reclamecode ook de reclame-uitingen aan banden voor andere alcoholvrije dranken die:

  • ofwel dezelfde naam dragen als een alcoholische drank (neem alcoholvrije whisky of wijn)
  • ofwel door bijvoorbeeld productvormgeving de illusie wekken dat ze alcohol bevatten.

Daarnaast is de nieuwe reclamecode van toepassing op alle op het Nederlandse publiek gerichte reclame voor alcoholvrije varianten van alcoholhoudende drank. De algemene strekking van deze nieuwe reclamecode is dat er in reclames geen alcoholhoudende drank getoond mag worden naast de alcoholvrije variant. De naam van een alcoholhoudende drank mag alleen worden genoemd als het duidelijk is dat het geadverteerde product hier een alcoholvrije variant van is (bijvoorbeeld: “alcoholvrije variant van [merk]”).

Bij het tonen van het alcoholvrije product moet direct duidelijk zijn dat het om een alcoholvrije variant van de alcoholhoudende drank gaat en niet om de alcoholhoudende drank zelf. Dit moet ook worden benadrukt bij het in beeld brengen van merknamen of logo’s van bedrijven die ook alcoholhoudende dranken in de markt zetten.

Verbod op promotie richting jongeren

Een groot deel van de reclamecode richt zich op het verbod op het promoten van alcoholvrije varianten van alcoholhoudende producten onder jongeren. Reclame mag zich niet specifiek richten tot jongeren, of jongeren tonen die jonger zijn of lijken dan 18 jaar. In de praktijk betekent dit dat het product niet gepromoot mag worden in samenwerking met personen die jonger dan 25 jaar zijn of lijken.

Om te voorkomen dat de reclame veel jongeren bereikt, is het voor bedrijven niet toegestaan om zich tot een publiek te richten dat voor meer dan 25% uit jongeren bestaat. De reclamecode verbiedt dan ook het tonen van reclame voor alcoholvrije varianten van alcoholhoudende dranken in media die door jongeren veel bekeken of gelezen worden zoals jongerenzenders, – tijdschriften of -websites.

Bij reclamevoering op social media moet er bij het adverteren gebruik worden gemaakt van een 18+ filter wanneer deze beschikbaar is. Bij het ontbreken van een filter moet de adverteerder zorgen dat er geen reacties geplaatst of likes gegeven kunnen worden door minderjarigen. Ook is er vastgelegd dat de adverteerder geen interactie mag hebben met content creators onder de 18, door bijvoorbeeld op posts te reageren of deze te liken. Momenteel is het niet toegestaan om te adverteren op TikTok, vanwege het ontbreken van een leeftijdsfilter en het grote aantal jongeren wat op dit medium actief is.

Bijzondere bepalingen alcoholpercentage 0,1% tot en met 0,5%

Als laatste zijn er ook een paar bijzondere bepalingen van toepassing voor alcoholvrije varianten van alcoholhoudende dranken met een alcoholpercentage van 0,1% tot en met 0,5%. Deze bepalingen komen grotendeels overeen met de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA). Zo mag er voor deze producten geen reclame worden gemaakt gericht op zwangere vrouwen en mag er geen verband worden gelegd tussen actieve verkeersdeelname en deze dranken. Wanneer er op een vervoersmiddel reclame gemaakt wordt, moet er in duidelijk leesbare tekst worden gewaarschuwd voor verkeersdeelname na consumptie van de drank.

bierketel

Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken hernieuwd

Ook de RvA is na 10 jaar hernieuwd. Deze code is van toepassing op dranken met een alcoholpercentage van 0,5% of meer en alcoholvrije dranken welke gepresenteerd worden met een alcoholhoudende drank of waarbij het niet voldoende duidelijk is dat het om een alcoholvrije variant gaat. Verschillende bepalingen zijn aangescherpt, zoals voor reclamevoering richting minderjarigen. Daarnaast is ook reclame op social media onder de aandacht gebracht en ook hierbij moet er indien mogelijk gebruikt worden gemaakt van een 18+ leeftijdsfilter en is het adverteren op TikTok niet toegestaan.

Onze etiketteringsspecialisten ondersteunen je graag

Zowel de nieuwe als de aangepaste reclamecode is vanaf 1 april in gang getreden. Het is dus goed opletten bij het maken van reclame van dranken met én zonder alcohol. Twijfel je? Schakel onze etiketteringsspecialisten in bij het beoordelen van promotiematerialen.

 

Auteur: Merel Marinissen
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Alcoholische dranken: wat moet er op het etiket?

Alcoholische dranken: wat moet er op het etiket?

5 veelgemaakte fouten op een etiket

5 veelgemaakte fouten op een etiket