Kennis

Kennisevent: Duurzaam waterbeleid in de voedingsindustrie

vrouw in laboratorium

Duurzaam waterbeleid in de voedingsindustrie

Water is een essentieel onderdeel van de voedingsindustrie. Het is namelijk van belang voor tal van processen, als ingrediënt van diverse levensmiddelen, als onderdeel van reiniging en desinfectie én in sanitaire voorzieningen. Duurzaam watergebruik wil zeggen dat je water van de juiste kwaliteit gebruikt én zo weinig mogelijk water verspilt. Tevens is van belang dat de processen waarin water wordt gebruikt, zo optimaal mogelijk worden georganiseerd.

Daarom nodigen we je graag uit op donderdag 11 april op ons gratis Kennisevent rond het thema Duurzaam waterbeleid in de voedingsindustrie om dieper in te gaan op deze materie aan de hand van een aantal inspirerende sessies.

Het evenement vindt plaats bij Normec Groen Agro Control in Delfgauw. Deelname is gratis (maar we rekenen wel een no-show fee aan van €50,- indien men afwezig is op het evenement en niet ten laatste 48u op voorhand heeft afgemeld). Meld je onderaan de pagina aan en verzeker je van deelname.

Let op: Plaatsen zijn beperkt, snel inschrijven is de boodschap!

Het volledige programma vind je hieronder.

Schrijf je in

Programma

12:00 Netwerklunch

Om 12:00 uur starten we met een netwerklunch. Praat bij met andere foodprofessionals onder het genot van een hapje en drankje. Dieetwensen of allergieën? Vermeld deze bij je aanmelding.

13:00 Opening kennisevent

Manager Knowledge & Projects Grietje van Weert trapt het officiële gedeelte van het event af om 13:00 uur. Daarna gaan we verder met de eerste infosessie.

  • Infosessie 1: Nieuwe drinkwaternormen: toepassing in praktijk: Aan welke normen moet het water dat je gebruikt in de voedingsindustrie voldoen? Met welke diverse regels dien je rekening te houden? In deze sessie nemen we je mee in het wettelijk kader. In 2020 werd de nieuwe Europese richtlijn voor drinkwaterkwaliteit gepubliceerd. Deze moest uiterlijk in januari 2023 omgezet zijn in nationaal recht. Wat is de status? Wat zijn de verschillen met de vorige versie? We geven je enkele aandachtspunten mee en leggen je uit hoe je hiermee in praktijk aan de slag kan gaan.
  • Infosessie 2: Waterbesparing in koelsystemen en stoomketels: Een aanzienlijk deel van waterverbruik is de voedingsindustrie bestaat uit water gebruikt in koelsystemen en stoomketels. Er wordt echter weinig bij stil gestaan dat de kwaliteit van dit water bepalend is voor het verbruik van water in deze systemen. Verder zorgt water van onvoldoende kwaliteit voor slijtage aan machines en materiaal met extra kosten tot gevolg. Hoe je dus kosten kan verlagen en waterverbruik kan optimaliseren lichten we je toe in deze sessie.
  • Infosessie 3: Legionella: vergeten risico in voedingsindustrie: In de voedingsindustrie wordt terecht veel nadruk gelegd om de voedsel gerelateerde gevaren. Echter zijn er ook andere risico’s in de omgeving zoals Legionella die bepalend kunnen zijn voor de gezondheid van je medewerkers en dus voor de bedrijfsactiviteiten. In deze sessie nemen je we je mee in een plan van aanpak en do’s en don’ts in de praktijk.
16:15 Afsluiting en Netwerken

Om 16:15 uur sluiten we het officiële gedeelte af. Nog even verder praten? Na afloop heb je de mogelijkheid om te netwerken met andere food professionals.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak

De laatste berichten

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten

Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen

Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen

GFSI erkende standaarden: enkele voor- en nadelen

GFSI erkende standaarden: enkele voor- en nadelen