Kennis

Kennisevent Allergenen

Nieuw allergenenbeleid in Nederland

Sinds 1 januari 2024 geldt in Nederland een nieuw allergenenbeleid, dat per 1 januari 2026 in elk levensmiddelenbedrijf moet zijn geïmplementeerd. Om op tijd klaar te zijn, is het belangrijk om hier uiterlijk in 2025 mee aan de slag te gaan.

Dit nieuwe beleid, tot stand gekomen na intensief overleg tussen de overheid, de industrie en patiëntenorganisaties, bevat drie belangrijke punten:

  • Er zijn referentiedosissen vastgesteld op basis van de nieuwste wetenschappelijke internationale inzichten.
  • Er is een uniforme formulering voor de waarschuwing bij onbedoelde kruisbesmetting met allergenen (PAL).
  • Voor de vermelding van een PAL geldt, naast de verplichting om kruisbesmetting te voorkomen, dat er bewijs moet zijn dat kruisbesmetting daadwerkelijk plaatsvindt.

Binnen risicobeheersing en kwaliteitssystemen moet het allergenenbeheer goed zijn geïntegreerd om te bepalen of kruisbesmetting een daadwerkelijk risico vormt voor de consument en of het dus op de verpakking van producten vermeld moet worden. Daarom nodigen we je graag uit op donderdag 13 maart op ons gratis Kennisevent om dieper in te gaan op deze materie aan de hand van een aantal inspirerende sessies.

Schrijf je in

Algemene info

Het evenement vindt plaats bij Normec Groen Agro Control (Distributieweg 1, 2645 EG Delfgauw). Deelname is gratis. Tijdens dit event geven de allergenenexperts van Normec Foodcare, samen met Marjan van Ravenhorst (Allergenenconsultancy), je een kijkje in de ontwikkeling van dit beleid. We laten zien hoe je de omvang van kruisbesmetting kunt bepalen en hoe je allergenenmanagement praktisch kunt implementeren om de juiste conclusies te trekken.

Ben je onverhoopt toch verhinderd? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Als je je afmeldt binnen 48 uur voor aanvang van het Kennisevent, zijn we genoodzaakt om een no-show fee van € 50,- excl. btw te rekenen.

Voor wie?

Ben jij QA/QC-manager, voedselveiligheidsprofessional, etiketteringsverantwoordelijke of productie-expert binnen de voedingsindustrie? Dan mag je dit kennisevent niet missen.

Programma

10u: Ontvangst

10u30: Rondleiding Normec Groen Agro control (Optioneel)
De agrarische sector is de basis van de voedselketen. Normec Groen Agro Control helpt bedrijven in de agro, agf en gastuinbouwsector en de voedingsmiddelenindustrie om inzicht te krijgen in de kwaliteit van grondstoffen, producten en processen. Ben je benieuwd naar de activiteiten van dit laboratorium? Tijdens dit event kun je je inschrijven voor een exclusieve rondleiding door deze optie te selecteren tijdens het inschrijvingsproces.

12u: Lunch en ontvangst
Wie niet deelneemt aan de rondleiding kan hier aansluiten.

13u: Start kennissessies

Einde 16u30

 

Sessie 1: Referentiedosissen voor allergenen in het Nederlandse allergenenbeleid

Referentiedosissen voor allergenen zijn vastgesteld om te bepalen bij welke minimale hoeveelheid van een allergeen een reactie kan optreden bij de meeste allergische personen. Deze drempelwaarden helpen producenten om risico’s van kruisbesmetting beter te beoordelen en om te beslissen wanneer waarschuwingen op een etiket nodig zijn. Het juiste gebruik van referentiedosissen draagt bij aan een betere bescherming van allergische consumenten en voorkomt onnodige beperkingen voor anderen. Welke referentiedosissen zijn opgenomen in het Nederlandse beleid? Waarom is dit veilig voor de consument en hoe zijn deze onderbouwd? Je komt het te weten in deze sessie.

Spreker: Marjan  van Ravenhorst- Directeur van Allergenenconsultancy

Marjan staat bekend om haar expertise op het gebied van allergenen en allergenenwetgeving. Ze adviseert voedingsmiddelenindustrie en retail op gebied van allergenenmanagement. Daarnaast levert Allergenen Consultancy allergenen sneltesten en heeft een laboratorium voor analyse van allergenen. Zij is erkend VITAL Trainer, expert in ILSI Europe Food Allergy Task Force en neemt deel aan diverse internationale projecten op gebied van allergenenrisicobeoordeling en Precautionary Allergen Labelling (PAL).

Sessie 2: Best practices van allergenenanalyses.

Er zijn verschillende analysemethoden om de hoeveelheid allergeeneiwit te bepalen, maar wanneer pas je welke methode toe? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van deze analyses? Hoe weet je of de resultaten voldoende informatie bieden voor vervolgstappen? Hoe interpreteer je de resultaten in het kader van PAL? En hoeveel metingen en analyses zijn nodig? Deze en andere vragen beantwoorden we tijdens deze sessie.

Spreker: Eva Pont – Business Unit Manager – Normec Food control

Sessie 3: Het Nederlands allergenen beleid toegepast in praktijk.

Om te bepalen op welke producten geen PAL-waarschuwingszin voor kruisbesmettingsallergenen nodig is, moet je een goed werkend allergenenmanagementsysteem implementeren. Dit kan soms lastig zijn om effectief uit te voeren. Tijdens deze sessie laten we aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden zien hoe je dit structureel kunt aanpakken. In kleine groepen gaan we samen aan de slag met voorbeelden uit de praktijk en delen we handige tips en mogelijke oplossingen.

Sprekers:
Tamara Kee – Senior Adviseur – Normec Foodcare QA
Krista Baar – Senior Labelling Specialist- Normec Foodcare Labels & Specifications

 

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Champignons: een geliefde keuze

Champignons: een geliefde keuze

Ready to eat blijft een uitdaging

Ready to eat blijft een uitdaging

Whitepaper BRCGS Packaging Materials versie 7

Whitepaper BRCGS Packaging Materials versie 7