Kennis

Hoe lang is mijn product houdbaar?

Hoe lang is mijn product houdbaar?

Het is wettelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum (THT of TGT) te vermelden op voorverpakte levensmiddelen. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, is het product onveilig voor consumptie. Als levensmiddelenproducent moet je de veiligheid van jouw producten wel kunnen garanderen. Hoe weet je hoe lang een product houdbaar is? In deze blog gaat QA-adviseur Germa de Vries er op in.

De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel of uiterste consumptiedatum is een verplichte vermelding voor veel levensmiddelen. Er geldt een aantal uitzonderingen zoals voor sommige verse en lang houdbare voedingsmiddelen, waaronder bijvoorbeeld azijn, keukenzout, suikerwerk en verse, niet-gesneden groenten en fruit.

De houdbaarheidsdatum op levensmiddelen geeft consumenten de zekerheid dat het product tot die datum zijn normale kwaliteitseigenschappen (kleur, geur, consistentie en smaak) bezit, het product niet bedorven is en geen gevaar is voor de gezondheid.

Wat beïnvloedt de houdbaarheid van een product?

De houdbaarheid van een product hangt vooral af van de mogelijkheid tot het groeien van bederforganismen en pathogenen. De volgende factoren kunnen de houdbaarheid beïnvloeden:

  • De kwaliteit en houdbaarheid van de ingrediënten. Inkoop van kwalitatief hoge ingrediënten kunnen de houdbaarheid verhogen.
  • De receptuur en/of product samenstelling. Er zijn veel manieren om en product langer houdbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een proces als verhitten, drogen, fermenteren of zouten. De eigenschappen van het product worden dan zodanig verandert dat bederf- en ziekmakende micro-organismen geen kans meer hebben om te groeien. Maar er kunnen micro-organismen worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Om een product te maken als gedroogde worst, zuurkool, bier en Kefir zijn micro-organismen als bacteriën, gisten en schimmels nodig. Ook kunnen producenten houdbaarheid verlengende ingrediënten gebruiken zoals citroensap (citroenzuur), azijn (azijnzuur) en melkzuur.
  • De productieomstandigheden. Het is belangrijk om hygiënisch werken. Gebruik hygiënisch materiaal en voorkom kruisbesmetting of nabesmetting.
  • De temperatuurbeheersing. Bewaar de producten op de juiste temperatuur. Bij een temperatuur <0,0 C kunnen bacteriën die bederf veroorzaken niet meer groeien.
  • De bewaaromstandigheden. Bewaar voedingsmiddelen op de juiste manier. Op het etiket staat vermeld hoe het product bewaard moet worden. Bijvoorbeeld gekoeld bewaren bij <4 C. Als de bewaarvoorschriften niet nageleefd worden, vergroot dat de kans op bederf.

Bepalen van de houdbaarheidsdatum

Bovenstaande zaken beïnvloeden de houdbaarheid. Wil je de houdbaarheid van jouw product wettelijk onderbouwen? Dan is een houdbaarheidsonderzoek noodzakelijk. Je krijgt dan inzicht in de microbiologische en organoleptische parameters van jouw product. Op basis van de resultaten heb je een advies over de houdbaarheid van het onderzochte product. Zo kun jij een kwaliteit veilig en goed product aanbieden aan de consument.

Een houdbaarheidsonderzoek kan zowel gericht zijn op de veiligheid (bijvoorbeeld Listeria monocytogenes), als op het bederf van een levensmiddel (bijvoorbeeld totaal kiemgetal). Er zijn daarom verschillende soorten onderzoeken mogelijk.

Hulp nodig?

Wil jij aan de wettelijke verplichting voldoen en de houdbaarheid van jouw product laten testen? Laat bij ons een houdbaarheidsonderzoek uitvoeren. Neem contact met ons op. Onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi helpt je graag.

Op de hoogte blijven van al onze kennisartikelen, whitepapers en relevante ontwikkelingen in de foodindustrie? Volg ons op LinkedIn.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Houdbaarheidstesten en challengetesten: het verschil

Houdbaarheidstesten en challengetesten: het verschil

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

6 tips voor het vertalen van etiketten

6 tips voor het vertalen van etiketten