Kennis

De perfecte smaakbeleving van peren

peren

De perfecte smaakbeleving van peren

Consumenten kunnen peren bijna jaarrond kopen. De nieuwe oogst staat voor de deur en is binnenkort verkrijgbaar in de winkel. En dat betekent harde peren op het schap. Worden deze nog wel rijp en wat vindt de consument hiervan?

Toen eind 16e eeuw de handpeer in beeld kwam vanuit Frankrijk en Italië, kregen veel soorten de naam “Beurré” mee, wat uit het Frans vertaald “boter” betekent. Een begrijpelijke benaming want een rijpe peer moet voor de meeste consumenten zacht, sappig en zoet zijn. Het moet als het ware smelten op de tong.

Veel verschillende rassen

Hoewel de meeste consumenten eigenlijk alleen de Conference kennen als handpeer, zijn er natuurlijk veel meer rassen beschikbaar zoals Doyenné du Comice, na Conference het meest geteelde ras in Nederland en België. Maar ook Rode Doyenne van Doorn (Sweet Sensation) en Oksana Xenia (Xenia). De Doyenné du Comice en de Sweet Sensation zijn voor sommige consumenten met een hardfruitallergie een welkome aanvulling, omdat deze perenrassen vaak wél gegeten kunnen worden door mensen met een lichte allergie. Al deze verschillende perenrassen hebben hun eigen optimale eetmoment, met daarbijbehorende hardheid.

De perfecte smaakbeleving

Peren zijn, in tegenstelling tot appels een lastig product. Peren rijpen sneller door dan appels en dat is voor de consument en de retailer iets om rekening mee te houden. Als peren rijp zijn, zijn ze namelijk kwetsbaar voor beschadigingen en beurse plekken. Ze moeten hard genoeg zijn om te vervoeren en kort na aankoop rijp genoeg zijn om lekker te zijn. Een balans die lastig te vinden is. Zodra de peer écht lekker is, zien wij tegelijkertijd de schades op het schap toenemen.

Bij Normec Foodcare meten we peren jaarrond en zien we dat de eerste 3 à 4 weken van de oogst de peren zo hard zijn dat het vaak langer dan een week duurt om rijp genoeg te worden, of dat de peer zelfs helemaal niet rijp wordt. Als consument kun je dit niet zien en die wordt hierdoor, juist bij de start van het seizoen, teleurgesteld. Peren die je koopt in de supermarkt moeten eigenlijk twee à drie dagen na aankoop ready to eat zijn. Houd hier rekening mee tijdens de eerste weken en rijp de peren zo nodig voor, zodat de start van het seizoen goed verloopt.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Allergenenmanagement: voedselveiligheid voor consumenten

Allergenenmanagement: voedselveiligheid voor consumenten

Zo voorkom je productvreemde delen in de voedingsmiddelenindustrie

Zo voorkom je productvreemde delen in de voedingsmiddelenindustrie

Listeriaborging aangescherpt door wijziging in Verordening (EU) 2073/2005 per 1 januari 2026

Listeriaborging aangescherpt door wijziging in Verordening (EU) 2073/2005 per 1 januari 2026