Kennis

De juiste kwaliteit en smaak van prei

prei

De juiste kwaliteit en smaak van prei

Prei is een oude bekende in de keuken. Tevens ook een prachtig product voor in de keuken. Er zijn vele variaties mogelijk om tot heerlijke gerechten te komen. Maar daarbij is een goede kwaliteit en smaak van belang. Hoe zorg je daarvoor?

Een lange geschiedenis

Prei behoort tot de familie van de ui-achtigen en kent een hele lange geschiedenis. De Pyramidebouwers in Egypte waren al bekend met de volle smaak van prei. Tussen het bouwen door werd prei als hoofdgerecht genuttigd. Het uiterlijk van de prei kennen we allemaal: een prachtige witte schacht met daarbovenop een helder groen blad. Die witte schacht ontstaat doordat dit gedeelte in de grond staat. De schacht ontvangt daardoor geen of heel weinig licht en blijft dus wit.

Prei kennen we ook met of zonder wortelpruik. Dit heet in vakjargon een “baard”. Het mag allebei, zolang de prei met baard ook gezond en zuiver is. In België vindt men prei met baard nóg smaakvoller en beter eruit zien. De baard kan namelijk gewoon meegegeten worden. Deze geeft juist een iets pittigere smaak aan bijvoorbeeld een salade.

Steeds minder preitelers

Het aantal bedrijven waar prei wordt geteeld neemt gestaag af. Volgens het CBS waren er in het jaar 2000 meer dan duizend preitelers. Dat aantal is in 20 jaar teruggezakt naar een kleine driehonderd bedrijven die op 2000 hectare prei telen. In Nederland geteelde prei wordt voornamelijk geëxporteerd naar Duitsland. Wel moeten we constateren dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden in het consumptiepatroon van dit product. Prei wordt steeds meer gebruikt voor de grote snijbedrijven en steeds minder als vers product in de winkel verkocht.

365 dagen genieten van prei

Van prei kunnen we het hele jaar genieten. In Nederland is de aanvoer in de herfst het hoogst. Door speciale bewaartechnieken kunnen we echter bijna een heel jaar over het Nederlands product beschikken. Daar waar een gat valt, vult Frankrijk dat vaak aan. De teelt van prei vraagt om een open grondstructuur. Zo moet er voldoende lucht in de wortelzone aanwezig zijn omdat prei diep wortelt. De lengte van de witte schacht is ook mede bepalend voor de kwaliteit. Evenals de heldere groene kleur van het blad. Daarnaast moet prei uniform van sortering zijn op het moment van aanbod. In het verleden werd prei in vele sorteringen opgedeeld maar nu zien we vaak dat prei per stuk verkocht wordt en is deze opdeling van minder belang. Uiteindelijk is het de consument die bepaald. Een goede kwaliteit en smaak is hierbij van groot belang. Hoe zorg je daarvoor?

Jouw partner in de complexe wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

Auteur: Karin Gorree
Director Quality & Business Development
Zo voorkom je productvreemde delen in de voedingsmiddelenindustrie

Zo voorkom je productvreemde delen in de voedingsmiddelenindustrie

Listeriaborging aangescherpt door wijziging in Verordening (EU) 2073/2005 per 1 januari 2026

Listeriaborging aangescherpt door wijziging in Verordening (EU) 2073/2005 per 1 januari 2026

Gekleurde chocolade: de strijd tussen regelgeving en creativiteit

Gekleurde chocolade: de strijd tussen regelgeving en creativiteit