De feestdagen zijn achter de rug. Een tijd van samenzijn, genieten van lekker eten en een periode waarin de champignonsector op volle toeren draaide. Champignons zijn een vaste waarde in vele feestelijke gerechten. Of ze nu de hoofdrol spelen in een gevuld voorgerecht of een rijke saus versterken, ze blijven populair bij consumenten.
We kennen champignons in vele soorten en maten. De witte en kastanjechampignons zijn het meest gangbaar, maar er is zoveel meer te ontdekken: portabella’s, oesterzwammen, shiitakes, beukenzwammen, trompette de la mort, en zelfs de kleurrijke roze en gele oesterzwammen. Elk type draagt bij aan een gevarieerd en smaakvol menu.
Champignons en andere paddenstoelen kun je grofweg verdelen in twee groepen: gecultiveerde (gekweekte) en wilde variëteiten. Wilde paddenstoelen, vaak geplukt in bossen, zijn een bijzondere toevoeging aan het assortiment, maar brengen ook specifieke uitdagingen met zich mee. Onbekendheid met het product en onjuiste opslag kunnen problemen veroorzaken.
Paddenstoelen zijn gevoelig voor kwaliteitsverlies. Ze bestaan grotendeels uit water en blijven daardoor maar kort houdbaar. Thuis merk je dit snel: een bakje witte champignons dat een paar dagen ligt, begint al zichtbaar door te groeien. De steel wordt langer, de hoed laat los en de kwaliteit neemt af. Bewaring bij lage temperaturen helpt om dit proces te vertragen.
Het beoordelen van de kwaliteit van paddenstoelen draait om twee kernpunten: de kleur en het ontwikkelingsstadium. Hoe rijp is het product op het moment van oogsten of plukken, en welke invloed heeft die rijpheid op de houdbaarheid? Bij witte champignons bijvoorbeeld, is een frisse, egale kleur belangrijk. Ook moet de hoed strak tegen de steel aanzitten; wanneer deze los begint te laten, duidt dat op een verder gevorderde rijping.
Let daarnaast op overtollig vocht, omdat dit de houdbaarheid sterk vermindert. Bij wilde paddenstoelen kunnen de lamellen een goede indicator zijn. Deze bevinden zich aan de onderkant van de hoed en geven door hun kleur een idee van de versheid. Donkere lamellen wijzen op een verder gevorderde rijping, wat de smaak en textuur beïnvloedt.
Hoewel de feestdagen voorbij zijn, blijft de veelzijdigheid van champignons het hele jaar door een inspiratiebron in de keuken. Of je nu kiest voor een simpele roerbakschotel, een luxe risotto of een gevuld exemplaar als snack, met een beetje aandacht bij de keuze en bewaring haal je altijd het beste uit dit bijzondere product.
Bereid je medewerkers voor op de toekomst met onze branche erkende AGF/ Keurmeesteropleidingen. Onze keurmeesteropleidingen bereiden jou voor op het controleren en keuren van aardappelen, groenten en fruit. Wij bieden een uitgebreid opleidingsaanbod aan, ideaal voor AGF-handels- en verwerkingsbedrijven, afzetorganisaties, telersverenigingen, distributiecentra en grootwinkelbedrijven. Als deelnemer word je volledig ondergedompeld in de lesstof. Een compleet leertraject biedt tal van voordelen, zoals praktijkvoorbeelden, interactieve elementen, uitdagende opdrachten en een persoonlijke leeromgeving.
Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.
In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:
Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.