• Nederlands
  • Engels
  • Duits

FSSC 22000 (Food Safety System Certification)

In de voedingsmiddelenindustrie gelden veel regels, eisen en wensen voor voedselveiligheid en productkwaliteit. De wetgeving bepaald een groot deel van die regels en eisen. Kwaliteitsmanagementsystemen gaan daarbij nog een stapje verder dan de wetgeving. En ook klanten leggen wensen en sommige eisen op. Als jouw bedrijf voedingsmiddelen produceert of hiermee werkt, moet je laten zien dat je voldoet aan de regels en eisen. Dit kan met FSSC 22000.

FSSC 22000

FSSC (Food Safety System Certification) 22000 is een GFSI erkende standaard Een FSSC 22000 systeem is een geheel van overzichten, processchema’s, procedures, werkinstructies en registratieformulieren welke het productie proces en de management organisatie beschrijven en ondersteunen. Het doel is het effectief managen van de voedselveiligheid verantwoordelijkheden van een bedrijf.

Het FSSC 22000 schema bevat een certificeringsmodel dat je kan gebruiken voor de hele voedselketen. De documenten bevatten eisen voor bedrijven in de voedselketen om certificering te behalen.

Versie 5

In juni 2019 is FSSC 22000 versie 5 gepubliceerd. Deze versie bestaat nog steeds uit de drie onderdelen:

 • De norm ISO 22000:2018
  Eisen omtrent organisatorische en management zaken.
 • Basis voorwaarden programma
  Eisen omtrent voedselveiligheidszaken zodat je producten veilig kunt produceren, denk aan bouwkundige eisen, inkoop eisen en schoonmaak eisen.
 • FSSC 22000 specifieke eisen
  GFSI eisen zoals product integriteit en food defense.

Naast deze drie componenten bestaat nog steeds de mogelijkheid om een vrijwillige kwaliteitsmodule mee te nemen die op de eisen van ISO 9001 gebaseerd is.

Wijzigingen

In deze versie zijn verder een aantal wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

 • De upgrade-audits worden uitgevoerd tussen 1 januari 2020 en 31 december 2020
 • Alle uitgegeven certificaten voor versie 4.1 worden ongeldig na 29 juni 2021
 • De norm ISO 22000:2018 is gekoppeld aan FSSC 22000 versie 5

Ook met versie 5 voldoet de norm aan de GFSI vereisten, maar ook aan de publicatie van ISO 22000: 2018 standaard. De meeste veranderingen corresponderen namelijk met de veranderingen in ISO 22000. Een aantal wijzigingen in vergelijking met ISO 22.000:2018 op een rijtje:

 • Extra hoofdstuk Operation
 • Risk-based-thinking op 2 niveaus
 • PDCA-cyclus verduidelijkt
 • Toevoeging van organisatorische onderdelen: contextanalyse en stakeholdersanalyse.
 • Implementeren HLS en meer clausules

FFSC 22000 certificaat

Via een certificerende instantie, welke is geaccrediteerd voor het uitvoeren van FSSC 22000 audits, kun jij het geïmplementeerde kwaliteitssystemen laten certificeren. Om zo’n certificaat te behalen moet je een 3 jarig contract afsluiten met de gekozen gecertificeerde instantie. Het traject hiervoor bestaat uit meerdere audits:

 • Initiële audit: hierbij wordt beoordeeld in hoeverre jouw bedrijf aan de FSSC 22000 eisen voldoet. De geconstateerde afwijkingen (minors, majors, criticals) moet je oplossen voordat de certificerende instantie een certificaat kan uitgegeven.
 • Opvolgaudit: als er meerdere minor, majors en/of criticals zijn geconstateerd, kan de auditor bepalen dat een opvolgaudit nodig is. De opvolgaudit is er dan voor om deze punten te beoordelen op mate van verbetering voordat de certificerende instantie een certificaat kan uitgegeven.
 • In de 2 daaropvolgende jaren zijn er tussentijdse audits. Waarvan 1 audit verplicht onaangekondigd is.
 • Daarna volgt een nieuwe cyclus van 3 jaar. De eerste audit is een certificeringsaudit waarbij alle onderwerpen worden beoordeeld. Doorgaans duurt deze audit langer dan de tussentijdse audits.

Na het volbrengen van de audit ontvangt jouw bedrijf een certificaat dat 3 jaar geldig is. Op het FSSC 22000 certificaat staat geen score zoals bij andere kwaliteitssystemen.

Meer informatie kan je vinden op www.fssc22000.com.

FSSC 22000 implementeren

Wil je de FSSC 22000 norm implementeren? Commercieel Manager Roel Botden komt graag bij je langs om je te informeren en samen te bekijken hoe we dit moeten aanpakken. Stuur jouw gegevens naar ons op en Roel Botden neemt contact met je op.

fssc 22000 boxarrow-up

Meer informatie

Wil je de FSSC 22000 norm implementeren? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag vrijblijvend bij je langs om je te informeren.

Neem contact op FSSC 22000
© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten