header oranje fruit en groenten

Wijziging bio-wetgeving

10-02-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 327 keer bekeken

Op 14 juni 2018 is de nieuwe Europese bio-wetgeving gepubliceerd: Verordening (EU) nr. 2018/848 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten. De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe bio-verordening betreffen de primaire productie, het gebruik van aroma’s en de etiketteringsregels. De nieuwe bio-wetgeving is van toepassing per 1 januari 2022 in plaats van januari 2021.

De nieuwe bio-wetgeving

De nieuwe bio-wetgeving vervangt drie verordeningen: Verordening (EG) nr. 834/2007 met de basiswetgeving, Verordening (EG) nr. 889 /2008 inzake productieregels en Verordening (EG) nr. 1235/2008 met de import- en exportregels. Oorspronkelijk zou de nieuwe bio-verordening van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021, maar door de COVID-19 crisis is deze datum een jaar opgeschoven. Dit geldt ook voor veel andere (overgangs)data genoemd in de verordening (zie Verordening (EU) nr. 2020/1693).

Uitbreiding primaire productie

Op het gebied van de primaire productie is de scope uitgebreid met een aantal nieuwe productiegroepen zoals zout, kurk, essentiële oliën en wijnbladeren. Ook de diergroepen zijn uitgebreid met o.a. herten, konijnen en insecten. De productieregels van deze nieuwe groepen zijn nog in ontwikkeling en worden kenbaar gemaakt via gedelegeerde verordeningen en uitvoeringsverordeningen. Ook zijn er wijzigingen doorgevoerd in de productie en verwerking van de biologische producten zoals het reguleren van de schoonmaakmiddelen en het opstellen van massa-balansen.

dienst-etiketteren

Gebruik van aroma’s

Voor de producenten van biologische producten wordt het gebruik van natuurlijke aroma’s strikter geregeld. De nieuwe verordening geeft twee opties: gebruik van aroma’s geschikt voor gebruik in biologische producten en het gebruik van biologische aroma’s.

Aroma’s zijn geschikt voor gebruik in biologische producten als ze geëtiketteerd kunnen worden volgens Verordening (EG) nr. 1334/2008 artikel 16, lid 4, bijvoorbeeld ‘natuurlijk aardbei aroma’. In de huidige bio-verordening mogen ook aroma’s die geëtiketteerd worden volgens Verordening (EG) nr. 1334/2008 artikel 16, lid 5 (bv ‘natuurlijk aardbei aroma met andere natuurlijke aroma’s’) en 6 (bv ‘natuurlijk aroma’s’) gebruikt worden in biologische producten.

In de nieuwe bio-verordening worden deze aroma’s gezien als niet-biologische landbouwingrediënten waarvan maximaal 5 % in een biologisch product gebruikt mag worden.

Als aroma’s inclusief de dragers en alle aromatiserende bestanddelen geproduceerd worden volgens de biologische productiemethodes, mogen deze als biologisch gekarakteriseerd worden. In dat geval vallen deze biologische aroma’s bij de biologische landbouwingrediënten en vallen niet onder de ‘maximaal 5% regel’.

Land van oorsprong

De mogelijkheden voor het vermelden van het land van oorsprong van ingrediënten wordt uitgebreider. Als meer dan 95% van de ingrediënten van een product uit een bepaald land of streek komen, kan dit land of deze streek benoemd worden in de oorsprongsvermelding. In de huidige wetgeving mag dit pas indien meer dan 98% van de ingrediënten uit het betreffende land komen. In de huidige wetgeving is het niet mogelijk om een streek als oorsprongsvermelding te gebruiken.

Benaming producten

Een andere wijziging voor de producenten van biologische producten heeft betrekking op het etiketteren van de producten. Bij producten die minder dan 95% biologische ingrediënten bevatten mag in de benaming niet naar de term ‘biologisch’ verwezen worden maar mogen de betreffende biologische ingrediënten wel in de ingrediëntenlijst als biologisch gekenmerkt worden, mits aan de biologische productievoorschriften wordt voldaan. In de huidige verordening is het niet mogelijk om te verwijzen naar biologische ingrediënten als het product minder dan 95% biologische ingrediënten bevat.

Meer weten over de bio-wetgeving?

Wil je meer weten over bio-wetgeving? Of heb je hier vragen over? Neem contact met ons op en wij helpen je graag.

Tamara-Kee.jpg
Auteur: Tamara Kee Adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

opleidingen en trainingen

De 5 voordelen van werknemers opleiden op een rijtje

Tegenwoordig zijn er 1.001 verschillende manieren om nieuwe en bestaande werknemers op te leiden. Er zijn keuzes bij officiële opleidingsinstellingen, online zijn er verschillende mogelijkheden of je...
04 Oktober 2018
verpakkingen-stellingen

Is het vermelden van een adres op het etiket verplicht?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. In deze blog behandelen we de vraag: "mo...
14 November 2018
logo-varken van morgen

Varken van Morgen

Het Varken van Morgen is een kwaliteitsprogramma voor varkenshouders waarin bovenwettelijke normen zijn opgenomen voor een duurzame productie van varkensvlees. Op deze wijze wordt geprobeerd het verse...
24 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

test
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu