header oranje fruit en groenten

Wat is een contextanalyse en stakeholderanalyse?

12-05-2020 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 1123 keer bekeken

Sinds januari 2020 moet je als bedrijf met een FSSC 22000 certificering gaan voldoen aan de nieuwe versie. Een belangrijke vernieuwing is de toevoeging van de nieuwe ISO-22000 norm versie 2018. Hierin zijn nieuwe eisen opgenomen met betrekking tot een contextanalyse en stakeholdersanalyse. Maar wat houdt dit in de praktijk in?

Betrokken bij de voedselketen

De ISO-22000: 2018 norm richt zich op bedrijven die (in)direct betrokken zijn bij de voedselketen. De norm specificeert de eisen voor een managementsysteem in combinatie met voedselveiligheid. Implementatie van ISO-22000 zorgt ervoor dat het managementsysteem omtrent voedselveiligheid kan worden gepland, geïmplementeerd, onderhouden en geactualiseerd om producten en diensten te leveren die bij beoogd gebruik veilig zijn. Ook zorgt het ervoor dat de producten of diensten voldoen aan de wet- en regelgeving die van toepassing zijn en voldoen aan de overeengekomen klanteneisen.

De basis van ISO normen is hetzelfde en gericht op de organisatie van het bedrijf. Dit houdt onder andere in dat je jouw organisatie helder in kaart brengt via een organigram en functiebeschrijvingen, beleid en management en verantwoordelijkheid. Behalve de interne organisatie is het ook belangrijk dat het management weet hoe de organisatie in de omgeving past waarin het zich bevindt. Via een contextanalyse en stakeholdersanalyse breng je dit in kaart. In hoofdstuk 4 van de ISO-22000:2018 zijn de eisen omtrent deze onderwerpen opgenomen.

Contextanalyse

“Met context wordt bedoeld: de totale omgeving waarin de organisatie haar betekenis krijgt. Hierbij kan zowel letterlijk “tekst” worden bedoeld als een situatie of betrokken personen. De context is de achtergrond of referentie van een uitdrukking, idee of gebeurtenis waaraan het zijn betekenis ontleent.

Eis 4.1 beschrijft dat interne en externe issues (belangrijke punten) bepaalt moeten worden die relevant zijn voor haar doel en die van invloed zijn op haar vermogen om het beoogde resultaat(en) van het Food Safety Management Systeem te behalen. Dit kan worden bepaald en vastgelegd middels een contextanalyse zodat de organisatie inzicht krijgt in haar context.”

Een contextanalyse bestaat doorgaans uit drie delen:

  1. Een interne analyse van de organisatie: wat is de interne visie/strategie en wat zijn hierbij de sterktes en zwaktes? Zijn er interne problemen of uitdagingen?
  2. Een analyse van de externe omgeving: wat zijn belangrijke ontwikkelingen die invloed hebben op de organisatie? Welke kansen en bedreigingen zijn er?
  3. Een stakeholdersanalyse: welke partijen hebben invloed op en/of belang bij de prestaties van de organisatie?

Sterktes en zwaktes, kansen en bedreigingen

Punt 1 en 2 noemen we een SWOT-analyse. Met deze analyse stel je belangrijke punten vast die beoogde resultaten van het managementsysteem voor de voedselveiligheid kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld van een sterkte is dat een organisatie goed opgeleide medewerkers heeft die zelfstandig de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Een zwakte hierbij kan zijn dat bij vertrek van deze medewerkers veel kennis verloren gaat.

Kansen en bedreigingen voor de organisatie vind je in verschillende externe hoeken zoals maatschappelijke en economische omstandigheden, concurrentie of marktwerking. Let hierbij op hoe de producten op de markt worden gezet en wat het afzet kanaal is. Word jouw product lokaal of internationaal verkocht? Dat kan een verschil opleveren. Een voorbeeld van een kans is dat de concurrentie te weinig capaciteit heeft. Een bedreiging kan zijn dat het product als controversieel wordt beschouwd door activistische groeperingen.

Stakeholdersanalyse

Een stakeholdersanalyse begint met het in kaart brengen van alle stakeholders van de organisatie. De definitie van ISO is: “een stakeholder (belanghebbende) is een persoon of organisatie die een besluit of activiteit kan beïnvloeden, door een besluit of activiteit kan worden beïnvloed, of zichzelf beschouwt als beïnvloed door een besluit of activiteit.”

Elke afdeling binnen de organisatie heeft te maken met interne en externe stakeholders. Per stakeholder moet je in kaart brengen wat het belang is bij het handelen van de organisatie en wat de invloed van de stakeholder op dit handelen is. De focus ligt op het zodanig inrichten en beheersen van je processen zodat je daarmee kunt voldoen aan de eisen, wensen en verwachtingen van je stakeholders. Simpel gezegd ga je dus kijken wat de wensen en belangen van je stakeholders zijn en vervolgens bepaal je hoe je deze gaat managen. Let er wel op dat je beide onderdelen bij veranderingen actualiseert

Meer informatie?

Wil je meer weten over contextanalyse en stakeholdersanalyse in het kwaliteitssysteem? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina

dvnutrion
angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement software: waarom het jou helpt

Op je kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving en certificeringsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Met voortdurende veranderingen in deze eisen wordt het takenpa...
28 December 2020
specificatiebeheer

Lettergrootte op een etiket

Verpakkingen van voorverpakte levensmiddelen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk voorverpakt levensmiddel dient voorzien te zijn van een etiket met de verplichte voedselinformatie. Hoe groo...
10 April 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Recall: wat is het en hoe ga je er professioneel mee om?

Levensmiddelenproducenten zijn verantwoordelijk voor de levensmiddelen die ze op de markt brengen. Breng je een levensmiddel op de markt die niet veilig is (bijvoorbeeld een product met ee...
23 September 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu