header oranje fruit en groenten

Wat heb je nodig om een etiket op te stellen?

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 6058 keer bekeken

Voor bedrijven die een nieuw product op de markt brengen, is het opstellen van een etiket vaak een grote uitdaging. Hoe stel ik een etiket op dat voldoet aan de wetgeving? Welke gegevens heb ik hierbij nodig? Hoe gebruik ik deze gegevens? Dit zijn vragen die de etiketteringsspecialisten van Normec Foodcare regelmatig te horen krijgen.

Om een etiket op te stellen, is het belangrijk dat je beschikt over alle gegevens die daarvoor nodig zijn. We hebben alle benodigde gegevens voor je op een rijtje gezet:

 1. Benaming van het levensmiddel
  De benaming van het levensmiddel is zijn wettelijke benaming. Deze benaming kan wettelijk zijn vastgesteld, zoals bij mayonaise. Als deze er niet is, mag de gebruikelijke benaming worden gebruikt, bijvoorbeeld pesto. Als ook deze er niet is, wordt een beschrijvende benaming van het levensmiddel gegeven. Deze beschrijving moet zo duidelijk zijn dat de consument de ware aard van het levensmiddel kan begrijpen en het kan onderscheiden van levensmiddelen waarmee het kan worden verward. Bijvoorbeeld cake met marsepein, crème en gedecoreerd met pure chocolade.
  De benaming mag niet worden vervangen door een handelsnaam of fantasienaam.
 2. Recept
  Een opsomming van alle ingrediënten die gebruikt worden in het product, inclusief de hoeveelheid. Op basis hiervan kan de voedingswaarden- en ingrediëntendeclaratie worden opgesteld. Ook eventueel bakverlies (het verschil in gewicht voor en na het bakken) moet meegenomen worden om de voedingswaarden juist te kunnen berekenen.
 3. Grondstofspecificaties
  Specificaties van alle gebruikte grondstoffen in het product. Deze specificaties omvatten onder andere de ingrediënten van die grondstof, de voedingswaarde en allergenen.
 4. Netto hoeveelheid
  Totaalgewicht van het eindproduct dat in de verpakking aanwezig is. Bij vloeibare producten is dit uitgedrukt in volume-eenheden,  bij andere producten in massa-eenheden. Als een vast levensmiddel wordt aangeboden in een opgietvloeistof, moet ook het netto- uitlekgewicht vermeld worden.
 5. Houdbaarheidsdatum
  De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel of uiterste consumptiedatum. De woorden ‘Ten minste houdbaar tot…’ worden gevolgd door een datum of een verwijzing naar de plaats op de etikettering waar de datum is aangegeven. Bij zeer bederfelijke producten wordt ‘ten minste houdbaar tot’ vervangen door ‘te gebruiken tot’.
 6. Bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden
  Bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden, indien deze gelden voor het product. Bijvoorbeeld: gekoeld bewaren bij max. 7°C, na openen binnen 3 dagen consumeren.
 7. Naam en adres van het bedrijf
  De naam en het adres van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de voedselinformatie moet worden vermeld op het etiket. Een e-mailadres of website is niet voldoende. Bijvoorbeeld:
  Normec Foodcare
  Balkweg 3
  5232 BT Den Bosch
 8. Land van oorsprong/ plaats van herkomst
  Het vermelden van het land van oorsprong of de plaats van herkomst is in bepaalde gevallen verplicht, bijvoorbeeld indien het weglaten daarvan de consument zou kunnen misleiden aangaande het werkelijke land van oorsprong of de werkelijk plaats van herkomst van het levensmiddel.
 9. Gebruiksaanwijzing
  Indien van toepassing, moet de gebruiksaanwijzing worden aangegeven. Deze moet zo worden omschreven, dat het levensmiddel op de juiste wijze kan worden geconsumeerd en/of gebruikt. Bijvoorbeeld: koekenpan: verhit olie en bak de kipfiletblokjes op matige temperatuur in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

 10.  Alcoholvolumegehalte
  Voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 % moet het effectieve alcoholvolumegehalte worden aangegeven.
 11.  Voedingswaarde
  De verplichte voedingswaardevermelding omvat: energie (kJ/kcal), vetten (g), waarvan verzadigde vetzuren (g), koolhydraten (g), waarvan suikers (g), eiwitten (g) en zout (g). De voedingswaarde van een product kan op drie manieren bepaald worden.
  – Door middel van een analyse in een laboratorium. Normec Foodcare voert deze analyses onder andere uit: Voedingswaarde – Big 8
  – Door een berekening op basis van het receptuur
  – Door een berekening aan de hand van algemeen en aanvaarde gegevens, bijvoorbeeld de NEVO-online
 12.  Aanvullende vermeldingen
  In sommige gevallen zijn aanvullende vermeldingen vereist, bijvoorbeeld bij diepgevroren vlees,  producten die zoetstoffen bevatten en producten die in bepaalde gassen zijn verpakt. Zo dient er, als er gas is toegevoegd aan de verpakking, op het etiket te worden vermeld: ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’.

Etiketinformatie samenstellen en berekenen

Als je deze informatie verzameld hebt, kan het etiket worden opgesteld. Wil jij de etiketinformatie voor al je eindproducten automatisch samenstellen en berekenen? Dat regel je eenvoudig met onze Specificatie software. Hierbij zijn zelfs koppelingen met je eigen etiketsoftware mogelijk.

Hulp bij het opstellen van een etiket?

Heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van een etiket? Of wil je zeker weten dat je etiket voldoet aan de wetgeving? Onze labelling specialisten helpen je graag verder. Neem contact met ons op.

jessica-van-ree.jpg
Auteur: jessica Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

normec vis

Belangrijke aandachtspunten bij de etikettering van diepgevroren levensmiddelen

In Verordening (EU) Nr. 1169/2011 over voedselinformatie aan consumenten staan de algemene regels voor de etikettering van levensmiddelen. Er zijn ook levensmiddelen waar specifieke regels voor gelden...
06 Juli 2021
Listeria monocytogenes challenge test

Challenge testen Listeria monocytogenes: al meer dan 10 jaar een begrip

Zijn de producten van je bedrijf veilig te eten binnen de houdbaarheidstermijn? De challenge test is een belangrijke tool om dit te ontdekken. Normec Foodcare voert al meer dan 10 jaar onder accredita...
01 Maart 2023
Logo WSPFood

WSP Food tilt de kwaliteitsborging naar een hoger niveau

WSP Food in Beuningen versnijdt en verpakt hoogwaardige vleeswaren sinds 2009. Om de kwaliteitsborging naar een nog hoger niveau te tillen en meer inzicht te verkrijgen in KPI’s, heeft het bedrijf g...
02 November 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief