Kennis

Is het vermelden van een adres op het etiket verplicht?

etiket controleren

Is het vermelden van een adres op het etiket verplicht?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. In deze blog behandelen we de vraag: “moet het adres op de verpakking of is vermelding van een e-mailadres/website voldoende?”

De afgelopen jaren zijn we steeds meer gedigitaliseerd. Fabrikanten willen dan ook graag klachten en opmerkingen digitaal ontvangen en verwerken. Als consumenten klachten of opmerkingen hebben, kunnen ze terecht bij het bedrijf wat op de verpakking staat vermeld. Het kan daarom wenselijk zijn voor fabrikanten om niet hun fysieke adres op de verpakking te vermelden, maar bijvoorbeeld een e-mailadres of website.

Europese wetgeving

Binnen de Europese Unie zijn de verplichte vermeldingen op de verpakking van levensmiddelen vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. In artikel 9 Lijst van verplichte vermeldingen lid 1.h staat het volgende vermeld: “De naam of handelsnaam en het adres van de in artikel 8, lid 1, bedoelde exploitant van een levensmiddelenbedrijf”.

Artikel 8, lid 1 geeft aan: “de voor de voedselinformatie verantwoordelijke exploitant van een levensmiddelenbedrijf is de exploitant onder wiens naam of handelsnaam het levensmiddel in de handel wordt gebracht, of, indien de exploitant van een levensmiddelenbedrijf niet in de Unie is gevestigd, de invoerder die het levensmiddel in de Unie invoert.”

In de praktijk betekent dit dat het volledige adres (naam, straat, huisnummer, postcode, vestigingsplaats) van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf vermeld moet worden. Een postbusnummer of antwoordnummer mag ook worden gebruikt in plaats van een straatnaam. Alleen vermelden van een telefoonnummer, e-mailadres of website is niet voldoende.De persoon of het bedrijf van wie de naam op de verpakking staat, is verantwoordelijk voor de vermelding van de juiste informatie op het levensmiddel.

Het antwoord op de vraag of alleen het vermelden van een website voldoende is: nee. Je bent verplicht om het adres op de verpakking te zetten. Je mag deze wel vrijwillig aanvullen met bijvoorbeeld een e-mailadres of website.

Hulp nodig?

Heb je vragen of het opstellen van etiketten? Onze specialisten ondersteunen je graan. Neem contact met ons op voor betrouwbare hulp.

Auteur: Rianne Bill
Manager Kenniscentrum / Adviseur QA

De laatste berichten

Houdbaarheidstesten en challengetesten: het verschil

Houdbaarheidstesten en challengetesten: het verschil

Hoe lang is mijn product houdbaar?

Hoe lang is mijn product houdbaar?

“Vrij-van” allergenenclaims

“Vrij-van” allergenenclaims