Zo beheers je microbiologische gevaren

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 211 keer bekeken

Als je met voedingsmiddelen werkt, moet je weten wat een microbiologische besmetting inhoudt en welke risico’s deze met zich meebrengt. Salmonella in je product kan bijvoorbeeld grote gevolgen hebben. Denk aan (ernstig) zieke consumenten en grote financiële schade voor je bedrijf. Hoe beschik je over de juiste kennis en kunde om voedselveiligheidsgevaren door microbiologische besmetting te voorkomen? Dat vertellen Jorie van Zanten, Cyrilla Kormelink en Michel Witmer.

Benodigde basiskennis

Als je met beheersing van microbiologische gevaren binnen je bedrijf aan de slag gaat, moet je eerst beschikken over de nodige basiskennis. Jorie van Zanten, Docent Food Commerce & Technology bij Hogeschool Inholland, legt uit: “Je kunt te maken hebben met verschillende typen micro-organismen. Het is belangrijk om onderscheid te kunnen maken en te weten welke rol ieder type speelt in de levensmiddelenindustrie. Ieder micro-organisme heeft andere eigenschappen. Denk aan uiterlijk, zuurstofbehoefte, groeitemperatuur en wel of geen sporenvorming.”

Je kunt te maken hebben met verschillende typen micro-organismen. Het is belangrijk om onderscheid te kunnen maken en te weten welke rol ieder type speelt in de levensmiddelenindustrie. Jorie van Zanten

Gevaren van ziekteverwekkende micro-organismen

In levensmiddelen kunnen ziekteverwekkende micro-organismen een gevaar vormen. Cyrilla Kormelink, Senior QA Adviseur bij Normec Foodcare, vertelt: “Je moet weten met welke ziekteverwekkers je binnen je bedrijf rekening moet houden. Dit hangt samen met de eigenschappen van ziekteverwekkers. Deze groeien onder bepaalde omstandigheden erg goed. Andere omstandigheden zorgen weer voor een remming van de groei of zelfs een afdoding van de micro-organismen. Als je weet wat de ideale omstandigheden zijn, kun je nagaan in hoeverre de ziekteverwekkers een gevaar vormen in de levensmiddelen van je bedrijf, maar ook in de productieomgeving.”

Beoordeling van analyseresultaten

Bij het beoordelen van analyseresultaten moet je rekening houden met diverse normen en eisen. Cyrilla vertelt hierover: “Je moet goed inzichtelijk hebben met welke normen je te maken hebt voor je producten. Kijk hierbij naar Europese en Nederlandse wetgeving, maar ook naar bovenwettelijke normen en klanteisen. Ook de interpretatie van analyseresultaten is in de praktijk vaak een lastige kwestie. Hoe weet je bijvoorbeeld of een algemeen kiemgetal van 1.000.000 kve/g te hoog is? Of is STEC ook afwezig als er geen E. coli is geteld op een telplaat?”

Spijker je kennis over microbiologie bij

Genoeg onderwerpen dus om rekening mee te houden als je de microbiologische gevaren binnen je bedrijf wilt beheersen. Tijdens de Masterclass Microbiologie bespreken Jorie, Cyrilla en Michel al deze en andere onderwerpen, zodat je na afloop precies weet waar je op moet letten en je kennis up-to-date is.

Zeer praktische insteek

Michel Witmer is Senior Product Manager levensmiddelen bij Normec Groen Agro Control. Hij vertelt: “De Masterclass wordt verzorgd op onze inspirerende locatie bij Normec Groen Agro Control. Tijdens de Masterclass geven we uitleg over pathogenen, monsternames en het microbiologisch laboratorium. Als cursist ga je meteen praktisch aan de slag, waarbij je een product van je bedrijf inzet en analyseert voor een aantal microbiologische methoden. Op dag 2 kun je de resultaten zelf aflezen. Tijdens de eindopdracht maak je een overzicht van micro-organismen die mogelijk voor problemen zorgen binnen je eigen productieproces. Je leert hoe je dit kunt monitoren en verwijderen uit het productieproces. De masterclass is hiermee zeer praktisch gericht.”

Afwisseling tussen theorie en praktijk

Ook de nodige theorie wordt tijdens deze Masterclass besproken. Jorie legt uit: “We frissen de basiskennis op en gaan daarna dieper in op de eigenschappen van bacteriën en hoe de groei van bacteriën in levensmiddelen kan worden beïnvloed. Cursisten brengen het geleerde meteen in de praktijk door van enkele producten uit te zoeken welke groeifactoren beïnvloed zijn om de microbiologische houdbaarheid van het product te realiseren. Ook gaan we in op de wijze waarop microbiologische besmettingen kunnen optreden. We lichten dit toe aan de hand van praktijkvoorbeelden, zoals veiligheidswaarschuwingen of terugroepacties.” Cyrilla vult aan: “Tijdens de Masterclass bestaat veel ruimte voor discussies en het bespreken van de vragen per cursist. Er zijn verschillende manieren om een microbiologisch probleem aan te pakken. Het mooie van deze Masterclass is dat cursisten door de open discussies veel van elkaar leren.”

Er zijn verschillende manieren om een microbiologisch probleem aan te pakken. Het mooie van deze Masterclass is dat cursisten door de open discussies veel van elkaar leren. Cyrilla Kormelink

Waar wacht je nog op?

Zorg dat je kennis over micro-organismen en de beheersing hiervan up-to-date is en voorkom voedselveiligheidsgevaren, recalls en hoge kosten. Meld je nu aan voor de praktijkgerichte Masterclass Microbiologie.

Meld je aan voor de Masterclass
Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Listeria monocytogenes challenge test

Nieuwe eisen voor Listeria monocytogenes challenge testen

De manier waarop Listeria monocytogenes challenge testen moeten worden uitgevoerd, is gewijzigd. We leggen uit wat challenge testen zijn, welke wijzigingen zijn doorgevoerd, hoe onze laboratoria zich ...
21 Februari 2022
ikb logo

IKB

IKB staat voor Integrale Keten Beheersing en is een Nederlands systeem voor de registratie van vee in alle stadia van de vleesproductieketen. Het is een kwaliteitskeurmerk “van boeren, voor consumen...
24 Februari 2020
leveranciersaudit

Wijnen Square Crops

‘Een betere en efficiëntere borging van het kwaliteitssysteem’, dat was in 2015 de missie voor de kwaliteitsafdeling van Wijnen Square Crops. Annsophie Johansson ging als Coördinator Kwaliteit o...
13 Mei 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief