header oranje fruit en groenten

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 2849 keer bekeken

Levensmiddelenadditieven worden onder meer gebruikt om voedsel er mooier uit te laten zien, langer houdbaar te maken of om het een betere textuur te geven. Maar additieven mogen niet zomaar worden toegevoegd. In dit artikel een aantal handige tips voor het raadplegen van de juiste wetgeving.

Een additief is vanuit wetgeving gedefinieerd als een stof dat op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel wordt geconsumeerd, gewoonlijk niet als kenmerkend voedselingrediënt wordt gebruikt en die voor technologische doeleinden bewust aan levensmiddelen wordt toegevoegd. Een additief mag niet zomaar worden toegevoegd; de goedkeuring en het gebruik ervan is gebonden aan Europese wet- en regelgeving.

Welke wetgeving is van toepassing?

Al vanaf de jaren zestig tot 2008 was het gebruik van levensmiddelenadditieven geregeld in verschillende Europese en nationale wetgevingen, wat soms leidde tot verschillen tussen de lidstaten binnen de Europese Unie. Daarom zijn in 2008 voor de goedkeuring en het gebruik van enzymen, additieven en aroma’s (ook wel levensmiddelenverbeteraars genoemd) vier verordeningen in werking getreden waarmee de wet- en regelgeving op Europees niveau werd geharmoniseerd.

Deze verordeningen maken deel uit van het Food Improvement Agents Package (FIAP) en zijn rechtstreeks geldig in alle lidstaten. Levensmiddelen die in Nederland verkocht mogen worden, mogen dat bijvoorbeeld ook in Spanje en Zweden. Het FIAP bestaat uit de volgende verordeningen:

  • Verordening (EG) nr. 1331/2008 uniforme goedkeuringsprocedure
  • Verordening (EG) nr. 1332/2008 inzake voedingsenzymen
  • Verordening (EG) nr. 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven
  • Verordening (EG) nr. 1334/2008 inzake aroma’s

Met de inwerkingtreding van Verordening (EG) nr. 1333/2008 was het niet direct duidelijk wat de wijzigingen waren ten opzichte van de oude wetgeving. De bijlagen die daarover gingen bleven voorlopig leeg. In de tussentijd kon gebruik worden gemaakt van de oude Europese richtlijnen en nationale wetgevingen. Pas eind 2011 werd met Verordening (EU) nr. 1129/2011 bijlage II van Verordening (EG) nr. 1333/2008 gevuld. Hierin stond per levensmiddelencategorie aangegeven welke additieven mochten worden gebruikt en welke voorwaarden daarvoor golden.

Welk additief is toegestaan?

Via de volgende stappen kan worden gecontroleerd of het toegestaan is om een bepaald additief toe te voegen aan het levensmiddel:

  • Bepaal onder welke categorie van bijlage II van Verordening (EG) nr. 1333/2008 het betreffende levensmiddel is ingedeeld. Dit is de moeilijkste stap aangezien dit soms niet direct duidelijk is. Het Guidance document describing the food categories in Part E of Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 on Food Additives van de Europese Commissie kan hiervoor als hulpmiddel dienen.
  • Bepaal of het gebruik van het additief is toegestaan en wat de gebruiksvoorwaarden zijn. Als het additief hier niet wordt genoemd is het gebruik ervan in het betreffende levensmiddel niet toegestaan. Het is mogelijk dat een additief is ingedeeld in een groep van additieven, deze groepen zijn aan het begin van bijlage II uitgewerkt.
  • Bepaal of de aanwezigheid via het carry-over-beginsel is toegestaan. Het is mogelijk dat het gebruik van het additief is toegestaan in één van de ingrediënten van het eindproduct.
  • Heeft het additief nog een technologische functie in het eindproduct? Indien het wel een technologische functie heeft is declaratie op het etiket verplicht. Indien het additief geen technologische functie heeft is declaratie niet verplicht, tenzij het een allergeen betreft.

Voldoe aan de wetgeving

Twijfel je of bepaalde additieven zijn toegestaan? Of heb je vragen over het gebruik van additieven? Onze Labelling Specialisten ondersteunen je graag. Neem contact op met onze Commercieel Manager.

Mark-Rozema.jpg
Auteur: Mark Rozema Senior labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Listeria monocytogenes challenge test

Challenge testen Listeria monocytogenes: al meer dan 10 jaar een begrip

Zijn de producten van je bedrijf veilig te eten binnen de houdbaarheidstermijn? De challenge test is een belangrijke tool om dit te ontdekken. Normec Foodcare voert al meer dan 10 jaar onder accredita...
01 Maart 2023
Logo WSPFood

WSP Food tilt de kwaliteitsborging naar een hoger niveau

WSP Food in Beuningen versnijdt en verpakt hoogwaardige vleeswaren sinds 2009. Om de kwaliteitsborging naar een nog hoger niveau te tillen en meer inzicht te verkrijgen in KPI’s, heeft het bedrijf g...
02 November 2020
Carenet

In vier stappen naar digitale kwaliteitszorg

De afgelopen jaren waren foodbedrijven meer dan ooit genoodzaakt om te digitaliseren. Kwaliteitswerkzaamheden moesten op afstand worden uitgevoerd en soms waren audits op afstand nodig. Hoewel deze no...
24 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief