Kennis

Lettergrootte op een etiket

etiket checken

Lettergrootte op een etiket

Verpakkingen van voorverpakte levensmiddelen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk voorverpakt levensmiddel dient voorzien te zijn van een etiket met de verplichte voedselinformatie. Hoe groot het etiket moet zijn, hangt af van de grootte van de verpakking. Om de leesbaarheid voor consumenten te garanderen, zijn er regels opgesteld met betrekking tot de verplichte lettergrootte op een etiket.

Europese wetgeving – verplichte lettergrootte

Binnen de Europese Unie zijn regels vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1169/2011 over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. Eén van die regels gaat over de lettergrootte van de verplichte voedselinformatie op een etiket. In artikel 13 presentatie van verplichte vermeldingen staat het volgende vermeld:

  1. Verplichte voedselinformatie wordt op een duidelijk zichtbare plaats en in duidelijk leesbare en, zo nodig, onuitwisbare letters aangebracht op het etiket. Andere aanduidingen, afbeeldingen of ander materiaal mogen de verplichte informatie absoluut niet verbergen, minder zichtbaar maken, aan de aandacht onttrekken of onderbreken.
  2. De in artikel 9, lid 1, bedoelde verplichte vermeldingen zijn zodanig op de verpakking of op het etiket afgedrukt dat ze duidelijk leesbaar zijn. De lettergrootte moet bij verpakkingen waarvan het grootste oppervlak meer dan 80 cm2 bedraagt, minimaal voldoen aan een x-hoogte van 1,2 millimeter of meer.
  3. Voor verpakkingen waarvan het grootste oppervlak minder dan 80 cm2 bedraagt, mag worden volstaan met een lettergrootte van minimaal 0,9 millimeter (x-hoogte).

Hoe wordt het grootste oppervlak bepaald?

Het grootste oppervlak van een verpakking is de kant met de grootste hoogte en breedte die in één oogopslag zichtbaar is. In het geval van rechthoekige of doosvormige verpakkingen wordt het grootste oppervlak bepaald door de berekening van hoogte keer breedte.Wanneer sprake is van cilindervormige verpakkingen (bijvoorbeeld blikken) of verpakkingen met een afwijkende vorm, is de vaststelling van het grootste oppervlak ingewikkelder. Er mag vanuit gegaan worden dat het grootste oppervlak de hoogte keer de in een oogopslag zichtbare breedte is, zoals weergegeven in afbeelding 1. Uitgezonderd bij deze berekening zijn de boven- en onderkant, de opstaande randen aan de boven- en onderkant van blikken, alsook de schouders en hals van flessen en potten.

Antwoord

Het antwoord op de vraag ‘’Mag je als je een klein etiket hebt, ook gebruik maken van een kleiner lettertype?’’, is nee. Omdat de verplichte lettergrootte niet gemeten wordt aan de hand van de grootte van het etiket, maar door het grootste oppervlak van de verpakking. Is dit oppervlak kleiner dan 80 cm2, dient de lettergrootte minstens 0,9 millimeter te zijn. Is het oppervlak groter dan 80 cm2, dient de lettergrootte op het etiket minimaal 1,2 millimeter te zijn.

Hulp nodig?

Wil je meer informatie of heb je hulp nodig bij het opstellen van een etiket? Onze specialisten ondersteunen en adviseren jou graag. Neem contact met ons op.

Auteur: Jessica
Labelling specialist

De laatste berichten

5 veelgemaakte fouten op een etiket

5 veelgemaakte fouten op een etiket

6 tips voor het vertalen van etiketten

6 tips voor het vertalen van etiketten

In welke taal moet het etiket?

In welke taal moet het etiket?